Gewicht verliezen met een eiwitsupplementendieet (proteïnen / melkwei)
Gepubliceerd op 31 december 2016 - Laatst bijgewerkt op 12 december 2019
Laatst bijgewerkt op 12 december 2019
Miljoenen mensen kampen met overtollig gewicht dat op termijn zeker een bedreiging is voor hun gezondheid en een lang leven. Maar er is goed nieuws, want onderzoekingen tonen aan dat de van melk afgeleide component die we kennen als melkwei kan helpen om een duidelijk verlies aan gewicht op lange termijn te bewerkstelligen.
De bevindingen tonen aan dat er een significante link bestaat met het beheersen van gewicht, het ondersteunen van een gevoel van verzadiging, het verbeteren van de gevoeligheid voor insuline, en het optimaliseren van de spiermassa.
Verder suggereert onderzoek ook dat melkwei van nut kan zijn om te helpen bij de bestrijding van stress, het beheersen van de cortisolspiegel, en het tot stand brengen van een gezond serotoninepeil, wat allemaal bijdraagt tot een gevoel van welzijn en welbehagen.
Deze conclusies kunnen toegevoegd worden aan de al eerder bekende gunstige effecten van melkwei, waaronder we onder meer een opkrikken van het peil aan glutathione, het verbeteren van het afweersysteem van het lichaam en een steuntje in de rug bij de strijd tegen kanker kunnen rekenen.
Deze voedingsstof met zijn vele facetten kan dus helpen om het welzijn van het gehele lichaam te verbeteren door je gewicht op een gezond peil te brengen, en ook door van belang te zijn voor de gemoedsstemming en je biochemische huishouding.
Wat is melkwei?
De term melkwei verwijst in feite naar een complexe, van melk afgeleide substantie die is samengesteld uit een combinatie van proteïne, lactose en mineralen, met ook zekere sporen van vet.
Proteïne is het meest dominante bestanddeel van melkwei en het bevat tal van kleinere eiwitsubfracties en kleinere peptiden. Elk van deze subfracties heeft unieke biologische eigenschappen.
In de loop van de recente jaren is de moderne technologie om te filteren danig verbeterd, wat gespecialiseerde bedrijven toelaat om een aantal van de hoog bioactieve peptiden die zich in melkwei bevinden te kunnen isoleren, waaronder stoffen als lactoferrine en lactoperoxidase. Deze stoffen komen slechts in bijzonder kleine hoeveelheden voor in de klassieke koemelk.
Studies tonen aan dat melkwei van nut kan zijn wanneer je probeert gewicht te verliezen door tal van actieve mechanismen. In dit artikel zullen we kort een aantal mogelijke paden onderzoeken die je kunnen helpen wanneer je van plan bent om wat gewicht te verliezen en een ideaal lichaamsgewicht probeert te behouden.
Signalen van hormonen en honger
De menselijke honger en eetlust wordt geregeld door een merkwaardige complexe set van netwerken die elkaar overlappen met inbegrip van tal van hormonale, psychologische en fysiologische invloeden.
Momenteel is het een onderzoeksveld waarin intensief geëxploreerd wordt, omdat tal van grote farmaceutische bedrijven op zoek zijn naar dat ene wondere middel om gewicht te verliezen dat ze op de markt kunnen brengen en waaraan uiteraard heel wat geld te verdienen valt.
Wetenschappers die op zoek zijn naar oplossingen voor de kwestie van deze obesitasepidemie zijn bijzonder geïnteresseerd in het hormoon cholecystokine dat kan optreden als een geschikte regulator van de eetlust.
Tijdens de vertering van het voedsel scheidt de gastro-intestinale wand dit specifieke hormoon af, dat eigenlijk een peptide is die een veelvoud aan functies in zowel het centrale als het periferale zenuwsysteem waarneemt.
Een aantal decennia geleden ontdekten researchers al dat dit hormoon in grote mate verantwoordelijk is voor het gevoel van voldaanheid dat je na een maaltijd kunt waarnemen, en dat het ook gedeeltelijk kan helpen om de eetlust onder controle te houden, dat tenminste toch op korte termijn.
Bijkomende hormonen die invloed hebben op het gevoel van voldaanheid en de eetlust zijn onder meer insuline, leptine, glucacon-achtig peptide en nog tal van andere.
Meerdere factoren uit het eetpatroon, in het bijzonder de hoeveelheid en de samenstelling van eiwitten, vetten en koolhydraten die worden opgenomen, bepalen welke hormonen worden vrijgegeven en in welke hoeveelheden.
