Type 1 Diabetes Wiki
Gepubliceerd op 23 april 2015 - Laatst bijgewerkt op 06 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 6 juli 2022
In dit artikel leggen we uit wat diabetes type 1 precies is, wat de gevolgen voor je lichaam hiervan zijn, wat de oorzaken en symptomen zijn, en hoe type 1 diabetes behandeld kan worden.
Wat is type 1 diabetes?
Type 1 diabetes komt voor wanneer het immuniteitssysteem van het lichaam de insuline producerende cellen van de pancreas (betacellen genaamd) vernietigt.
Normaal bevecht het immuniteitssysteem van ons lichaam vreemde indringers zoals bacteriën. Maar om ongekende redenen valt het immuniteitssysteem bij mensen met diabetes type 1 pancreas cellen in het lichaam aan. Dit leidt tot een volledige deficiëntie van het insulinehormoon.
Insuline en type 1 diabetes beter begrijpen
Sommige mensen ontwikkelen een vorm van diabetes, secundaire diabetes genaamd, die gelijkt op type 1 met dit verschil dat de betacellen niet door het immuniteitssysteem maar door een andere factor worden vernietigd.
Normaal wordt het insulinehormoon in kleine hoeveelheden door de pancreas afgescheiden. Wanneer je een maaltijd eet, stimuleert de suiker (glucose) uit het voedsel de pancreas om insuline vrij te laten. De hoeveelheid waarmee dit gebeurt is proportioneel met de hoeveelheid gegeten suiker.
De voornaamste taak van insuline is om suiker te helpen doordringen tot de cellen van de lichaamsweefsels. Cellen gebruiken suikers en andere voedingstoffen als een bron van energie om te kunnen functioneren.
De hoeveelheid suiker in het bloed daalt naarmate de suikers de cellen binnen dringen. Normaal geeft dat een signaal aan de betacellen in de pancreas om de hoeveelheid insuline die afgescheiden wordt te verminderen zodat het lichaam geen lage bloedsuikerspiegels ontwikkelt. Maar de vernietiging van de betacellen die optreedt bij diabetes van het type 1 gooit dit hele proces overhoop.
Bij mensen die aan dit type van diabetes leiden, wordt de suiker niet verplaatst naar de cellen omdat er geen insuline voorhanden is. Wanneer suiker in het bloed opgestapeld wordt in plaats van in de cellen te dringen, gaan de cellen op zoek naar voedings- en andere stoffen in het lichaam om hier de noodzakelijke energie voor de lichamelijke functies uit te putten.
Hoge bloedsuikerwaarden kunnen leiden tot:
- Dehydratatie: het opbouwen van suiker in het bloed kan leiden tot een toename van het urineren om zo de overtollige suikers uit het lichaam te verwijderen. Wanneer de nieren via de urine de glucose verliezen gaat ook een grote hoeveelheid vocht verloren en dreigt het gevaar van uitdroging
- Verlies van gewicht. Het verlies van suiker via de urine betekent ook een groot verlies van calorieën die in energie voorzien, waardoor veel mensen met hoge suikerwaarden gewicht verliezen. Uitdroging leidt hier ook toe bij
- DKA = diabetische ketoacidosis. Zonder insuline en ook omdat de cellen roepen om energie begint het lichaam vetcellen af te breken. Hierbij komen zure chemische stoffen genaamd ketonen vrij die voor energie kunnen gebruikt worden.
De ketonen beginnen zich in het bloed op te stapelen, wat leidt tot een toenemende verzuring. Hierbij begint de lever de suiker die werd opgestapeld vrij te geven. Omdat het lichaam zonder insuline deze suikers niet meer kan gebruiken, raken meer suikers in de bloedstroom opgestapeld. De combinatie van deze factoren staat bekend als ketoacidosis en kan levensbedreigend zijn als niet onmiddellijk een behandeling gestart wordt. - Schade aan het lichaam. Hoge suikerwaarden in het bloed kunnen de zenuwen en de kleine bloedvaten van de ogen, nieren en hart beschadigen en kunnen leiden tot een verharding van de grote aders, wat kan leiden tot een hartaanval.
Wie krijgt diabetes type 1?
