De gezondheidsvoordelen van broccoli
Gepubliceerd op 03 september 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
De wetenschap heeft meemaals bewezen dat voedsel een effectief geneesmiddel is. Van broccoli en andere kruisbloemige groenten is bijvoorbeeld aangetoond dat ze een aantal problemen kunnen voorkomen.
Kruisbloemige groenten, waaronder broccoli, spruitjes, bloemkool en boerenkool, bevatten krachtige beschermende stoffen. Een van de meest bekende hiervan is het organische zwavel sulforafaan. Studies hebben aangetoond dat sulforafaan de normale celfunctie en -deling ondersteunt en cellen doodt die kanker van de dikke darm, lever, prostaat, borst en longkanker door tabak veroorzaken.
Slechts drie porties broccoli per week kunnen het risico op prostaatkanker met meer dan 60 procent verminderen. Sulforafaan kan ook nuttig zijn bij de behandeling van borstkanker. Bij testen op muizen bleek sulforafaan daadwerkelijk kankerstamcellen te doden, waardoor de vorming en verspreiding van tumoren werd voorkomen.
Een andere fytochemische stof gevonden in kruisbloemige groenten betreft indol-3 carbinol (I3C), dat in de darm wordt omgezet in diindolylmethaan (DIM). DIM versterkt op zijn beurt de immuunfunctie en speelt eveneens een rol bij de preventie en behandeling van kanker.
Hoe kruisbloemige groenten darmkanker helpen voorkomen
Recent onderzoek heeft het belang van kruisbloemige groenten bij kankerpreventie, in dit geval darmkanker, bevestigd. Wetenschappers vonden dat muizen die een dieet kregen met de chemische stof van kruisbloemvormige planten een gezondere darm hadden.
Naast het omzetten naar DIM, dat een antikankerwerking heeft, werkt I3C ook door het activeren van een eiwit genaamd arylkoolwaterstofreceptor (AhR), dat communiceert met de immuun- en epitheelcellen in je darmwand, waardoor ontstekingen door pathogene bacteriën afnemen.
AhR helpt ook stamcellen omzetten in slijmproducerende cellen in je darmwand. Deze cellen helpen ook om voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet te extraheren, wat zich allemaal vertaalt in een verbeterde darmfunctie en gezondheid.
Wanneer je onvoldoende hoeveelheden AhR bezit, produceren je stamcellen defecte cellen die zich op een ongecontroleerde manier delen. Deze abnormale celdeling is uiteindelijk wat resulteert in gezwellen die kunnen veranderen in kwaadaardige tumoren in de dikke darm.
Consumptie van kruisbloemige groenten helpt deze keten van gebeurtenissen te voorkomen door I3C te stimuleren. Hoewel we onze genen niet kunnen beïnvloeden, kunnen we via onze voeding iets doen aan de omgevingsinvloeden om ervoor te zorgen dat onze darmbarrière optimaal werkt.
Andere voordelen van I3C
I3C en zijn metabolieten zijn krachtige antioxidanten. Onderzoek heeft aangetoond dat I3C kan helpen om zowel mannelijke als vrouwelijke hormonen in balans te brengen, en daarmee de reproductieve gezondheid bij beide geslachten te ondersteunen.
Het houdt DIM 4-hydroxyestrone, een oestrogeen dat schadelijke effecten kan hebben en een rol speelt in reproductieve kankers, in evenwicht. In een studie voorkwam suppletie met I3C vroegtijdige baarmoederhalskanker bij 8 van 17 vrouwen. I3C helpt bij het reguleren van de groeisnelheid van cellen en helpt een inflammatoire vorm van oestrogeen veranderen in een veiligere, minder agressieve vorm.
Andere studies suggereren dat I3C synergistisch werkt met het antikankermedicijn tamoxifen om de uitkomsten te verbeteren. I3C ondersteunt ook de ontgiftingsprocessen van de lever en helpt leverschade te genezen door de reproductie van gezonde cellen te ondersteunen.
Kruisbloemige groenten zijn een belangrijk onderdeel van een dieet tegen kanker
Sulforafaan is een van de verbindingen die bekend staan als isothiocyanaten, die honderden genetische veranderingen kunnen activeren, sommige kankerbestrijdende genen activeren en andere tumorvoedende genen uitschakelen. Onderzoek suggereert dat kruisbloemige groenten niet alleen een belangrijke bron van voedingsstoffen zijn, maar misschien ook een sleutel tot het elimineren van kanker als levensbedreigende ziekte.