Wat heeft invloed op de inname van voedsel
Nieuwe studies suggereren intussen dat melkwei een unieke invloed op de opname van voedsel uitoefent omwille van zijn effecten op het hormoon cholecystokine en andere paden.
Weliswaar hebben menige studies intussen aangetoond dat proteïne het meeste vullende of verzadigende bestanddeel is, maar niet alle proteïnen hebben hierbij dezelfde waarde. Twee studies uitgevoerd op mensen aan de Universiteit van Surrey in Engeland vergeleken de effecten van melkwei met caseïne (een ander proteïne dat gebaseerd is op melk) op de eetlust en met voldaanheid gerelateerde hormonen, waaronder ook cholecystokinine.
In de eerste studie consumeerden de deelnemers een vloeibare maaltijd bestaande uit hoeveelheden dezelfde waarde van ofwel melkwei ofwel caseïne. 90 minuten later kregen ze de toestemming om in alle vrijheid van een buffet te eten.
Opvallend was dat de groep die melkwei had gekregen beduidend minder calorieën en vet soupeerde dan de groep die de vloeibare maaltijd met caseïne had genoten.
Bij de tweede studie onderzochten de wetenschappers de effecten van drankjes met melkwei en caseïne op het plasmapeil van aminozuren en de met voldaanheid gerelateerde hormonen.
In vergelijking met het drankje met caseïne produceerde het drankje met melkwei een toename van 28% van de concentraties van het plasma van aminozuur in 3:00 uur, met ook 60 tot ongeveer 65% toename bij twee hormonen die geassocieerd worden met voldaanheid, wat een opmerkelijk resultaat mag genoemd worden.
De groep die het drankje met melkwei had toegediend gekregen rapporteerde een groter gevoel van voldaanheid en bevrediging dan de caseïnegroep.
De researchers kwamen tot de conclusie dat deze resultaten een duidelijke toename van de plasma aminozuren na het innemen van het drankje met melkwei aantoonde. Ze benadrukten het belang van het overwegen van de impact van het proteïnetype op de eetlust als een antwoord op een gemixte maaltijd.
Alles in acht genomen tonen deze twee studies aan dat wanneer de opname van voedsel de gevoelens van voldaanheid en van volheid promoot, dit leidt tot een verminderde eetlust en een afname van de inname van voedsel.
Melkwei kan dus waardevolle assistentie verlenen bij diegenen die op zoek zijn naar gewicht verlies door te helpen om een inname van calorieën te beperken.
Gewichtsverlies en de gevoeligheid voor insuline
Diëten met veel proteïnen, zo blijken de resultaten, zorgen voor een vermindering van het gewicht en verhogen de insulinegevoeligheid. Wetenschappers van de Australische universiteit van Adelaide gingen op zoek naar de relatie tussen bepaalde types van diëten met proteïnen en een invloed op de studieobjecten die van dit dieet genoten.
Bij deze studie uitgevoerd op ratten, consumeerden de testsubjecten een vetrijk dieet gedurende een periode van negen weken, en dan schakelden ze over naar een dieet dat bestond uit ofwel een bescheiden ofwel een hoge hoeveelheid van melkwei of rundereiwitten gedurende een periode van zes weken.
De wetenschappers ontdekten dat de inname van een dieet met veel proteïnen de energie-inname verminderde, wat mogelijk te wijten is aan de vullende effecten van proteïnen in vergelijking met koolhydraten of vetten. De diëten met veel proteïnen verminderen ook het lichaamsvet bij de testsubjecten.
In aanvulling hiermee demonstreerden de ratten die met melkwei werden gevoed een toenemende insulinesensitiviteit (gevoeligheid) en een vermindering met zowat 40% van het plasma insuline in vergelijking met de ratten die met vlees gevoed werden.
Een toenemende insulinesensitiviteit en een verlaagde plasma insuline concentratie worden beide geassocieerd met een verbeterde controle van de bloedsuikerspiegel en een verminderde opslag van vet. De hoeveelheid melkweiproteïnen in het dieet opvoeren leidde ook tot een vermindering van het lichaamsgewicht.
De researchers kwamen tot de volgende conclusie:
“deze resultaten ondersteunen de conclusies dat een dieet op basis van proteïnen de inname en de nood aan energie vermindert, en dat het melkwei efficiënter is dan rood vlees bij het verminderen van het gewicht en het verhogen van de insulinesensitiviteit.”
