Olijfolie is de sleutel tot een lang leven
Gepubliceerd op 10 augustus 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Over wat je al dan niet mag eten wordt veel tegenstrijdig advies gegeven. Wetenschappers zijn echter over één ding akkoord: bijna elk gezond dieet bevat olijfolie. Dit vet komt van de vrucht van de olijfboom en biedt tal van gezondheidsvoordelen die variëren van hartgezondheid tot het in stand houden van de cognitieve functies.
De gezondheidsvoordelen van olijfolie
Het enkelvoudig onverzadigde vet in olijfolie, oliezuur, verlaagt de bloeddruk, wat betekent dat het je kan beschermen tegen een beroerte. Sterker nog, verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die veel olijfolie consumeren minder beroertes hebben.
Daarnaast is de olijf een uitstekende bron van vitamine E, een krachtige antioxidant. Het bevat polyfenolen en helpt de cel-beschadigende vrije radicalen bestrijden terwijl ongewenste ontstekingen door het hele lichaam worden aangepakt. De olijf helpt ook om je lever te beschermen tegen schade en oxidatieve stress.
Ook wat betreft kanker en dementie heeft olijfolie talrijke voordelen. Uit een studie blijkt dat mensen die vaker olijfolie nuttigen 34 procent minder kans hebben om kanker te ontwikkelen – vooral borstkanker – dan degenen die zelden olijfolie nuttigen. De antioxiderende werking van polyfenolen zou achter dit voordeel schuilen.
Studies hebben ook aangetoond dat olijfolie je hersenfunctie kan verbeteren, vooral op het gebied van geheugen en leren. Dit betekent dat het een goede manier is om de ziekte van Alzheimer en vergelijkbare degeneratieve ziekten te voorkomen.
Olijfolie is ook een nuttig hulpmiddel in de strijd tegen hartziekten. In gebieden waar olijfolie een culinair product is, vertoont de populatie lagere percentages beroertes en hartziekte. Olijfolie helpt om de goede cholesterol te bevorderen en helpt je bloedsuikerspiegel te beheersen, waardoor het risico op diabetes mindert.
Ten slotte is olijfolie, dankzij het hoge vitamine E-gehalte, voordelig voor je huid. Je kunt olijfolie bijvoorbeeld gebruiken om een droge huid en ontstekingen te behandelen, en het kan zelfs helpen bij het voorkomen van psoriasis. Olijfolie kan ook gebruikt worden om je haar te hydrateren en het er gezonder te laten uitzien. Je kunt de olijfolie rechtstreeks op je huid aanbrengen als een moisturizer en het door je haar borstelen. Je kunt olijfolie ook mengen met ingrediënten zoals suiker om een scrub te maken.
Nuttig jij voldoende olijfolie?
Experts zeggen dat het eten van één eetlepel olijfolie per dag de norm is. Weet wel dat een eetlepel olie 100 calorieën bevat. Als je probeert af te vallen, dien je hiermee rekening te houden. Ter compensatie kan je andere vetten in je dieet (bijvoorbeeld boter) vervangen door olijfolie. Voor maximale gezondheidsvoordelen, kies je extra virgin olijfolie. Doordat er geen verwerkingsproces aan te pas komt, is dit de gezondste olijfolie op de markt.
Hou ten slotte in gedachten dat het belangrijk is om in het algemeen vast te houden aan een gezond voedingspatroon. Het toevoegen van een eetlepel olijfolie aan een dieet van rommel, suiker en fast food is niet de weg naar een goede gezondheid, en beweging blijft een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl.