Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

In welke voeding kan je alfa-liponzuur vinden?

Gepubliceerd op 04 november 2016 - Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022

Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022

Je kan alfa-liponzuur vinden in voedsel zoals vlees en groenten, in het bijzonder in spinazie. Het wordt gemakkelijk in de bloedstroom opgenomen en het kan ook de bloedbreingrens gemakkelijk overschrijden.

Twee van de beste bronnen van alfa-liponzuur zijn gist en lever, maar het lichaam kan het indien nodig ook zelf aanmaken en bovendien is het verkrijgbaar als een supplement.

De meeste alfa-liponzuur in voedsel is afgeleid van enzymen die lipoamide bevatten, wat gelinkt wordt aan het aminozuur lysine. Vlees rijk aan alfa-liponzuur is onder meer hart, lever en nieren. En in planten vinden we het vooral terug in spinazie, broccoli en tomaten. Ietwat lagere hoeveelheden alfa-liponzuur werden opgemeten in erwten, spruiten en rijst.

Digestieve enzymen breken de band tussen alfa-liponzuur en lysine niet efficiënt af. Er is bijgevolg een hypothese dat de meeste alfa-liponzuur uit de voeding gemakkelijkst  kan geabsorbeerd worden als lipoyllysine.

alfa liponzuur in spinazie

Vrije alfa-liponzuur is nog niet ontdekt in de circulatie van mensen die geen alfa-liponzuur supplementen nemen.

Ook al wordt alfa-liponzuur in een brede waaier van voedsel van plantaardige en dierlijke oorsprong aangetroffen, de kwantitatieve informatie over de alfa-liponzuur inhoud van voeding is beperkt.

Het toedienen van alfa-liponzuur

De supplementen met alfa-liponzuur worden snel door het lichaam opgenomen en snel in het metabolisme ingeschakeld, dit op voorwaarde dat het ingenomen wordt in verschillende dosissen doorheen de dag eerder dan in één enkele dosis per dag.

Er wordt aangeraden om bij het gebruik van alfa-liponzuur als een antioxidant te schommelen in de dosis van 50 mg per dag tot 400 mg per dag.

In de enige tot nu toe uitgevoerde studie om de antioxidante effecten van alfa-liponzuur bij gezonde mensen te onderzoeken verminderde een dosis van 600 mg per dag gedurende vier maanden op duidelijke wijze verschillende biomarkers van oxidatiestress in vergelijking met personen die dit niet innamen.

Wel zijn dergelijke effecten bij lagere dosissen nog niet goed bij mensen bestudeerd. Aanbevolen dosissen van alfa-liponzuur als een antioxidant kunnen wisselen van 100 tot 300 mg per dag.

Sommige makers van deze supplementen claimen intussen dat aanzienlijk hogere dosissen, rond de 600 tot 700 mg per dag, de insulinegevoeligheid kunnen verhogen.

Bijeffecten

Van alfa-liponzuur zijn er weinig tot geen echte bijeffecten bekend. Zeer hoge dosissen zouden weliswaar braakneigingen kunnen veroorzaken en de maag van streek brengen, en excessieve dosissen kunnen leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel.

Aan de andere (heldere) kant kan alfa-liponzuur ook leiden tot een algemeen en mild gevoel van relaxen, wat leidt tot een beter algemeen gevoel van welbehagen.

Samenvatting

We kunnen het geheel nog eens kort samenvatten. Supplementen met alfa-liponzuur kunnen leiden tot meetbare winst bij zowel de kracht als de spieren van de mens.

Als je alfa-liponzuur inneemt voor een work out zal dit leiden tot een verbetering van de prestaties en dit helpt om de voedingsstoffen sneller naar je spieren te brengen.

Het is duidelijk dat alfa-liponzuur een grote rol speelt als een van de antioxidanten die vlot beschikbaar is en van groot nut voor het lichaam van de mens. Het is dan ook zo dat alfa-liponzuur een grote weldaad kan hebben bij je zoektocht naar meer spieren en een krachtige rol speelt in het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel.

Vitals R-Alfaliponzuur (100 capsules)

Vitals R-Alfaliponzuur (100 capsules)

Vitals R-Alfaliponzuur (100 capsules)

Bekijk dit product

Andere artikels over Antioxidanten

    • Resveratrol, een veelzijdig hulpmiddel: van kanker tot diabetes

      is een stilbenoïd, een soort natuurlijke fenol verbinding iet tevens een phytoallexin is. Dit ontstaat op een natuurlijke wijze wanneer de plant aangevallen wordt door ziekteverwekkers zoals bacteriën en schimmels.

      In dierenproeven zou resveratrol anti-kanker, ontstekingsremmende, bloedsuikerverlagende en hartbeschermende eigenschappen hebben.

      (meer…)

    • Resveratrol, een veelzijdig hulpmiddel: van kanker tot diabetes
    • Het gebruik van bèta-glucanen tegen respiratoire virussen

      Het is moeilijk om de blootstelling aan griep en andere luchtwegvirussen te vermijden, wat het belang van een gezond immuunsysteem benadrukt. Een voedzaam dieet is één factor om het immuunsysteem te ondersteunen.

      (meer…)

    • Het gebruik van bèta-glucanen tegen respiratoire virussen
    • Geschiedenis en geneeskrachtige werking van granaatappels

      De granaatappel of Punica granatum is een grote rode vrucht die gekweekt wordt rond de middellandse zee. Wanneer je de vrucht opent zie je dat deze onderverdeeld is in aparte cellen die gevuld zijn met een soort zachte sappige besjes die ieder een pit bevatten. Wanneer je een goede granaatappel wilt, moet je deze nemen met een glanzende verse schil. Is de schil te droog dan is de vruchtinhoud niet meer sappig genoeg.

      (meer…)

    • Geschiedenis en geneeskrachtige werking van granaatappels
    • 5 antioxidantrijke supersappen

      Dat vers fruit heel gezond is, wist je natuurlijk al. De laatste jaren heeft men echter ontdekt dat een aantal superbessen een veelvoud bevat van de gezonde eigenschappen van andere vruchten. Met name goji, açai, noni, mangostan, yumberry en andere bessen afkomstig uit Zuid-Amerika, de Himalaya en Zuidoost-Azië zijn zo rijk aan specifieke antioxidanten dat je slechts een kleine hoeveelheid van het verse sap moet drinken om jezelf
      een dagelijkse gezondheidsboost te geven.

      Deze ‘supersappen’ zijn dan ook dé nieuwe gezondheidstrend. Ze werken verjongend, geven je energie en vitaliteit, verhogen je weerstand en zorgen ervoor dat je er stralend uitziet.

      (meer…)

    • 5 antioxidantrijke supersappen
    • De verschillen en de overeenkomsten tussen de bosbes en de blauwe bes

      De overeenkomst is dat ze beiden blauw zijn aan de buitenkant. Ze zijn ook allebei erg lekker, en ze zijn ook allebei heel goed voor je.

      (meer…)

    • De verschillen en de overeenkomsten tussen de bosbes en de blauwe bes

Index

  • In welke voeding kan je alfa-liponzuur vinden?
  • Functies en werking van alfa-liponzuur
  • Wat doet alfa-liponzuur voor je lichaam?

Gerelateerde artikels

  • 5 voedingsmiddelen die kunnen helpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel
  • Suikerziekte: beperk de schade met Alfa R-Liponzuur
Home
Vitaminen & Mineralen
Antioxidanten
    • Leverproblemen
    • Stress

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023