De effecten van groene thee op het onder controle houden van het gewicht
Gepubliceerd op 23 september 2016 - Laatst bijgewerkt op 03 mei 2023
Laatst bijgewerkt op 3 mei 2023
Groene thee is een uitermate rijke bron aan zogenaamde ‘polyphenol catechins’. Hierbij is de stof EGCG epigallocatechin gallate (egcg) de meest actieve vorm van de catechines die verantwoordelijk zijn voor de anti-oxiderende, de ontstekingwerende en de metabolische effecten van groene thee.
Groene thee bevat ook de stof cafeïne, die naar de onderzoeken het uitwijzen EGCG goed helpt om ons metabolisme te ondersteunen. Een kopje groene thee op zijn tijd doet dan ook wonderen…
Een recente ruime analyse van alle studies die al gedaan werden naar het effect op het verlies van gewicht bij de mens door het drinken van groene thee heeft uitgewezen dat groene thee met daarin cafeïne het beste werkt, en dat er een statistisch aan te tonen duidelijke vermindering kan optreden in het lichaamsgewicht, de BMI en onze buikomvang.
Het onder controle houden van het gewicht is van groot belang voor onze gezondheid
In een proefstudie, die met een placebogroep vergeleken werd, werden mensen met matig overgewicht een dagelijkse dosis van groene thee aangeboden gedurende een periode van 90 dagen.
Bij het einde van de studie bleek dat de mensen die de dagelijkse dosis groene thee hadden ingenomen gemiddeld 1,2Kg (2.64 pond) gewicht waren kwijt gespeeld, dat hun buikomvang met 1,9cm (¾ van een inch) was afgenomen en dus ook hun BMI duidelijk was gedaald.
Zeker geen slecht resultaat als we weten dat aan de inname van de groene thee geen dieet of lichamelijke oefeningen waren gekoppeld.
Een gelijkaardige studie met een placebogroep met 60 duidelijk obese volwassen patiënten werd uitgevoerd in een ziekenhuisomgeving waarbij alle 60 patiënten op een dieet werden geplaatst van drie maaltijden per dag. Al het eten werd voor de deelnemers bereid, en de helft van de groep kreeg ook de groene thee.
Zij die de groene thee hadden gekregen verloren heel duidelijk meer gewicht gedurende de periode van 12 weken. Het onderzoek toonde aan dat het verlies van gewicht bij de inname van groene thee toeneemt omdat de energietoevoer stijgt en ook de oxidatie van het vet toeneemt.
Een andere studie van 12 weken met bijhorende controlegroep met groene thee en obese volwassenen toonde dan weer weinig verlies aan gewicht aan (minder dan 1 pond). Hierbij was niet voorzien in een bepaald dieet en de dosis van de toegediende groene thee was relatief laag (458 mg per dag).
Toch kon hierdoor aangetoond worden dat zelfs een kleine inname van deze groene thee statistisch gezien al een duidelijke vermindering aantoonde van LDL cholesterol en triglyceriden terwijl de goede en beschermende HDL cholesterol toenam, net als adiponectin die zorgt voor de preventie van de weerstand tegen insuline.
Zelfs al leidde deze kleinere dosis aan groene thee niet tot een duidelijke afname van het gewicht, toch produceerde ze een waaier van belangrijke metabolische veranderingen die kunnen gerelateerd worden aan een vermindering van het risico op een hartaanval of diabetes.
Groene thee tegen diabetes
De consumptie van 582 mg groene thee catechines per dag gedurende 12 weken bij diabetes patiënten van het type 2 leidde tot een duidelijk statistisch aan te tonen vermindering van hun buikomvang (buikvet) in vergelijking met een controlegroep van diabetespatiënten.
Van belang is dat de groene thee catechines de productie van insuline door de pancreas weten te bevorderen. Ze veroorzaken ook een duidelijke vermindering van adiponectine, het belangrijke hormonensignaal komende uit vetcellen dat de insulineweerstand bevordert.
De combinatie van medicatie tegen diabetes en groene thee produceerde een statistiek belangrijke vermindering in het hemoglobine A1C. Deze resultaten tonen aan dat zelfs een bescheiden inname van groene thee catechines de bloedsuikercontrole bij type 2 diabetes patiënten bevorderen.
Wanneer de controle van de bloedsuikerspiegel wordt verbeterd in samenwerking met gewichtsverlies, dan wordt begonnen met het herstellen van de gezondheid.
De consumptie van 576 mg groene thee catechines per dag gedurende 24 weken bij obese kinderen leidde tot de vaststelling dat zij die het meest aan overgewicht leden een duidelijke vermindering van hun buikomvang, bloeddruk en LDL-cholesterol kenden.
Groene thee tegen ontstekingen
Een studie die werd gepubliceerd in 2010 in de American Journal of Clinical Nutrition toonde aan dat de combinatie van groene thee, resveratrol, vitamine E, vitamine C, omega-3 vetzuren en een extract van tomaten die gegeven werden aan mannen met overgewicht gedurende 5 weken leidde tot een toename van hun adiponectine peil met 7%.
Het onderzoek leidde tot de ontdekking van tal van gunstige veranderingen in het metabolisme zoals een afremming van de ontstekingen in het witte adipose weefsel, een verbeterde bloeddoorstroming in de aderen, een verbeterde functie van de antioxidanten en een stijging van de vetverbranding door de lever.
Het is intussen wel bekend dat overgewicht of obesitas wordt geassocieerd met een toenemend risico op ontstekingen, dit zowel in de witte bloedlichaampjes als overal in ons lichaam.
