Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Wat doet alfa-liponzuur voor je lichaam?

Gepubliceerd op 19 augustus 2016 - Laatst bijgewerkt op 19 december 2019

Laatst bijgewerkt op 19 december 2019

Alfa-liponzuur is een antioxidant die terug te vinden is in heel wat van ons voedsel, en die op natuurlijke wijze door ons lichaam wordt aangemaakt.

Al gedurende heel wat jaren worden hoge dosissen alfa-liponzuur in de vorm van supplementen gebruikt in grote delen van Europa bij de behandeling van zekere types van schade aan de zenuwen. Bepaalde studies suggereren ook dat ze zouden kunnen helpen bij twee types van diabetes.

Waarom nemen mensen alfa-liponzuur in?

Er bestaat onomstootbaar bewijs dat supplementen met alfa-liponzuur kunnen helpen bij de bestrijding van twee types van diabetes.

Meerdere studies hebben ontdekt dat ze de weerstand van de insuline kunnen verbeteren. Studies ontdekten ook dat supplementen met alfa-liponzuur kunnen helpen bij neuropathie (ook bekend als schade aan de zenuwen) veroorzaakt door diabetes

Ze lijken de symptomen zoals pijn, tintelen en een branderig gevoel in de voeten en de benen te verminderen. Ze kunnen ook helpen om een deel van de schade die wordt aangericht bij mensen die lijden aan diabetes in te dijken.

Niet zelf gaan behandelen

Ook al is het gebruik van alfa-liponzuur veelbelovend, toch is het duidelijk dat kanker en diabetes een strikte medische behandeling vereisen. Ga dus niet zomaar jezelf gaan behandelen met supplementen met alfa-liponzuur.

Ga liever bij je dokter te rade en vraag hem of in jouw geval alfa-liponzuur kan helpen.

alfa-liponzuur

Er is het begin van bewijs dat het langdurig gebruik van alfa-liponzuur kan helpen bij de symptomen van dementie. Andere studies suggereren dat een crème met alfa-liponzuur kan helpen bij schade aan de huid veroorzaakt door veroudering. Maar in dit verband moet nog veel meer studie uitgevoerd worden.

Hoeveel alfa-liponzuur mag je nemen?

Omdat de behandeling met alfa-liponzuur nog niet bewezen is, is er ook nog geen duidelijk vastgestelde dosis. Toch zijn er studies die spreken van tussen de 600 en de 1200 mg per dag bij diabetes en neuropathie.

Een bepaalde studie kwam tot de conclusie dat het gebruik van 600 mg per dag gedurende drie weken de symptomen van diabetische neuropathie kan bestrijden.

Sommige studies hebben ook gebruik gemaakt van intraveneuze toediening van alfa-liponzuur in plaats van orale supplementen.

Kan je alfa-liponzuur op een natuurlijke manier via de voeding tot je nemen?

Heel wat voedsel bevat alfa-liponzuur, zij het in heel kleine hoeveelheden. Hiertoe behoren onder mee spinazie, broccoli, yam, aardappelen, gist, tomaten, spruitjes, wortels, bieten en rijst. Rood vlees, en in het bijzonder dan organenvlees, is ook een bron van alfa-liponzuur.

Wat zijn de risico’s van het innemen van alfa-liponzuur?

Er zijn momenteel geen echte bijeffecten bekend, in ieder geval zijn ze ongewoon. Er kan sprake zijn van het feit dat alfa-liponzuur de oorzaak is van braakneigingen, duizeligheid of uitslag. alfa-liponzuur kan eventueel de huid irriteren.

Omdat alfa-liponzuur de bloedsuikerspiegel kan verlagen is het nodig om vooreerst met je dokter overleggen of je het wel mag innemen als je diabetes hebt. Het kan zijn dat de dokter vooraf eerst je glucosepeil wil uittesten voor hij jet supplementen met alfa-liponzuur voorschrijft.

Als je thyroïdeproblemen hebt (een tekort aan thiamine) of een ander medisch probleem, moet je uiteraard ook vooreerst het advies van je geneesheer inwinnen vooral met alfa-liponzuur te starten.

