Maagzweren en Helicobacter Pylori bacterie behandelen op natuurlijke wijzes
Gepubliceerd op 08 januari 2016 - Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Tal van medicijnen, voedingsbronnen en drankjes die we zonder erbij na te denken dagelijks innemen kunnen zorgen voor schade in de delicate balans van de mond en de maag. Gelukkig is zinkcarnosine beschikbaar om een duidelijke bescherming te bieden tegen deze specifieke bedreigingen.
Zo worden bijvoorbeeld medicijnen zoals aspirine, Advil en Motrin alom gebruikt in de strijd tegen pijn, ontstekingen en koorts. Hierbij dient te worden aangestipt dat deze producten ook kunnen in verband gebracht worden met bepaalde vormen van schade aan de maag.
De kracht van zink en carnosine
Bij studies uitgevoerd op dieren werd ontdekt dat producten met zink en carnosine de maagcellen kunnen beschermen tegen de verwondingen die de ingenomen medicijnen vaak veroorzaken. Bij een studie uitgevoerd aan een gezaghebbend instituut in Londen werden producten met zinkcarnosine getest op zowel dierlijke als menselijke cellen in een laboratorium, en ook op menselijke vrijwilligers.
Deze studies tonen aan dat zinkcarnosine de kleine membranen van de ingewanden stabiliseren en dat ze ook het herstel van beschadigde wanden stimuleren. Ook bieden de producten met zinkcarnosine een bijkomende bescherming van de maagwand tegen de negatieve effecten van de ingenomen geneesmiddelen.
Pijn in de mond kan erg hinderlijk zijn en het kan ook een beletsel zijn om te genieten van je voedsel en je drankjes. Bijkomend onderzoek in dit verband toonde aan dat een combinatie met zinkcarnosine kan helpen om het slechte mondgevoel dat wel eens kan veroorzaakt worden door het drinken van azijn tegen te gaan.
Het gebruik van alcoholische dranken wordt algemeen sociaal aanvaard. Toch kan het drinken van alcohol problemen met de maag veroorzaken. Gelukkig biedt een product met zinkcarnosine ook een goede bescherming tegen de negatieve effecten van alcohol.
Studies van de maagcellen van ratten die in een laboratorium werden gekweekt toonden de antioxidante eigenschappen van zinkcarnosine aan en hun beschermende invloed op de cellen tegen schadelijke chemische stoffen, waaronder dus ook alcohol.
Wetenschappers hebben hierbij de bevinding genoteerd dat zinkcarnosine direct kan helpen om de gastrische mucosa te vrijwaren van de oxidante effecten.
Een farmaceutische behandeling van maagzweren veroorzaakt door de H. pylori infectie is niet voor de volle 100% efficiënt. Dit is mogelijk te wijten aan de toenemende weerstand van bacteriën tegen antibiotica en dit over de hele wereld.
Japanse studie
Wetenschappers in Japan gebruiken intussen een complex van zinkcarnosine als een onderdeel van een behandeling bij de genezing van maagzweren. Opwindend nieuw onderzoek uit alweer Japan bevestigt intussen dat zinkcarnosine inderdaad de werkzaamheid van de farmaceutische strategieën om de H. pylori bacterie uit te roeien meer dan een steuntje in de rug kan geven.
In een Japanse studie werd onderzoek gedaan naar 66 patiënten met gastrointestinale symptomen gerelateerd aan een infectie met de hierboven aangehaalde bacterie.
Bij dit onderzoek gingen de wetenschappers de vergelijking aan naar de werkzaamheid van een therapie met drievoudige antibiotica die gedurende zeven dagen wordt genomen, dit met een cocktail van verschillende vaak gebruikte medicijnen, en dit in een groep die ook zinkcarnosine kreeg en een tweede die het niet kreeg.
Bij de patiënten die enkel de antibiotica toegediend kregen genazen slechts 86% volledig van de bacterie.