Melkwei lijkt dus wel een ideale eiwitbron te zijn om de relatie van een gezonde bloedsuikerspiegel en het verlies van gewicht te stimuleren.
Het verbranden van vet, het opbouwen van vetloze spieren
Wanneer je melkwei consumeert voor je oefeningen begint of aan beweging doet dan ondersteun je de verbranding van vet en dat kan mensen helpen om spieren zonder vet te krijgen of te behouden, dit volgens een studie die in de Franse hoofdstad Parijs werd uitgevoerd.
Wetenschappers weten allang dat de samenstelling van een maaltijd voor je aan een work-out begint bepaalt welk materiaal het lichaam gebruikt als brandstof tijdens de beweging.
De balans van koolhydraten, vetten en eiwitten die voor de oefening werd opgenomen zal in hoge mate invloed hebben op de veranderingen op lange termijn van het gewicht van het lichaam en van de samenstelling.
De Franse wetenschappers onderzochten bij hun studie mannelijke ratten die dagelijks gedurende een periode van meer dan vijf weken 2 uur bewogen. Een groep van ratten voerde deze oefening uit in een staat van vasten, waarbij dus geen voedsel voor de oefening werd toegediend.
Drie andere groepen van ratten oefenden 1 uur na het verorberen van een maaltijd die werd verrijkt met ofwel een glucose, eiwitten van volle melk of melkwei.
De resultaten spraken voor zichzelf. In vergelijking met de vastende groep, verhoogde de glucoseverbranding en verlaagde de lipide verbranding tijdens en na de oefening bij de groep die een maaltijd met glucose had ingenomen.
In contrast hiermee bewaarde de groepen met de proteïnen van volle melk en de maaltijden met melkwei de lipide verbranding en verhoogde de proteïne oxidatie, wat aantoont dat de vetverbranding werd behouden en dat de proteïnen ook als een vorm van brandstof werden gebruikt.
De maaltijden met melkwei verhoogden de proteïne oxidatie beduidend meer dan bij de groep ratten die een maaltijd met proteïnen van volle melk hadden gekregen, misschien omdat de uitmuntende oplosbaarheid van melkwei toelaat dat het op een snelle manier wordt geabsorbeerd en gebruikt als brandstof.
In de groepen die ofwel glucose of diëten op-basis-van volle melk kregen toegediend, was de afname van gewicht afkomstig van lichaamsvet. Bij de groep die met melkwei werd gevoed daarentegen reflecteerde de toename van gewicht een toename van spiermassa en een afname van lichaamsvet.
Melkwei lijkt dus de voorkeur te genieten als een keuze om verbeteringen in de samenstelling van het lichaam te ondersteunen.
De onderzoekers geloven dat de mogelijkheid van melkwei om een snelle toevoer van aminozuren tijdens beweging te bezorgen en om vet te verbranden toelaat om de gunstige effecten van oefening en training nog te onderstrepen. Melkwei geeft dus veelbelovende hoop aan zij die meer spiermassa en minder vet willen.
De effecten op de gemoedsstemming, cortisol en serotonine
Melkwei kan ook leiden tot het verlies van gewicht door het regelen van het peil van de cruciale neurotransmitter serotonine. Serotonine is actief in een brede waaier van psychologische en biologische functies, en heeft een invloed op de gemoedsgesteldheid, gevoelens van rusteloosheid en eetlust.
Een hoog peil aan serotonine wordt in verband gebracht met relaxatie, kalmte en en verbeterde mogelijkheid om om te gaan met stress, daar waar een lager peil wordt geassocieerd met depressie, rusteloosheid en angst, en een slechte controle over de eetlust.
Serotonine is afgeleid van het in voeding aanwezige aminozuur tryptofaan, en wetenschappers speculeren er op dat een verhoging van de inname van dit aminozuur kan leiden tot verhoogde serotonineniveaus.
Een studie die werd uitgeoefend in Nederland onderzocht of het toedienen van een dieet met bestanddelen die voorkomen in melkwei zoals alfa-lactalbumine een invloed kunnen hebben op de plasma trytofaanniveaus, wat kan leiden tot een vermindering van depressies, of de concentraties van cortisol, het zogenaamde stress hormoon, kunnen moduleren.
De Nederlandse onderzoekers onderwierpen 29 personen die een hoge gevoeligheid voor stress hadden en 29 personen die relatief beter tegen stress bestand waren aan een dubbel blinde, met placebo gecontroleerde studie.
