Resveratrol, antioxidant tegen veroudering
Gepubliceerd op 17 december 2018 - Laatst bijgewerkt op 05 mei 2020
Laatst bijgewerkt op 5 mei 2020
Wetenschappers hebben tot hun grote verbazing vastgesteld dat er aan resveratrol een aantal heel positieve effecten verbonden zijn.
Wat is resveratrol?
Resveratrol is een polyfenol (meer bepaald een stilbenoïde), die in diverse plantensoorten voorkomt, maar vooral in de schil van blauwe druiven. De zuivere stof komt voor als witte tot lichtgele kristallen, die slecht oplosbaar zijn in water.
Deze uniek stof die we dus terugvinden in het vel van druiven heeft een krachtig effect op de genetische expressie van de mitochondria die we in elke cel van het lichaam terugvinden.
Door zijn positieve werking op de functie van de mithochondria, is intussen aangetoond dat resveratrol kan helpen kanker voorkomen, net als verschillende soorten hartziektes en andere metabolische condities.
De voordelen van resveratrol
Researchers zijn nu al vele jaren geïntrigeerd door wat men intussen algemeen de zogenaamde Franse paradox is gaan noemen. Dit verwijst naar het feit dat veel Fransen in staat zijn om gedurende vele jaren sigaretten te roken en veel alcohol te drinken en toch een goede gezondheid weten te bewaren.
De onderzoekers spitsten zich toe op de donkere gefermenteerde wijnen die deze mensen op een regelmatige basis tot zich nemen.
Ze hebben hierbij het actieve bestanddeel in rode wijn weten te analyseren, namelijk resveratrol dat deze uitzonderlijk goede effecten op de gezondheid zou hebben.
Resveratrol is een unieke polyphenolische anti-oxidant die we kunnen vinden in de velletjes van druiven en ook van sommige bessen. Deze stof speelt een kritieke rol in het natuurlijke afweersysteem van de plant tegen kwetsuren, infecties en ziektes.
Resveratrol en de genen
Resveratrol zou een uitzonderlijke invloed hebben op de genen die mee instaan voor het tegengaan van de veroudering van de cellen en het lichaam.
De meeste mensen zijn eerder geïntimideerd door een al te extreme beperking van het aantal calorieën en ze zouden eerder overwegen om dezelfde antiverouderingseffecten te halen uit een dieet dat rijk is aan anti-oxidanten en het toedienen van supplementen met resverstatrol.
Een studie die aan de universiteit van Harvard werd uitgevoerd kwam tot de ontdekking dat resveratrol de levensverwachtingen van gistcellen met niet minder dan 70 % zou kunnen verhogen. Vervolgens werden de testen opnieuw, en met een gelijkaardig effect, uitgevoerd op ringwormen en fruitvliegjes.
Dit maakte van resveratrol het eerste bestanddeel dat kan leiden tot het vertragen van de veroudering van de cellen bij een bredere scala aan soorten. Italiaanse wetenschappers hebben in een studie tevens aangetoond dat resveratrol het leven van meer geavanceerde vissoorten zou kunnen verlengen met meer dan 50 %.
Resveratrol en de mitochondriale gezondheid
Resveratrol is actief in een groep van mitochondriale proteïnen in de sirtuinefamilie, en dit meer bepaald in SIRT1. Verschillende studies hebben weten aan te tonen dat de sirtuine actviteiten resulteren in een dalend peil aan mitochondria in het lichaam.
Dit proces speelt een erg grote rol in de productie van energie, vet, het suikermetabolisme en de stabilteit van de bloedsuikerspiegel. Met een verbeterde bloedsuikerspiegel is het lichaam beter in staat om de insuline en andere hormonen die de ontstekingen afremmen en de vetverbranding doen verbeteren te stimuleren.
De mitochondria van de cel controleren de metabolische functie van de cel en uiteindelijk dus ook het lichaam.
De mogelijkheid van resveratrol om de ontstekingsstress van de mitochondria te verminderen en de mitochondriale hoeveelheden te regelen heeft alles in acht genomen een enorme impact op de gezondheid van het hele lichaam.
Op een gezonde wijze herstelde mitochondria zijn beduidend meer efficiënt en ze produceren meer vrije radicalen dan oudere mitochondria.
Wat is de juiste dosis resveratrol om in te nemen
De aanbevolen dosis Resveratrol is tussen 20 tot 100 mg. Dergelijke dosis zou dezelfde gunstige effecten moeten genereren die we terugvinden in studies die naar degeneratie en veroudering gedaan werden.
De dosis van 20 mg resveratrol per dag wordt naar voren geschoven voor gezonde volwassenen, voor het tegengaan van de (te snelle) veroudering.
In 30 ml rode wijn vinden we ongeveer 90 microgram aan resveratrol terug. Dit is ongeveer 220 keer minder dan de minimale dosis van 20 mg die voor een supplement met resveratrol aangeraden wordt. Een glas wijn bevat ongeveer 120 ml.
Volgens deze schaal gemeten zou je dus zeer veel rode wijn moeten drinken aan de minimaal toe te dienen dosis resveratrol te komen. Een kwalitatief supplement lijkt dus aangewezen.
>> Verder lezen: De link tussen resveratrol, leptine en Covid-19