Patiënten die zowel de antibiotica als de zinkcarnosine hadden genomen lieten een spectaculair resultaat van 100% herstel noteren.
De wetenschappers concludeerden hieruit dat de klassieke therapie van zeven dagen met de antibiotica zeker een goed resultaat oplevert om de bacterie te verwijderen, maar dat het resultaat nog beduidend kan verbeterd worden door ook een complex met zink toe te dienen.
Zinkcarnosine
Zinkcarnosine wordt al meer dan 10 jaar wijd gebruikt bij menselijke klinische testen. Bij een klinisch onderzoek waarbij een totaal van minder dan 691 patiënten werden onderzocht ondervonden ruim 70% van de proefpersonen merkwaardige verbetering van een symptomen en meer dan 65% van de patiënten toonden duidelijk merkbare genezing bij testen naar de gastrointestinale werking na een periode van acht weken een complex met zinkcarnosine gebruikt te hebben.
Deze indrukwekkende resultaten bevestigen alleen maar dat zinkcarnosine efficiënte verbetering kan teweegbrengen van de symptomen van ongemakken in de maag, dat ze ook een duidelijk zichtbare verandering toont in een positieve integriteit en gezondheid van de maag.
Zoethout geneest de maag op een gezonde manier en blokt de H. pylori groei
Een van de intussen meest bekende en erkende natuurlijke remedies om ongemakken in de maag te bestrijden is de wortel van zoethout, een kruidenextract. Modern onderzoek bevestigt alleen maar wat beoefenaars van de kruidengeneeskunde eigenlijk al langer weten, namelijk dat zoethout een geweldige promotor is van de gezondheid van de maag en de ingewanden.
Volgens dokter Michael Baker, onderzoekersprofessor voor medicijnen aan de Universiteit van San Diego in Californië is zoethout al lang bekend als een factor die een goede invloed heeft op de gezondheid van de maag en het behandelen van maagzweren.
De professor noteerde dat de bestanddelen die afgeleid zijn uit zoethout als effect hebben dat ze de lokale concentratie van prostaglandines gevoelig weten op te krikken en deze stoffen hebben een gunstige werking op de slijmafscheiding en de celproductie in de maag, wat op zijn beurt leidt tot het genezen van maagzweren.
Een extensieve review van de beschikbare wetenschappelijke literatuur met als onderwerp plantaardige remedies tegen maagzweren bevestigt alleen maar de klinische efficiëntie van zoethout bij het promoten van de gezondheid van de maag en de bestrijding van maagzweren.
Tot voor kort wist men niet goed hoe dit kwam, maar recente studies hebben intussen aangetoond hoe zoethout kan helpen om het proces van genezing te ondersteunen.
Studies uitgevoerd op dieren hebben als conclusie dat zoethout de reactie van het lichaam op een ontsteking die kan leiden tot de vorming van maagzweren vermindert door het verhinderen van de productie van moleculen die ontstekingen teweegbrengen en dat het ook een gunstig effect kan hebben bij de bestrijding van tumoren.
De krachtige antioxidante activiteit van zoethout draagt ook bij tot de bestrijding van maagzweren. Een extract met zoethout doet nog veel meer dan alleen maar het bevorderen van de gezondheid van de uitlijning van de maag.
Wat eigenlijk nog belangrijker is, is dat diverse extracten van zoethout een bijzonder gunstig effect hebben op het verhinderen van de groei van de H. pylori bacterie bij testen in het laboratorium, en zelfs bij de stammen van deze bacterie die weerstandig zijn tegen bepaalde antibiotica.
De efficiënte werking van een extract met zoethout tegen de stammen die tegen antibiotica resistent zijn heeft wetenschappers ertoe aangezet om te veronderstellen dat zoethout zeker een niet te onderschatten alternatieve therapeutische agent is in de bestrijding van deze bacterie.