De deelnemers kregen eerst een dieet met ofwel de van eiwit afgeleide stof alfa-lactabumine of natrium caseinaat, en daarna werden ze blootgesteld aan bepaalde vormen van stress. Bij het opvolgen van de studie ontdekten de wetenschappers na het dieet veranderingen bij plasma tryptofaan en de ratio van andere grote neutrale aminozuren, net als veranderingen in de gemoedsstemming, de polsslag en de concentratie van het zogenaamde stress hormoon.
Bij de proefpersonen die het dieet op basis van het van melkwei afgeleide bestanddeel hadden gekregen was de ratio van het plasma tryptofaan 28% hoger dan zij die het caseïne dieet namen.
Bij de onderzochte personen die gevoelig waren aan stress, werd dit vergezeld van een afname van het peil van het stress hormoon en verminderde gevoelens van depressie.
De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het toedienen van melkwei aan personen die gevoelig zijn aan stress hun mogelijkheid om met stress om te gaan verbeterde, waarschijnlijk door de veranderingen in het serotoninegehalte in het brein.
De synergie met andere bestanddelen uit zuivel
Calcium, een ander bestanddeel dat aanwezig is in zuivelproducten, werd vroeger al in associatie gebracht met het vermindering van het gewicht en de vetmassa. Calcium kan een invloed hebben op het metabolisme van het energiesysteem van het lichaam door te helpen bij het reguleren van het lipidenmetabolisme in vetcellen en door de opslag van triglyceride te moduleren.
Verschillende studies hebben aangetoond dat zuivelbronnen van calcium te verkiezen zijn boven niet uit zuivel afkomstige bronnen om het verlies van vet te versnellen en de toename van gewicht te verminderen.
Onderzoekers geloven dat de wei die terug te vinden is in zuivelproducten voor dit effect kan verantwoordelijk zijn. Dit toenemend effect van zuivelproducten gerelateerd met extra calcium is waarschijnlijk te wijten aan additionele bioactieve bestanddelen, waaronder bepaalde afnames van enzymen en de rijke concentratie van bepaalde ketens van aminozuren in melkwei, die een synergetische symbiose aangaan met calcium.
Hieruit kan afgeleid worden dat tal van componenten die in melkwei voorkomen een gunstig effect hebben op de gezondheid en de samenstelling van het lichaam.
De weldadige effecten van melkwei gaan ver terug in de tijd
De weldadige effecten van melkwei op de gezondheid worden al sinds eeuwen gewaardeerd. Volgens een uitdrukking uit Firenze in Italië uit ongeveer 1650 luidt het motto dat, en we vertalen even een Italiaan: als je een lang en actief leven wil leiden moet je melkwei drinken en vroeg dineren.
In een ander Italiaans aforisme dat een eeuw later ergens rond 1777 opdook werd gesteld dat wanneer iedereen zou worden opgevoed met melkwei de dokters snel bankroet zouden gaan…
Conclusie
Er is intussen solide wetenschappelijk onderzoek voorhanden dat suggereert en bewijst dat melkwei weldadige effecten kan hebben voor zij die naar een gezond lichaamsgewicht streven of het willen onderhouden, dit omdat melkwei een sneller gevoel van voldaanheid geeft, de inname van calorieën beperkt, de vetverbranding aanzwengelt en ook zorgt voor vetarme lichaamsmassa.
Melkwei kan ook een ondersteuning zijn bij een gezond antwoord op stress en helpen de gezonde niveaus van de neurotransmitters in het brein te onderhouden.
Er is bewijs geleverd door wetenschappelijke studies van gevestigde instituten dat het consumeren van melkwei voor de maaltijd kan helpen het gevoel van honger te reduceren en de inname van voedsel te verminderen.
Een andere conclusie van het studiemateriaal is dat de opname van melkwei voor lichaamsoefeningen de vet verbrandende effecten van de oefening kunnen stimuleren.
Omdat de gunstige effecten van melkwei gemiddeld twee tot zowat drie uur kunnen duren, zijn er experten op het vlak van voeding die suggereren dat je melkwei gedurende de hele dag zou kunnen nuttigen om een optimaal effect te bereiken.
Zo zou een gezond ontbijt ook een of twee lepels melkwei in een kom met yoghurt of havermout kunnen bevatten, en kan je ook in de snack die je in de namiddag neemt er voor zorgen dat deze op melkwei gebaseerd is.