10 gezondheidsvoordelen van de wei-proteïne
Gepubliceerd op 15 mei 2018 - Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Wei heeft een zeer hoge voedingswaarde en wetenschappelijke studies hebben talloze gezondheidsvoordelen onthuld. In dit artikel worden 10 van deze voordelen opgenoemd.
1. Wei is een goede bron van kwalitatieve proteïnen
Wei-eiwit is de proteïnefractie van wei, een vloeistof die zich tijdens kaasproductie van melk scheidt. Het is een compleet, hoogwaardig eiwit dat alle essentiële aminozuren bevat. Bovendien is het goed verteerbaar en wordt het snel geabsorbeerd in de darm in vergelijking met andere soorten eiwitten.
Er zijn drie hoofdtypen wei-proteïnepoeder, namelijk concentraat (WPC), isolaat (WPI) en hydrolysaat (WPH). Concentraat is het meest voorkomende type en is ook het goedkoopste. Als voedingssupplement is whey-eiwit erg populair bij bodybuilders en atleten.
2. Wei-proteïne bevordert spiergroei
Bij het ouder worden daalt de spiermassa. Dit leidt meestal tot een hoger vetpercentage in het lichaam en verhoogt de kans op bepaalde ziekten. Deze ongunstige verandering echter gedeeltelijk worden vertraagd, voorkomen of omgekeerd met een combinatie van krachttraining en voeding. Bijzonder effectief zijn hoogwaardige eiwitbronnen, zoals wei, die rijk zijn aan het aminozuur leucine.
3. Wei leidt tot een lagere bloeddruk
Een hoge bloeddruk is een van de belangrijkste risicofactoren voor hartziekten. Talrijke studies hebben de consumptie van zuivelproducten gekoppeld aan een verlaagde bloeddruk.
Dit effect wordt toegeschreven aan een familie van bioactieve peptiden in zuivel, de zogenaamde ACE-remmers. In wei-eiwitten worden ze lactokininen genoemd. In onderzoek wordt hiervoor een klein, positief effect gevonden.
4. Wei-proteïne helpt bij diabetes type 2
Type 2-diabetes wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel en een verminderde insulinefunctie. Insuline is een hormoon dat de opname van de bloedsuikerspiegel in de cellen moet stimuleren. Wei is effectief gebleken bij het modereren van de bloedsuikerspiegel, waardoor zowel de insulinespiegels als de gevoeligheid voor de effecten ervan toenemen.
Het is aangetoond dat het nemen van een wei-proteïnesupplement voor of met een koolhydraatrijke maaltijd de bloedsuikerspiegel modereert bij zowel gezonde mensen als bij diabetici.
5. Wei helpt bij het bestrijden van ontstekingen
Ontsteking zijn een reactie van het lichaam op schade. Een kortdurende ontsteking is niet problematisch, maar kan onder bepaalde omstandigheden wel chronisch worden. Een chronische ontsteking kan wijzenn op latente gezondheidsproblemen of slechte leefgewoonten.
Onderzoek wees uit dat hoge doses wei-eiwitsupplementen het C-reactief proteïne, dat wijst op ontstekingen, aanzienlijk verminderden.
6. Wei heeft gunstige effect op het prikkelbare darmsyndroom
Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening die wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking in de bekleding van het spijsverteringskanaal. Hieronder vallen de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. Bij zowel knaagdieren als mensen is gevonden dat supplementen met wei-proteïne gunstige effecten hebben.
7. Wei kan de antioxidantenverdediging in het lichaam versterken
Antioxidanten zijn stoffen die werken tegen oxidatie in het lichaam, oxidatieve stress verminderen en het risico op verschillende chronische ziekten verminderen. Een van de belangrijkste antioxidanten bij de mens is glutathion, dat wordt geproduceerd door het lichaam. In het lichaam hangt de productie van glutathion af van de toevoer van verschillende aminozuren, zoals cysteïne.
Een aantal studies bij zowel mensen als knaagdieren hebben aangetoond dat wei-eiwitten oxidatieve stress kunnen verminderen en de niveaus van glutathion verhogen.
8. Wei kan gunstige effecten hebben op bloedvetten
Een hoog cholesterolgehalte, vooral van LDL-cholesterol, is een risicofactor voor hartziekten. In een onderzoek bij personen met overgewicht leidde 54 gram wei-eiwit per dag gedurende 12 weken tot een significante afname van het totale en van de slechte LDL-cholesterol.
9. Wei is verzadigend en helpt het hongergevoel te verminderen
Verzadiging is een term die wordt gebruikt om het gevoel van volheid die we ervaren na het eten van een maaltijd te beschrijven. Sommige voedingsmiddelen zijn meer verzadigend dan andere, een effect dat gedeeltelijk wordt gemedieerd door hun samenstelling van eiwitten, koolhydraten en vet. Eiwitten, vooral dan wei, zijn daarvan de meest vullende macronutriënten. Die is nuttig bij het afvallen.
10. Wei-proteïne helpt bij gewichtsverlies
Een verhoogde eiwitconsumptie helpt bij gewichtsverlies door:
- Onderdrukking van de eetlust, wat leidt tot een verminderde calorie-inname.
- Stimulatie van het metabolisme, waardoor je meer calorieën verbrandt.
- Behoud van spiermassa bij het afvallen.