Een verdere analyse van verschillende extracten gewonnen uit zoethout heeft aangetoond dat dit kruid een aantal sterke weldadige flavonoïde bestanddelen bevat die de groei van de bacterie kan beletten, waaronder ook de stammen van de bacteriën die een resistentie hebben ontwikkeld tegen een aantal antibiotica.
Deze merkwaardige ontdekkingen deden wetenschappers concluderen dat deze bestanddelen uit zoethout erg efficiënt kunnen zijn als preventief middel om peptische maagzweren of gastrische kanker te voorkomen bij mensen die lijden aan een infectie met de H. pylori bacterie.
Hoge doses met een bestanddeel dat bekend staat als glycyrrhizinaat , wat kan teruggevonden worden in zoethout, wordt intussen geassocieerd met tal van neveneffecten, waaronder een hoge bloeddruk, een laag bloedkaliumpeil, veranderingen in de hormonen balans en diarree.
Wetenschappers hebben ontdekt dat deze neveneffecten kunnen vermeden worden door de glycyrrzine uit zoethout te verwijderen, zonder de gunstige activiteit van zoethout op de symptomen van maagzweren te verminderen en op het blokkeren van de groei van de hierboven aangehaalde bacterie. Zoethout waaruit dit bestanddeel werd verwijderd staat bekend als DGL.
Zoethout kan in het bijzonder bescherming bieden tegen maagzweren veroorzaakt door de inname van bepaalde geneesmiddelen. Zo heeft research intussen ontdekt dat het aanbrengen van een beschermende laag met zoethout, vooraleer aspirines aan ratten te geven, in een laboratorium studie het aantal en de grootte van maagzweren die werden gevormd drastisch verminderde namelijk deze met meer dan de helft terug te dringen.
De schade aan de maag en de omgevende organen werd nog meer teruggedrongen wanneer de DGL werd toegediend in combinatie met het zuuronderdrukkende geneesmiddel cimetidine en dit in een beduidend lagere dosis dan wanneer het geneesmiddel alleen werd gegeven.
Menselijke vrijwilligers die werden behandeld met een dosis van 975 mg aspirine en dit drie keer per dag kregen ook 350 mg DGL bij elke dosis aspirine.
Ze vertoonden een gevoelige vermindering van het bloedverlies in een stoelgang in vergelijking met patiënten die aspirine zonder zoethout innamen. Het product met zoethout wordt dan ook verondersteld om de mechanismen die de vorming van maagzweren stimuleren te voorkomen en om ook de genezing van beschadigde maagslijmvliezen te bevorderen.
Cranberry vertraagt de groei van de Helicobacter Pylori Bacterie op verschillende manieren
Cranberry wordt al lang gewaardeerd omwille van zijn rol bij het promoten van de gezondheid van het urinesysteem. Nieuw bewijs toont aan dat cranberry ook een potentiële rol kan spelen in de strijd tegen maagerosies.
Studies in een laboratorium suggereren dat, net zoals een extract met zoethout, mengelingen van cranberry met andere plantenextracten de groei van de H. pylori bacterie kunnen beletten, en dit waarschijnlijk omdat het een bacteriëel enzym verhindert en de onderbreking van de energieproductie.
Een voor wetenschappers erg opwindende studie heeft de suggestie mee dat cranberry kan helpen om een infectie met de H. Pylori bacterie bij volwassenen te bestrijden.
Het ging om een goed gecontroleerde, dubbelblinde Chinese studie uitgevoerd op 189 volwassenen met een H. Pylori infectie die willekeurig ofwel 250 mg fruitsap, cranberrysap of een gelijkaardig placebo drankje per dag kregen te drinken.
Na een periode van 35 dagen testten 14 patiënten of 14,4% van de groep die cranberrysap had gedronken en slechts vijf patiënten of 5,4% van de placebo groep negatief voor H. Pylori.
Aangezien cranberrysap een infectie met H. Pylori bij volwassenen kan vertragen, kan het een veelbelovende nieuwe therapie worden om deze infectie onder controle te krijgen zonder de vervelende neveneffecten die doorgaans door antibiotica worden veroorzaakt te moeten doormaken.
