Een dieet rijk aan prebiotica helpt bij stressbeheersing
Gepubliceerd op 15 augustus 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Statistieken tonen aan dat stress toeneemt en dat veel mensen denken dat ze gewoon niet genoeg doen om die stress te beheersen. Er zijn tal van beproefde methoden die mensen kunnen helpen ontstressen – denk maar aan sporten, met vrienden afspreken en een nieuwe hobby zoeken – maar er bestaat een zeer krachtige techniek voor stressbeheer, namelijk het toevoegen van prebiotica aan het dieet.
Terwijl probiotica veel aandacht krijgen vanwege hun belangrijke gezondheidsvoordelen, wordt over prebiotica amper gesproken. Probiotica zijn de goede bacteriën in gefermenteerd voedsel, terwijl prebiotica dienen als voedsel voor deze goede darmbacteriën.
Onderzoek naar prebiotica en stress
Volgens onderzoek van de universiteit van Colorado kunnen prebiotica stress helpen beheersen door de structuur van de hersenen te veranderen.
De onderzoekers verdeelden mannetjesmuizen van drie weken in groepen. De ene groep kreeg standaardvoer, terwijl anderen voer met prebiotica in kregen. Vervolgens maten ze hoe het dieet hun gedrag beïnvloedde met onder meer open veldtests, die angstniveaus nagaan door te meten hoeveel tijd de dieren bereid zijn te besteden in open gebieden. Ze gebruikten ook EEG-scans om hun slaap- en waakcyclus alsook hun darmbacterieniveaus en lichaamstemperatuur te volgen.
Ze ontdekten dat de gesupplementeerde dieren minder angstig waren en dat ze beter sliepen dan de muizen in de controlegroep. De muizen die prebiotica slikten, brachten meer tijd door in de rustgevende en herstellende niet-REM-slaap dan degenen die geen prebiotica kregen. Volgens de onderzoekers kunnen prebiotica de slaap in de REM- en niet-REM-stadia na stressvolle gebeurtenissen verbeteren.
Ook bleek dat de regio’s in de hersenen geassocieerd met neurale plasticiteit in omvang toenamen door prebiotica. Hoewel deze specifieke studie specifiek de hersenontwikkeling bij jonge dieren onderzocht, zeggen de onderzoekers dat ze geloven dat prebiotische ingrediënten mensen van alle leeftijden kunnen beschermen tegen stress.
Neem jij voldoende prebiotica op?
Enkele goede natuurlijke bronnen van prebiotica zijn artisjokken, prei, uien, rauwe knoflook en cichorei. Wanneer de darmbacteriën deze prebiotische vezels verteren, worden ze vermenigvuldigd, waardoor de algehele gezondheid verbetert. Dit geeft ook bijproducten vrij die een invloed hebben op de hersenen.
Prebiotica zijn hittebestendig wat betekent dat het koken van voedsel ze niet zal vernietigen en dat ze je darm zullen bereiken zonder te worden beïnvloed door het verteringsproces.
Prebiotica hebben naast stressbeheer ook andere gunstige effecten. Omdat ze het darmmicrobioom verbeteren, kunnen ze helpen bij constipatie en diarree, inflammatoire darmaandoeningen, de ontgifting van darmcellen en het verhogen van de opname van voedingsstoffen.
Van één bepaald type prebioticum, namelijk resistent zetmeel, is aangetoond dat het helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, de eetlust te verminderen, gewichtsverlies aan te moedigen en de insulinegevoeligheid te verhogen.
Je moet echter in gedachten houden dat dit alleen geldt voor natuurlijk resistent zetmeel en niet voor chemische gemaakte producten. Resistent zetmeel vind je in onrijpe bananen en bakbananen, aardappelen en peulvruchten die gekookt en vervolgens gekoeld zijn, aardappelzetmeel en cassavepoeder.