Een manier om de ontstekingen af te remmen is door de functie van gespecialiseerde regulerende T cellen die signalen uitzenden om ontstekingen tegen te gaan.
Een recente studie van het British Journal of Nutrition ontdekte dat mensen met obesitas minder van deze belangrijke regulerende T cellen hebben dan mensen met een normaal gewicht en dat de T cellen die ze wel hebben minder actief zijn op het vlak van het bestrijden van ontstekingen in ons lichaam.
Vervolgens gingen onderzoekers op zoek naar wat er gebeurde als ze de regulerende T cellen van de mensen met een overgewicht blootstelden aan de EGCG. Ze ontdekten hierbij dat de T-cellen weer wakker werden en dat ze begonnen met het uitzenden van anti ontstekingssignalen die in staat waren om een vermindering te veroorzaken van NF kappa B, het primaire signaal in de genen om te komen toe het afremmen van ontstekingen.
NF-kB ligt aan de basis van de chemische reacties waarmee het lichaam zich beschermt tegen verwondingen, infecties en schadelijke stoffen. Wordt NF-kB geactiveerd, dan schiet het verdedigingsmechanisme van de cel in actie. Maar de veelzijdigheid van NF-kB heeft ook een schaduwzijde. Wanneer NF-kB niet in toom wordt gehouden, keert het verdedigingsmechanisme van het lichaam zich tegen zichzelf.
Het onderzoek toonde ook aan dat EGCG leidde tot een vermindering van de anti ontstekingsfunctie in de regulerende T cellen van mensen met een normaal gewicht.
Verdere inzichten in de moleculaire mechanismen van groene thee zijn afkomstig van een brede waaier aan recente studies op dieren en cellen.
Studies binnen de cellen van het vet tonen aan dat groene thee catechines de signalen van de genen die adiponectine produceren, aanmoedigen. Een goede productie hiervan is nodig om insulineweerstand te voorkomen bij patiënten met diabetes type 2.
Groene thee is ook goed voor het effect van insuline op de vetcellen van baby’s, om hen te helpen bij het voorkomen van de omvorming van dit babyvet in vetcellen van volwassenen. Een andere studie toont aan dat groene thee ook helpt bij het voorkomen van de opstapeling van vet in de vetcellen.
Nog een andere studie beweert dat groene thee binnen de vetcellen de genen aanzet die zorgen voor de afbraak van calorieën in de vorm van hitte, een belangrijke manier om van overtollig vet verlost te geraken.
Alles bij elkaar genomen heeft groene thee dus een hele reeks goede effecten op onze weefsels, die van belang zijn bij het verliezen van overbodig gewicht.
Leptine is het eerste primaire hormoon dat afkomstig is van de adipose weefsels die de toename van gewicht regelen. Een te hoge bloedspiegel leidt tot leptineweerstand, een probleem dat zorgt voor de bedreiging van de goede staat van het metabolisme.
Groene thee tegen cholesterol
Een recente studie op dieren toont aan dat groene thee leidt tot een vermindering van de totale cholesterol, de LDL-cholesterol en de triglyceriden en ook zorgt voor een vermindering van het peil van de leptine in het bloed.
Transgenetische muizen – muizen die geen leptine aanmaken – vertoonden bij experimenten een niet te stoppen eetlust, obesitas en de accumulatie van vet op alle verkeerde plaatsen zoals de lever.
Bij dit extreme geval van slecht functioneren was groene thee in staat om te voorkomen dat het vet in de lever opgestapeld werd. Deze ontdekking is van belang aangezien de accumulatie van vet in de lever van de mens een belangrijke marker is voor een verminderde gezondheid.
Bij andere muizen met transgenen, namelijk muizen die werden geprogrammeerd om sneller te sterven, werd ontdekt dat de groene thee in combinatie met voldoende beweging de gezondheid van de muizen en hun leven verbeterde. De groene thee zorgde voor een beter gebruik van zuurstof door de spieren, verbeterde de werking van de antioxidanten in de spieren en verbeterde de graad van verbranding van het vet door de spieren.
Een recente studie toonde eveneens aan dat groene thee helpt bij de aanmaak van beenderen en botten. De groene thee catechines zorgen voor een duidelijke boost van de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van botten, bekend als osteoblasten en anderzijds voor de vermindering van de activiteit van die cellen die mee instaan voor de afbraak van botten: de osteoclasten.
Een duidelijke vermindering van het primaire ontstekings gensignaal NF kappa B werd geassocieerd met deze positieve bevindingen. Dit is niet alleen goed nieuws als ontdekking van een voedingsstof die helpt bij de aanmaak van botten, maar anderzijds toont dit wetenschappelijk onderzoek zo ook aan dat een goede gezondheid van de botten en een goed metabolisme aan elkaar gelinkt zijn.
De voordelen van groene thee
Groene thee is wereldwijd een van de meest verspreide en gedronken dranken. Diëten en supplementen die de actieve componenten van groene thee concentreren bieden aan de consument een nieuw gereedschap om de verschillende goede aspecten van het metabolisme te ondersteunen.
Het combineren van groene thee met een gezonde levenswijze, dieet en beweging leidt tot de beste resultaten.
Een ander voordeel is dat groene thee perfect kan samen genomen worden met andere voedingsstoffen en supplementen, en het is een waardig alternatief voor iedereen onder ons die op zoek is naar een manier om zijn gewicht onder controle te houden.
Als aanvullend natuurlijk middel om de gewichtsvermindering door groene thee te ondersteunen moet zeker ook Irvingia vermeld worden, die een krachtige een complementaire werking heeft.