Darmbacteriën beperken de schade van verwerkt voedsel
Gepubliceerd op 17 oktober 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat zwaar verwerkt voedsel, zoals granen, brood, pasta, chocolade en frisdrank, schade kan veroorzaken in het lichaam.
Onderzoek heeft bewerkte voedingsmiddelen die gangbaar zijn in het westerse dieet in verband gebracht met gewichtstoename, obesitas, een verhoogde insulineresistentie en een hoger risico op diabetes type 2.
Verwerkt vlees kan het risico op borstkanker verhogen, ultraverwerkte voedingsmiddelen kunnen het risico op kanker in het algemeen verhogen en onze cardiovasculaire gezondheid schaden en auto-immuunziekten – bijvoorbeled diabetes type 1, coeliakie en multiple sclerose – kunnen veroorzaakt zijn door bewerkte voedingsmiddelen.
Wat kunnen we doen om deze schade te counteren? Nieuw onderzoek wijst richting de darm. Onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis (WUSTL) laten zien hoe een specifieke darmbacterie genaamd Collinsella intestinalis een schadelijke chemische stof in verwerkt voedsel afbreekt en onschadelijk maakt.
Schadelijke chemicaliën onschadelijk maken
Het team gebruikte een muismodel om de effecten van Collinsella intestinalis op een chemische stof met de naam fructoselysine te bestuderen. Ze fokten de muizen in steriele omstandigheden, gaven ze stammen van menselijke darmbacteriën en voerden ze bewerkte voedingsmiddelen.
Fructoselysine maakt deel uit van een klasse van chemicaliën die Maillard Reaction Products (MRP’s) worden genoemd en die tijdens voedselverwerking voorkomen. MRP’s treden op wanneer aminozuren reageren met reducerende suikers bij hoge temperaturen, resulterend in verschillende producten, waaronder geavanceerde glycatie-eindproducten. De laatste komen overvloedig voor bij diabetes type 2 en ouderdomsziekten.
Fructoselysine komt veel voor in verwerkt voedsel, inclusief ultra-gepasteuriseerde melk, pasta, chocolade en granen. Grote hoeveelheden fructoselysine en soortgelijke chemicaliën in het bloed zijn in verband gebracht met ouderdomsziekten, zoals diabetes en atherosclerose.
De muizen met Collinsella intestinalis in hun darmen waren beter in staat om fructoselysine af te breken in onschadelijke metabolieten en verhoogden hun niveaus van Collinsella intestinalis als gevolg van het innemen van verwerkt voedsel. Deze specifieke bacteriestam gedijt in deze omstandigheden, en omdat het in overvloed toeneemt, wordt fructoselysine efficiënter gemetaboliseerd.
HiDeze studie geeft ons een dieper inzicht in hoe componenten van onze moderne voeding worden gemetaboliseerd door darmmicroben, inclusief de afbraak van componenten die ongezond zijn.
De kracht van darmbacteriën benutten
De onderzoekers hopen dat de bevindingen hen zullen helpen meer voedzaam en minder schadelijk verwerkt voedsel te ontwikkelen, evenals de effecten van bewerkt voedsel op de ingewanden van mensen op een meer gepersonaliseerde manier te identificeren.
De nieuwe hulpmiddelen en kennis die uit deze eerste studie zijn opgedaan, kunnen worden gebruikt om voedzamere voedingsmiddelen te ontwikkelen en potentiële strategieën te ontwerpen voor het identificeren en benutten van bepaalde soorten darmbacteriën waarvan is aangetoond dat ze potentieel schadelijke chemicaliën verwerken in onschadelijke.
Een logisch gevolg is dat kunnen helpen onderscheid te maken tussen consumenten wier microbiële darmgemeenschappen kwetsbaar of resistent zijn tegen de effecten van bepaalde producten die tijdens de voedselverwerking worden geïntroduceerd. Er is echter veel meer onderzoek nodig om deze “superkrachten” van darmbacteriën te benutten.[1]
Bronnen
↑1 | 16 oktober 2019, Gut bacteria may counter the harmful effects of processed foods |
---|