Wat is probiotica en hoe werkt het precies?
Gepubliceerd op 14 oktober 2016 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
In dit artikel:
- Wat maakt een Probiotica?
- Een minimum aan probiotica is nodig
- Rol van probiotica in onze gezondheid
- Hoe probiotica werken
De eisen gesteld voor een microbe bedoeld als probioticum zijn eenvoudig. De microbe moet in leven zijn wanneer het wordt toegediend, moet kunnen worden gedocumenteerd als een voordeel voor de gezondheid en er moeten verschillende niveaus kunnen worden aangetoond.
Wat maakt probiotica?
Een verslag over “Guidelines for evaluation of probiotics in food” gaat hier vollediger op in. De bevindingen waren (samengevat):
- Probiotica moeten worden geïdentificeerd op het niveau van het geslacht, de soort en de stam, met behulp van geschikte moleculaire en fysiologische technieken.
- De stam moet worden gedeponeerd bij een internationaal erkende cultuurcollectie zodat wetenschappers in staat zijn om gepubliceerd onderzoekte repliceren op de stam en om te gebruiken als referentiestam.
- Geschikte vitro- en dierlijke ‘assessments’ moeten worden uitgevoerd om beter inzicht te krijgen in de fysiologische kenmerken van de stam. Toch moet de keuze van wat evaluaties betreft worden uitgevoerd gebaseerd op evaluaties die voor de probiotische functie relevant zijn. Zorg moet worden besteed om geen conclusies te trekken op basis van in vitro en dierproeven die niet zijn gevalideerd.
- Voor het gebruik, moet de veiligheidsreferentie van de microbe volledig worden bekeken.
- Goed gecontroleerde studies moeten worden uitgevoerd
- Het vermogen op het vereiste niveau in het eindproduct om het probioticum levend te houden door het einde van de houdbaarheidstermijn in het oog te houden
Degenen met enige vertrouwdheid met dit gebied kunnen opmerken dat deze lijst van eisen geen attributen bevat zoals de mogelijkheid om zich te houden aan darmcellen, weerstand tegen gal en zuur, de productie van bacteriocines, anti-pathogene activiteit, menselijke oorsprong, overleven door darmtransit, onder andere .
Dit komt omdat de keus van de gezondheidsdoelstellingen, hosts en leveringmethoden zo divers zijn dat geen kenmerken dan die welke hierboven werden aangehaald belangrijk zijn voor slechts een deel van de probiotica, of omdat het niet duidelijk is of deze evaluaties echt voorspellend in de vivo functionaliteit kan zijn.
Bijvoorbeeld, soms wordt beweerd dat probiotica de darmtransit moet overleven om effectief te zijn.
Hoewel er weinig twijfel over kan bestaan dat het vermogen van probiotica om te groeien en te metaboliseren als zij door het darmkanaal kunnen bijdragen aan de voordelen voor de gezondheid, zijn er ook gevallen waarin dit niet nodig is.
In een geval, suggereert voorlopige onderzoek dat sommige probiotica de niveaus kan verminderen van Streptococcus mutans, de oorzaak van tandbederf, in de orale microbiële gemeenschap.
Een minimum aan probiotica is nodig
Probiotische producten moeten veilig en effectief zijn, en ze moeten hun effectiviteit en potentie weten te behouden tot het einde van houdbaarheid van het product. Dit vereist een verantwoorde aanpak door zowel de producent als de consument.
De producent moet de werking op effectieve niveaus tot het einde van de houdbaarheidstermijn verzekeren. De consument moet het product bewaren en gebruiken volgens de instructies van de fabrikant.
Rol van probiotica in onze gezondheid
Eeuwenlang, suggereerde onderzoek en folklore dat gefermenteerde zuivelproducten levende actieve culturen bevatten die gezond zijn. Recente gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze traditionele opvattingen, wat suggereert dat probiotica een waardevol onderdeel van een gezonde voeding kunnen zijn.
Probiotica zijn niet essentieel voor een gezonde voeding, maar een aantal dwingende voordelen voor de gezondheid zijn met bepaalde stammen verbonden.