Groenten die isothiocyanaten bevatten, zijn:
- Broccoli
- Spruiten
- Bloemkool
- Waterkers
- Witte kool
- Mierikswortel
Andere gezondheidsvoordelen van crucifere groenten
Deze groenten bezitten tientallen voedingsstoffen die een optimale gezondheid ondersteunen, waaronder vezels, antikankerverbindingen, ontstekingsremmende en vrije radicalen-dodende verbindingen. Crucifere groenten helpen om:
- Het risico op overgewicht te verminderen
- Ontstekingen te onderdrukken, ook in de spieren
- Type-2 diabetes te verbeteren
- Een gezonde leverfunctie te promoten
- Het risico op osteoartritis verlagen
- Hoge bloeddruk verlagen
- Allergieën en astma verbeteren
- De functie van de nieren verbeteren
- De verbale communicatie van kinderen verbeteren
- De behandeling van colitis en lekkende darm ondersteunen
- pylori, dat maagzweren veroorzaakt, remmen
- Het testosteronniveau verbeteren
- Het ontgiften door kankerverwekkende stoffen
- Beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer
- Zorgen voor een stralende huid
Kruisbloemige groenten verbeteren de arteriële souplesse
Een ander belangrijk voordeel van kruisbloemige groenten is hun invloed op de gezondheid van het hart. Een studie vond dat mensen die het vaakst kruisbloemige groenten consumeerden, dunner waren en daarom gezondere halsslagaders dan diegenen die zelden crucifere groenten nuttigden.
Gemiddeld hadden diegenen die minstens drie dagelijkse porties kruisbloemige groenten aten bijna 0,05 millimeter dunnere nekslagaders dan degenen die twee porties of minder aten. Elke 0,1 mm diktedaling hangt samen met een afgenomen beroerte en hartaanvalrisico van 10 tot 18 procent, dus de resultaten werden als vrij significant beschouwd.
Over het algemeen werd elke portie kruisbloemige groenten van 10 gram geassocieerd met een afname van de wanddikte van de halsslagader met 0,8 procent.
Eet meer kruisbloemige groenten voor een langer leven
Van kruisbloemige groenten is ook aangetoond dat ze de leeftijdgerelateerde afname van de gezondheid vertragen door het metabolisme terug te brengen naar meer jeugdige niveaus. Een uitgangspunt van veroudering is dat het vermogen van je cellen om energie te produceren met de tijd afneemt. Met minder beschikbare energie neemt ook de herstel en onderhoud van cellen af wat leidt tot celdegeratie.
Kruisbloemige groenten verbeteren je metabolisme via een enzym genaamd nicotinamide-mononucleotide (NMN). NMN speelt een rol bij de productie van een stof die betrokken is bij de mitochondriale gezondheid en het energiemetabolisme. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat, met de leeftijd, je lichaam zijn capaciteit verliest om die stof aan te maken.
De gezondheidsvoordelen van broccoli maximaliseren
Het isothiocyanaat sulforafaan komt vrij wanneer je broccoli in stukken snijdt of kauwt. Eenmaal ingeslikt, helpen je darmbacteriën om sulforafaan uit broccoli vrij te maken, zodat je lichaam ervan kan profiteren. Om het sulforafaan vrij te maken, breekt een enzym in de broccoli de suiker af om het vrij te geven.
Onderzoekers hebben een van de beste manieren gevonden om sulforafaan te maximaliseren, namelijk het stomen van broccoli gedurende 3 à 4 minuten. Indien je kiest voor koken, blancheer de broccoli dan in kokend water gedurende niet meer dan 20 tot 30 seconden en dompel hem dan onder in koud water om het kookproces te stoppen. Nog gezonder dan de volwassen broccoliplant, zijn de broccolispruiten.
De sulforafaan in broccoli en andere kruisbloemige groenten zullen verder worden versterkt in combinatie met myrosinase-houdend voedsel zoals mosterdzaad, daikonradijsjes, wasabi, rucola of koolsalade. Myrosinase zorgt ervoor dat glucoraphanine omgezet wordt in sulforafaan.
Enkele bronnen
Voordelen van crucifere groenten
Crucifere groenten en de gezondheid van het hart
Broccoli eten voor de gezondheid