Hetzelfde geldt voor wie al andere medicijnen of supplementen op regelmatige basis inneemt. Zeker mensen die lijden aan diabetes kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Alfa-liponzuur  gebruiken samen met medicijnen tegen diabetes kunnen er voor zorgen dat het peil van bloedsuiker te laag wordt en dat kan gevaarlijk zijn.

De inname van alfa-liponzuur kan ook het effect van medicijnen die bij een chemotherapie worden gegeven verminderen en dat is uiteraard niet de bedoeling. Het kan ook een interactie aangaan met antibiotica, ontstekingsremmers, tranquillizers, middelen voor de bloedvaten en geneesmiddelen tegen osteoartrose.

Meer kracht en spieren

Supplementen met alfa-liponzuur kunnen resulteren in een duidelijk te meten toename van de kracht en spieren. Deze supplementen kunnen dus van nut zijn als je meer spieren wil kweken.

Het is dan ook geen toeval dat zeker ook bodybuilders geïnteresseerd zijn in de inname van alfa-liponzuur (ook bekend als ALA).

Toch is er nog veel te weinig bekend over de juiste effecten en voordelen van supplementen met alfa-liponzuur. ALA staat ook bekend onder een waaier aan verschillende namen die wijzen op de mogelijkheid zware metalen zoals chroom, cadmium, ijzer en koper te gaan binden en zelfs inactief te maken.

Alfa-Liponzuur

Andere artikels over Antioxidanten

    • Onderzoek vindt anti-virale eigenschappen bij kurkuma

      Een studie gepubliceerd in het Journal of General Virology toonde aan dat curcumine het overdraagbaar gastro-enteritisvirus (TGEV) - een coronavirus dat vooral varkens treft - kan verhinderen om cellen te besmetten. Bij hogere doses bleek de verbinding ook virusdeeltjes te doden.

      (meer…)

    • Onderzoek vindt anti-virale eigenschappen bij kurkuma
    • Resveratrol, een veelzijdig hulpmiddel: van kanker tot diabetes

      is een stilbenoïd, een soort natuurlijke fenol verbinding iet tevens een phytoallexin is. Dit ontstaat op een natuurlijke wijze wanneer de plant aangevallen wordt door ziekteverwekkers zoals bacteriën en schimmels.

      In dierenproeven zou resveratrol anti-kanker, ontstekingsremmende, bloedsuikerverlagende en hartbeschermende eigenschappen hebben.

      (meer…)

    • Resveratrol, een veelzijdig hulpmiddel: van kanker tot diabetes
    • Blauwe bosbessen bieden tal van gezondheidsvoordelen

      De blauwe bosbes is een bes die aan een lage struik die 15 tot 60 cm hoog wordt. Komt vooral voor in open bossen, heide gebieden en venen. De plant heeft een zeer wijd verspreid wortelstelsel en vermenigvuldigt zich via de wortelstok. De plant houdt niet van een kalkrijke bodem. De kleur van deze bosbes kan gaan van diepblauw tot purperzwart en is eetbaar.

      (meer…)

    • Blauwe bosbessen bieden tal van gezondheidsvoordelen
    • Vrije radicalen: bronnen en types

      Vrije radicalen zijn hoog reactieve moleculen. In tegenstelling tot de meeste moleculen, die paren van elektronen bevatten, bezitten vrije radicalen ten minste één ongepaard elektron, waardoor deze molecule zeer onstabiel is.

      (meer…)

    • Vrije radicalen: bronnen en types
    • Anti-inflammatoire effecten van astaxanthine bij type-2 diabetes

      Type-2 diabetes wordt geassocieerd met chronische oxidatieve stress en ontstekingen. Het wordt ook in verband gebracht met veranderingen in het niveau van micro-RNA's. 

      (meer…)

    • Anti-inflammatoire effecten van astaxanthine bij type-2 diabetes

Index

  • In welke voeding kan je alfa-liponzuur vinden?
  • Functies en werking van alfa-liponzuur
  • Wat doet alfa-liponzuur voor je lichaam?

Gerelateerde artikels

  • 5 voedingsmiddelen die kunnen helpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel
  • Suikerziekte: beperk de schade met Alfa R-Liponzuur
Home
Vitaminen & Mineralen
Antioxidanten

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2022