Bovendien, de opkomst van een aantal nieuwe openbare gezondheidsrisico’s suggereert een belangrijke rol voor probiotica, effectief in het beperken van sommige ziekten.
Zo kan het vermogen van probiotische bacteriën het immuunsysteem bij ouderen stimuleren of andere mensen het risico op voorkomende infectieziekten beperken. Praat dus zeker met uw arts over de mogelijkheid of ook u er kunt mee geholpen worden.
Sommige infecties, waarvan ooit gedacht dat ze vanzelf zouden verdwijnen of die gemakkelijk te behandelen met antibiotica werden geacht, worden nu erkend als meer ernstige gezondheidsbedreigingen. Bacteriële vaginose is daar een concreet voorbeeld van.
Nu weten we dat het wordt geassocieerd met een laag geboortegewicht bij baby’s en een verhoogd risico op seksueel overdraagbare aandoeningen. Nieuwe pathogenen hebben zich ontpopt als gangbaar en levensbedreigend, waaronder Shig-aachtige Escherichia coli -stammen.
Meerdere antibioticaresistenties zijn een voortdurende bedreiging in de strijd tegen de behandelbare infecties. En in niet-geïndustrialiseerde landen, maken infecties zoals rotavirus aanspraak op de levens van honderdduizenden baby’s per jaar.
Preventie van infecties voordat deze optreden zijn een duidelijk beter alternatief. Bepaalde probiotica kunnen een veilige, kosteneffectieve aanpak bieden als een barrière tegen of weerstand bij een microbiële infectie.
Hoe probiotica werken
Om te begrijpen hoe probiotica werken, is het belangrijk een beetje van de microbiologie en de fysiologie van het menselijke maagdarmkanaal te begrijpen.
De mens, zoals alle dieren, is het toneel van vele soorten en hoge aantallen microben op onze huid, in onze mond, in vaginale traktaten van vrouwen, en helemaal door onze maag-darmkanaal.
In feite wordt geschat dat er meer microben verbonden met het lichaam zijn (ongeveer 10 14 , 100,000,000,000,000 of bacteriële cellen) dan er menselijke cellen zich daarin bevinden (ongeveer 10 13 ). Naast deze zeer groot aantal bacteriën, is er een grote verscheidenheid aan soorten bacteriën.
Er wordt geschat dat er meer dan 1000 verschillende soorten, of soorten, van bacteriën in de huizen van de mensen aanwezig zijn . In totaal zijn er van deze microben naar schatting 100 maal meer metabolische genen aanwezig dan hun menselijke gastheer coderen.
Belangrijker is echter de aantallen en soorten microben die ons lichaam koloniseren en dat ze dynamisch met elkaar en met onze menselijke cellen interageren.
Deze koloniserende bacteriën, zo is aangetoond, spelen een belangrijke rol in spijsvertering, metabolisme, vitamine synthesevan de gastheercel ontwikkeling, immuunsysteem, intestinale barrièrefunctie tegen ziektes, en andere activiteiten die essentieel zijn voor de menselijke gezondheid.
Het belang van deze kolonisatie voor de menselijke gezondheid en de ontwikkeling wordt weerspiegeld in het concept dat de mensen in feite “superorganisms” zijn, samengesteld uit hun eigen menselijk genoom en de gecombineerde microben die ze koloniseren.
Het is niet mogelijk om de volksgezondheid te helpen zonder gelijktijdig het complement van koloniserende bacteriën te zien.
Wereldwijd worden inspanningen op het vlak van onderzoek gedaan (zie International Human Microbiome Consortium) om de rol van de menselijke microbiome te bestuderen bij het behoud van de gezondheid en de oorzaak van ziektes.Vanuit die kennis bestaat de de mogelijkheid de te behandelen ziekte te voorkomen.
Deze samenwerking is ook bedoeld om meer volledig te karakteriseren wat microben kunnen doen bij het ‘koloniseren’ van de mens en welke functies deze microben uit kunnen voeren.
Basis van deze overweging: is het niet verwonderlijk dat probiotica – door directe of indirecte beïnvloeding van de bevolking of de activiteiten van onze koloniserende microben – de gezondheid kan stimuleren?