Streng dieet kan helpen bij terugdringen type-2 diabetes
Gepubliceerd op 14 december 2017 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Uit onderzoek blijkt dat, door middel van een extreem dieet, bij tot wel 86% van type 2 diabetes patiënten de ziekte in remissie gaat.
Uit een nieuw klinisch onderzoek is gebleken dat type 2 diabetes niet per se meer een aandoening hoeft te zijn waar je je hele leven aan vastzit. Dit onderzoek biedt opmerkelijke bewijzen dat deze vorm van diabetes kan worden teruggedraaid, zelfs bij patiënten die deze ziekte al meerdere jaren met zich meedragen.
Een klinisch onderzoek in Groot Brittannië onder bijna 300 mensen heeft uitgewezen dat een intensief programma voor gewichtsbeheersing een remissie in type 2 diabetes veroorzaakte bij 86% van de patiënten, die 15 kilo of meer aan gewicht verloren.
“Dit zijn zeer enerverende resultaten”, vertelt onderzoeker van diabetes Roy Taylor van de Universiteit van Newcastle, ”dit kan een geheel nieuwe wending teweeg brengen in de manieren waarop we dit soort diabetes behandelen”.
Taylor en zijn collega’s onderzochten 298 volwassenen in de leeftijdsgroep van 20-65 jaar die binnen de afgelopen 6 jaar waren gediagnosticeerd met type 2 diabetes.
Deze patiënten werden gevraagd deel te nemen aan DiRECT of het Diabetes Remission Clinical Trial ( Klinisch Onderzoek naar Remissie in Diabetes). Zij werden willekeurig ingedeeld in een programma met intensieve gewichtsbeheersing of een groep die op reguliere manier behandeld werd met bestaande diabetesmaatregelen op advies van hun huisarts. Deze laatste groep is bedoeld als controlegroep.
De 149 individuen, ingedeeld in de gewichtsbeheersingsgroep, hadden de opdracht een caloriearm dieet te volgen van 825-853 calorieën per dag. Dit dieet bestond uit gezondheidsshakes en -soepen en duurde 3 tot 5 maanden.
Na deze periode werd reguliere voeding gedurende 2 tot 8 weken geleidelijk aan geherintroduceerd in hun leven, en werden de deelnemers begeleid om op het gewicht te blijven, veroorzaakt door het voorafgaande dieetprogramma. Deze begeleiding bestond uit voedingsadviezen, gedragstherapie en methoden om meer te gaan bewegen.
Het is gebleken dat het geen eenvoudige omslag is van je levensstijl, maar waar een wil is, is een weg.
“We ontdekten dat er heel veel mensen echt geïnteresseerd bleken in deze benadering en bijna een derde van de mensen die we vroegen om mee te doen, stemden gelijk in’, aldus voedingsdeskundige Mike Lean van de Universiteit van Glasgow. “Dit aantal ligt veel hoger dan de gemiddelde reactie op klinische onderzoeken naar diabetes”.
Voor de meeste mensen die bereid waren te voldoen aan de strenge eisen van dit onderzoek bleek de gemaakte inspanning, gebaseerd op de deze week bekend gemaakte resultaten, meer dan de moeite waard. Bij bijna 90% van degene, die 15 kilo of meer aan gewicht verloren, was de type 2 diabetes succesvol in remissie gegaan. Het percentage van remissie was nog altijd 50% in de groep die 10-15 kilo verloor en 34%, voor de deelnemers die een gewichtsverlies hadden van 5-10 kilo.
Neem je daarbij in overweging dat er bij de controlegroep met standaardbehandeling slechts een terugval van 4% plaatsvond, dan kun je stellen dat een dergelijk programma op basis van een streng dieet en gewichtsverlies een goede methode zou kunnen zijn voor patiënten met type 2 diabetes, die daar graag van af willen.
In het onderzoek was het gemiddelde gewichtsverlies 10 kilogram, terwijl dat in de controlegroep slechts 1 kilogram was. Een kwart van de deelnemers in het gewichtsmanagementprogramma lukte het binnen 12 maanden een verlies van 15 kilo te bereiken. Geen enkele persoon in de controlegroep lukte dat.
Aanvullend dient wel opgemerkt te worden dat het merendeel van de deelnemers blank en Brits waren en er niet zomaar aangenomen mag worden dat dezelfde resultaten met een dergelijke behandeling behaald kunnen worden bij mensen met een andere achtergrond. Toch beweren de onderzoekers dat het onderzoek aantoont, dat aanpassing van het dieet behulpzaam kan zijn om op een vernieuwende manier over oplossingen na te denken met betrekking tot type 2 diabetes en de behandeling ervan. Je hoeft er niet de rest van je leven aan vast te zitten, terwijl specialisten voor chronische aandoeningen altijd gedacht hebben dat het wel zo was.
Van heel groot belang is te stellen dat de remissie geen blijvende zaak is, indien men terug valt naar de oude eetgewoontes. Tenslotte was dat nu juist de oorzaak, waarom men type 2 diabetes opgelopen heeft. In de verder voortgang van de DiRECT onderzoeken is het interessant te zien hoeveel van de deelnemers kunnen vasthouden aan hun nieuwe en sterk verminderde gewicht. Op dit moment kunnen we echter zeggen, dat voor veel van deze mensen hun leven op een bijzondere en prettige manier veranderd is.
“Ik had al 2 tot 3 jaar last van type 2 diabetes voordat men mij vroeg deel te nemen aan dit onderzoek. Ik nam verschillende medicijnen in die steeds sterker werden en werd eigenlijk met de dag zieker”, vertelt de 65-jarige Isobel Murray uit New Hayshire. Zij twijfelde geen moment over haar mogelijke deelname.
“Toen de dokters meldden dat mijn alvleesklier weer werkte, was ik in de zevende hemel. Het was absoluut geweldig. Het gaat inmiddels zo goed, dat ik mezelf niet meer beschouw als diabetespatiënt, en ik ben een van de gelukkigen, waarbij de ziekte volledig in remissie is gegaan”.