Vezelrijk yoghurtdieet geassocieerd met een lager risico op longkanker
Gepubliceerd op 30 oktober 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Een dieet met veel vezels en yoghurt wordt geassocieerd met een verminderd risico op longkanker, volgens een studie gevoerd door onderzoekers van het Vanderbilt University Medical Center.
De voordelen van een dieet met veel vezels en yoghurt zijn al vastgesteld voor hart- en vaatziekten en maag-darmkanker. De nieuwe bevindingen op basis van een analyse van gegevens uit studies met 1,4 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten, Europa en Azië suggereren dat dit dieet mogelijk ook beschermt tegen longkanker.
Deelnemers werden verdeeld in vijf groepen, afhankelijk van de hoeveelheid vezels en yoghurt die ze consumeerden. Degenen met de hoogste yoghurt– en vezelconsumptie hadden een 33% lager risico op longkanker in vergelijking met de groep die geen yoghurt consumeerde en de minste hoeveelheid vezels consumeerde.
“Onze studie levert sterk bewijs ter ondersteuning van de US 2015-2020 Dieetrichtlijn die een vezelrijk en yoghurtdieet aanbeveelt,” zei auteur Xiao-Ou Shu. “Deze omgekeerde associatie werd robuust en consequent gezien in huidige, vroegere en nooit rokers, evenals mannen, vrouwen en individuen met verschillende achtergronden,” voegde ze eraan toe.
De gezondheidsvoordelen zijn geworteld in hun prebiotische (niet-verteerbaar voedsel dat de groei van nuttige micro-organismen in de darmen bevordert) en probiotische eigenschappen. De eigenschappen kunnen onafhankelijk of synergistisch darmmicrobiota op een gunstige manier moduleren.[1]
Bronnen
↑1 | 25 oktober 2019, High fiber, yogurt diet associated with lower lung cancer risk |
---|