Visolie helpt bij diabetes
Gepubliceerd op 08 oktober 2018 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Omega-3-vetzuren bezitten een moleculair mechanisme dat op efficiënte wijze chronische ontstekingen en insulineresistentie vermindert. Dit kan deskundigen helpen bij de ontwikkeling van een eenvoudig middel dat helpt bij diabetes.
Het verband tussen omega 3 en diabetes
Jerrold Olefsky van de Universiteit van Californië[1] kon belangrijke receptoren (macrofagen) van witte bloedcellen isoleren. Deze worden aangetroffen in het lichaamsvet van zwaarlijvige mensen.
Er is een significant verband tussen obesitas en diabetes, en wetenschappers zeggen dat omega-3-vetzuren, ook bekend als visoliën, deze cel-macrofaagreceptoren activeren. Dit resulteert in ontstekingsremmende effecten en een verhoogde insulinegevoeligheid.[2].
Insulineresistentie is de aandoening waarbij het hormooninsuline minder effectief wordt bij het reguleren van bloedsuikerspiegels in het lichaam, wat diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
De reactie van het immuunsysteem op celmacrofagen omvat het verteren van cellulaire resten en pathogenen. Deze reactie heeft eveneens betrekking op de macrofagen die ontsteking-veroorzakende eiwitten produceren, die op hun beurt schadelijke cellen en objecten vernietigen.
Doordat het vetweefsel van zwaarlijvige mensen veel van deze eiwit-producerende macrofagen bevat, kan dit resulteren in chronische ontstekingen en een verhoogde insulineresistentie. Visolie interageert met de receptoren op macrofagen en dit genereert een sterk ontstekingsremmend effect.
De omega-3 vetzuren doden de ontstekingsreactie. De receptor reageert op een natuurlijk product – omega-3 vetzuren – zodat het ontstekingsproces kan worden gecontroleerd.
Bronnen
↑1 | 2018 – UC San Diego School of Medicine |
---|---|
↑2 | 3 september 2010 – GPR120 Is an Omega-3 Fatty Acid Receptor Mediating Potent Anti-inflammatory and Insulin-Sensitizing Effects |