8 voedingsmiddelen die probiotica bevatten
Gepubliceerd op 20 februari 2018 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Bacteriën hebben een reputatie bij het veroorzaken van ziekte, dus het idee om er een paar miljard per dag voor uw gezondheid toe te dienen lijkt misschien – letterlijk en figuurlijk – moeilijk te slikken.
Maar een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs suggereert dat je sommige ziekten kunt behandelen en zelfs te voorkomen met voedingsmiddelen en supplementen met bepaalde soorten levende bacteriën. Meer mensen beginnen met deze nuttige micro-organismen te gebruiken, genaamd probiotica (van pro en biota, betekent “voor het leven”).
Een van de meest populaire probiotische voedingsmiddelen is live-gekweekte yoghurt, maar zorg ervoor dat je de ingrediëntenlijst goed leest, omdat niet alle yoghurt gelijkaardig worden gemaakt. Kijk uit naar merken zoals Bruine Koe en Cascade Fresh, die Lactobacillus omvatten, acidophilus en andere probiotische culturen.
1. Kefir
Vergelijkbaar met yoghurt, een gefermenteerd zuivelproduct Dit is een unieke combinatie van melk en gefermenteerde kefir korrels.
Het heeft een licht zure en scherpe smaak met een vleugje ‘bready-yeastiness’ (maar dat wordt meestal meer opgemerkt in de geur dan de smaak). Kefir is vergelijkbaar met yoghurt, maar omdat het gefermenteerd wordt met gist en bacteriën, bevat het eindproduct meer probiotica.
2. Zuurkool
Gemaakt van gefermenteerde kool en andere groenten, is zuurkool niet alleen zeer rijk aan gezonde levende culturen, maar ook helpt het bij het verminderen van allergische symptomen.
Zuurkool – en de soortgelijke, maar pittige Koreaanse gerecht, kimchi – is eveneens uitgerust met immuniteitsverhogende vitamines die kunnen helpen bij het afweren van een infectie.
3. Geitenmelk en zachte kaas
Geitenmelk en zachte kaas zijn bijzonder hoog in probiotica, waaronder thermophillus, bifudus, bulgaricus en acidophilus.
4. Donkere chocolade
Probiotica kunnen worden toegevoegd aan hoogwaardige donkere chocolade, zelfs tot vier keer de hoeveelheid probiotica die we in diverse vormen van zuivel terugvinden. Dit is slechts een van de gezondheidsvoordelen van chocolade.
5. Miso
Miso is een van de belangrijkste onderdelen van de Japanse traditionele geneeskunde die echt kan bijdragen tot de weldaad van het spijsverteringssysteem.
Gemaakt van gefermenteerde rogge, bonen, rijst of gerst, leidt het toevoegen van een eetlepel miso in wat warm water tot een uitstekende, snelle, probiotische-rijke soep, vol van lactobacillen en bifidus bacteriën.
Naast zijn belangrijke levende culturen, is miso is extreem voedzaam.
6. Groene augurk
Geloof het of niet, maar de gemeenschappelijke groene augurk is een uitstekende voedingsbron van probiotica.
Bij het zoeken naar augurken voor probiotica, kiezen experts voor natuurlijk gefermenteerde rassen waarbij azijn niet werd gebruikt in het proces van het bewaren van de augurk. Een zeezout- en wateroplossing stimuleert de groei van goede bacteriën en kan zure augurken enkele spijsverteringsvoordelen geven.
7. Sojabonen en tempeh
Een uitstekend alternatief voor vlees of tofu, is tempeh, een probioticum-rijke graan gemaakt van gefermenteerde sojabonen.
Als grote bron van vitamine B12, kan deze vegetarische lekkernij gebruikt worden in gerechten dit zowel gebakken, gebakken of gewoon verkruimeld op salades. Indien correct voorbereid, is tempeh ook zeer laag in zout, waardoor het een ideale keuze kan zijn voor mensen met een zoutarm dieet.
8. Kombucha
Kombucha is een verworven smaak vanwege de zure smaak en gefermenteerde geur. Het is al meer dan 2000 jaar oud en heeft een rijke anekdotische geschiedenis bij de preventie en bestrijding van kanker, artritis en andere degeneratieve ziekten.
In feite, volgens een Los Angeles Times artikel, maakten mensen die lijden aan HIV kombucha populair in de jaren 1980. Mensen dronken het om hun immuunsysteem te stimuleren, om verhoging van de energie te bekomen, de huid en nagels te verbeteren en dunner wordend haar te versterken.
Deze gezondheidsvoordelen zijn niet wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek blijkt echter wel duidelijk de antioxiderende eigenschappen van kombucha, als hulp bij een boost van de immuniteit en de energie niveaus. Als een probiotische drank, kan het de spijsvertering eveneens verbeteren.