De mogelijkheid van cranberry om de groei van de H. Pylori bacterie tegen te gaan weerspiegelt zich in de hoge hoeveelheid van weldadige bestanddelen, waaronder we onder meer proanthocynadine en andere antioxidanten zoals vitamine C en bioflavonoïden mogen rekenen.
Het is zo dat de antioxidante kracht van deze bestanddelen veel sterker is dan vitamine C. Deze krachtige bestanddelen laten toe om de schadelijke vrije radicalen beter te lijf te gaan door het beletten dat de enzymen die nodig zijn voor de groei van bacteriën in het lichaam zich gaan vormen.
De zogenaamde phytochemicaliën die aanwezig zijn in extracten met cranberry kunnen de structuur en de stabiliteit van de bacteriële membranen van H. Pylori tegengaan, dit door het vermeerderen van de hoeveelheid zuur en door het enzym dat nodig is voor het energetische metabolisme te verhinderen.
Veel van deze componenten lijken samen te werken, wat zorgt voor een synergetisch effect veel groter dan alleen maar de som van hun respectievelijke onderdelen.
Een van de manieren waarop de H. Pylori bacterie zijn schadelijke werking kan doen is door in te werken op de gastrische cellen door gebruik te maken van een cellulair type van ‘lijm’ dat sialisch zuur bevat.
Extracten met cranberry bevatten een bestanddeel met een hoog moleculair gewicht dat de aanhechting van bacteriën aan gastrische cellen weet te beletten.
Dit nieuwe actieve mechanisme heeft wetenschappers er toe geleid om te veronderstellen dat een combinatie van antibiotica en bereiding met cranberry van groot nut kan zijn bij de bestrijding van en de uitroeiing van de H. Pylori bacterie.
In laboratoria werd onderzoek gedaan naar de werking van extracten van verschillende bessen, waaronder cranberry en dit leidde tot een verbetering van de werking van bepaalde antibiotica in de strijd tegen deze bacterie.
Pompelmoes, sinaasappel, appel en witte cranberry’s hebben weliswaar niet zelf de niet hechtende effect van het extract met cranberry, wat een verklaring kan bieden voor de unieke mogelijkheid van een extract met of het sap van cranberry om infecties in de omgeving van de urinewegen en zweren in de mond te voorkomen.
De eigenschap van cranberry om de aanhechting van bacteriën aan de maagwand te voorkomen kan zeker erg nuttig zijn bij de preventie van maagzweren veroorzaakt door de H. Pylori bacterie.
Conclusie
Alcohol, farmaceutische middelen, fastfood en chronische stress, wanneer je al deze typische elementen uit onze moderne maatschappij samenbrengt kom je tot een potentieel recept voor zowel ongemakken in de maagstreek op korte termijn als ernstige schade aan de maag op een langere periode gezien.
Deze bedreigingen worden alleen nog maar versterkt door de steeds verdere verspreiding van H . ylori bacterie die verantwoordelijk is voor maagzweren.
Gelukkig zijn er een drietal natuurlijke therapeutische middelen voorhanden, namelijk
- zinkcarnosine
- een extract uit zoethout
- cranberry
Die kunnen zorgen voor een veilige, efficiënte en synergetische ondersteuning van de gezondheid van de maag, zonder hierbij rekening te moeten houden met de hoge kosten en de schadelijke neveneffecten die in verband kunnen gebracht worden met zowel de boven de toonbank als op voorschrift gekochte geneesmiddelen.
De combinatie van deze nieuwe agenten zorgt voor een vermindering van het gastrische ongemak en het promoot de gezondheid van de maag door het natuurlijk afweersysteem van het lichaam tegen de H. Pylori bacterie te ondersteunen.
Op die manier dragen ze bij tot het verlichten van de effecten van tal van factoren die de gezondheid van de maag kunnen bedreigen, en tot het promoten van de gastrische gezondheid.