Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Resveratrol, een veelzijdig hulpmiddel: van kanker tot diabetes

Gepubliceerd op 21 juni 2012 - Laatst bijgewerkt op 03 mei 2020

Laatst bijgewerkt op 3 mei 2020

is een stilbenoïd, een soort natuurlijke fenol verbinding iet tevens een phytoallexin is. Dit ontstaat op een natuurlijke wijze wanneer de plant aangevallen wordt door ziekteverwekkers zoals bacteriën en schimmels.

In dierenproeven zou resveratrol anti-kanker, ontstekingsremmende, bloedsuikerverlagende en hartbeschermende eigenschappen hebben.

Bij mensen staat het onderzoek nog in een beginstadium en is er verder onderzoek nodig.

Resveratrol vindt men onder andere in de schil van rode druiven en andere vruchten, maar kan ook als voedingssupplement verkregen worden uit de Japanse duizendknoop.

Studies in verband met resveratrol

1.Levensverlengende effecten

Bij dieren en vooral bij een kortlevende vissoort (Nothobranchius furzeri) werd een levensduur verlenging gezien van ongeveer 56 %. Bij muizen had dit geen invloed maar men zag wel een vermindering in mortaliteit bij muizen met een vetrijk dieet.

Resveratrol supplementen corrigeerden fouten bij abnormale genexpressie, abnormale insuline synthese en het glucosemetabolisme. Ze hadden echter geen effect op de vrije vetzuren en de cholesterol. Bij de mens zou resveratrol de stofwisseling en de energie verbranding verbeteren.

2.Kankerpreventie

Vele dierenstudies vermelden de antikanker activiteit van resveratrol. Het zou de apoptosis of celdood opwekken in trombocyten en gladde spieren. Momenteel zijn er onvoldoende mensen die aan een klinische studie willen deelnemen in verband met darm en huidkanker. De grootste doeltreffendheid krijgt men immers wanneer het product in direct contact komt met de tumor, zoals in het spijsverteringsstelsel en de huid. Dit werd afgeleid uit talrijke dierenstudies die reeds gebeurden.

3.Hartbeschermende eigenschappen

Het matig drinken van rode wijn is een bewezen middel om hart en bloedvaten te beschermen. Resveratrol in rode wijn zal de vasculaire celadhesie remmen, de celproliferatie van de gladde spieren in de vaatwand remmen, de endotheliale stifstofoxide synthese stimuleren, het samenkleven van de bloedplaatjes remmen en de hoeveelheid LDL per oxidatie verminderen.

Algemeen besluit men echter dat zowel het  melatonine als de resveratrol, die men in rode wijn vindt, het hart en de bloedvaten beschermen.

4.Anti-diabetische eigenschappen

Resveratrol zou hypoglycemische en hypolipidemische effecten hebben bij proefdieren zoals ratten. Bij menselijke klinische proeven kon men een duidelijke verlaging van de bloedsuikerspiegel waarnemen.

Andere werkingen van resveratrol

1.Neuroprotectieve effecten

Bij dieren werd onderzoek gedaan in verband met de vorming van plaques in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten. Bij muizen zag men een aanzienlijke daling van deze plaques. Theoretisch zou dit ook bij mensen werken maar werd nog niet bevestigd.

2.Ontstekingsremmend effect

Dit werd in dierenproeven duidelijk bevestigd en bij konijnen zou resveratrol het kraakbeen beschermen wanneer deze geïnduceerd werden met inflamatoire artritis.

3.Antivirale effecten

Resveratrol toont in studies duidelijk een remming van de virusreplicatie bij herpes simplex infecties. Deze remming treedt ook op bij het varicella-herpes zoster virus, bepaalde influenza virussen, respiratoire virussen en het menselijk cytomegalie virus. Het zou zelfs de werking van de anti HIV-1 activiteit van de verschillende HIV middelen verbeteren.

4.Effecten op het testosteron: dierenproeven gaven een verhoging van het testosteron gehalte, waardoor het interessant werd als supplement voor bodybuilders. Zou ook de spermaproductie verhogen.

Ineffectieve werking van resveratrol

Heeft geen effect op de groei van gisten zoals Candida.