Ofschoon de ziekte al bij de leeftijd onder de 20 jaar start, kan iedereen diabetes type 1 krijgen. Deze ziekte is vrij ongewoon en komt bij ongeveer 5% van de mensen met diabetes voor. Blanken leiden er meer aan dan zwarten, en ongeveer evenveel mannen als vrouwen.
Wat veroorzaakt diabetes type 1?
Dokters kennen nog niet alle factoren die leiden tot dit type van diabetes. Toch veronderstelt men dat het erfelijk is.
Men gaat er van uit dat de omgeving van belang is. Type 1 diabetes schijnt vaker voor te komen wanneer in de omgeving factoren zoals een toxine of een virus het immuniteitssysteem prikkelen om verkeerdelijk de pancreas aan te vallen en de betacellen van dit orgaan te vernietigen tot op een punt dat ze niet langer insuline kunnen produceren.
Voorbeelden van deze vernietiging (auto antilichamen genaamd) komen voor bij de meeste mensen met type 1 diabetes, tot ongeveer 85 à 90%.
Omdat het gaat om een ziekte van het auto-immuniteitsysteem kan diabetes type 1 ingedeeld wordt bij gelijkaardige ziektes als hyperthyroidie ( ziekte van Graves), de vernietiging van de huidpigmentatie bij vitiligo of de gewrichtsbeschadiging bij reumatoïde artritis..
De symptomen van diabetes type 1
Deze zijn vaak subtiel, maar kunnen ernstig worden, zoals:
- Toenemende dorst
- Toenemende honger, vooral na het eten
- Droge mond
- Gevoelens van walging en soms braken
- Abdominale pijn
- Veelvuldig plassen
- Onverklaarbaar gewichtsverlies, zelfs bij wie veel eet en zich altijd hongerig voelt
- Vermoeidheid
- Verward zicht
- Zware ademhaling
- Veelvuldige infecties van de huid en de geslachtsdelen
Tekens van noodgevallen zijn te merken bij:
- Beven en verwarring
- Versnelde ademhaling
- Een adem die fruitig geurt
- Abdominale pijnen
- Bewustzijnsverlies
Hoe de diagnose stellen van diabetes type 1?
Bij het vermoeden van diabetes type 1 zal de dokter eerst op zoek gaan naar abnormaliteiten in je bloed zoals een hoge bloedsuikerspiegel. Ook kan hij op zoek gaan naar glucose of ketonelichamen in de urine.
Momenteel is er nog geen manier om risico op type 1 diabetes te screenen of voorkomen.
Behandeling van diabetes type 1
Veel mensen leven lang en gelukkig met diabetes type 1. De sleutel is je bloedsuikerwaarden onder controle te houden, wat kan door een goede planning van de maaltijden, voldoende te bewegen en een strikt op te volgen insulinetherapie. Alle mensen met dit type diabetes hebben injecties met insuline nodig.
Gevolgen van een niet-gecontroleerde diabetes type 1
Wanneer je dit niet doet, kunnen een aantal levensbedreigende problemen optreden:
- Oogproblemen komen voor bij 80% van de volwassenen die dit type diabetes meer dan 15 jaar hebben. Een goede controle van de suikers, het management van hoge bloeddruk en het goed opvolgen van de vetten in het bloed zoals cholesterol is erg belangrijk.
- Ongeveer 20 tot 30% van de patiënten met dit soort diabetes heeft schade aan de lever.
- Slechte bloedcirculatie en schade aan de zenuwen.
- Nierbeschadiging
- Niet genezende voetwonden met soms amputatie tot gevolg
In Duitsland wordt terecht veel gebruik gemaakt van alfa liponzuur om schade aan de zenuwen te voorkomen. Let op: gebruik altijd de (duurdere), meest actieve, gestabiliseerde R-vorm.
Ook de regelmatige inname van extra antioxidanten uit bijvoorbeeld Blauwe bessen is zeer zinvol om de bloedvaten te beschermen tegen de oxidatie door het te hoge suikergehalte.
Daarnaast is een hoog gedoseerd algemeen vitaminepreparaat zoals Life Exension Mix, rijk aan magnesium en de vitamine B groep. altijd sterk aanbevolen.