Voorkomen van resveratrol

  1. In planten: wortels van het nieskruid, de Japanse duizendknoop en de huid van rode druiven.
  2. In voedingsmiddelen: rode wijn, gekiemde pinda’s, fruit van de moerbei, druivenmost, bosbessen, cranberry, cacaopoeder en donkere chocolade.
  3. In wijn en druivensap: vooral wijnen afkomstig van de Pinot Noir en St Laurent rassen bevatten het hoogste gehalte aan resveratrol.
  4. Hoeveelheden in bepaalde voedingsmiddelen: pinda’s bevatten de helft zoveel resveratrol als rode wijn. Cranberrys hebben evenveel resveratrol als druiven. Het wordt echter afgebroken door koken en verwarmen.
  5. Voedingssupplementen:  de hoeveelheden variëren naargelang de zuiverheid.

Opname van resveratrol

Lost zeer goed op in water en wordt het best opgenomen via het mondslijmvlies. In pil vorm zal dit opgenomen worden door het darmslijmvlies en ter plaatse werken, maar komt ook in het bloed terecht.

Nevenwerkingen en lange termijn effecten

Hierover is nog weinig gekend en er zijn tal van tegenstrijdige meningen. Men gaat ervan uit dat kleine dosissen zeker geen nevenwerkingen hebben.

Mogelijke kankerbeschermende eigenschappen

Resveratrol vertoont veel gemeenschappelijke kenmerken met de polyfenolen en  chemotherapeutische antikanker medicatie. Studies tonen aan dat deze polyfenolen de geprogrammeerde celdood bij kankercellen duidelijk stimuleren.

Daardoor is de werkhypothese ontstaan dat deze stoffen bij radiotherapie en chemotherapie een krachtige ondersteuning kunnen zijn. Ze zouden de gevoeligheid voor deze behandelingen sterk doen toenemen en ervoor zorgen dat er veel minder nevenwerkingen zijn.

De oude theorie dat anti-oxidanten kankertherapie zou tegenwerken lijkt daarmee helemaal van de baan. Voor meer wetenschappelijk onderbouwde uitleg hieromtrent zie bijvoorbeeld de website van Mercola 

Andere artikels over Antioxidanten

    • Vrije radicalen: bronnen en types

      Vrije radicalen zijn hoog reactieve moleculen. In tegenstelling tot de meeste moleculen, die paren van elektronen bevatten, bezitten vrije radicalen ten minste één ongepaard elektron, waardoor deze molecule zeer onstabiel is.

      (meer…)

    • Vrije radicalen: bronnen en types
    • Yang Mei rijk aan zeer krachtige antioxidanten

      Yumberry (Yang Mei) of ook wel de Myrica Rubra genoemd, komt oorspronkelijk uit China waar deze al meer dan 2000 jaar gekweekt wordt door de lokale bevolking. De mooie rode tot paarse vruchten zijn zeer sappig en bevatten zoals alle steenvruchten een pit. Ze zijn rijk aan flavonoïden (myricetine) en anthocyanines, die beschouwd worden als zeer krachtige antioxidanten.

      Deze antioxidanten leveren een belangrijke bijdrage tot een goed cholesterolniveau, ze zorgen voor een fris en jeugdig uiterlijk, verhogen de weerstand en hebben een positieve invloed op het energieniveau.

      (meer…)

    • Yang Mei rijk aan zeer krachtige antioxidanten
    • Functies en werking van alfa-liponzuur

      Wetenschappers ontdekten voor het eerst het belang van alfa-liponzuur in de jaren 1950 en hebben ingezien dat het een antioxidant was in 1988.

      (meer…)

    • Functies en werking van alfa-liponzuur
    • CoQ10 verbetert de antioxidanten-rol van het lichaam

      Hoewel verschillende klinische studies hebben aangetoond dat co-enzym Q10 (CoQ10) biomarkers van oxidatieve stress verbetert, hebben andere studies dit effect niet vastgesteld. 

      (meer…)

    • CoQ10 verbetert de antioxidanten-rol van het lichaam
    • Wat is de functie van antioxidanten en wat doen ze precies?

      In dit artikel leggen we uit wat antioxidanten precies zijn, wat hun relatie met oxidatie is, waar je antioxidanten kunt terugvinden en wat ze precies doen voor je lichaam.

      (meer…)

    • Wat is de functie van antioxidanten en wat doen ze precies?
Home
Vitaminen & Mineralen
Antioxidanten
    • Alzheimer
    • Artritis
    • Spijsverteringsproblemen

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023