Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Kwalen & Aandoeningen / Diabetes & Suikerziekte / Vruchtensappen verhogen risico op diabetes

Vruchtensappen verhogen risico op diabetes

27 januari 2017

Fruit kan een uitstekende snack zijn die bovendien nog lekker is ook, maar doe je het eten van je stuk fruit wel op de juiste manier? Ja, eigenlijk is er een “juiste manier” om fruit te eten.

Vruchtensap is niet de juiste manier

Waarom? Omdat volgens een recente studie, het drinken van vruchtensap waarschijnlijk zelf kan bijdragen tot uw risico op diabetes te verhogen, terwijl het eten van hele vruchten eigenlijk uw risico dan weer zal kunnen verlagen.

Wanneer we deze wetenschap gaan analyseren komen we tot verrassende resultaten en is het niet zeker welke dingen echt nog correct zijn en welke niet. Laten we proberen deze “vruchten paradox” ontrafelen.

Het eten van fruit kan leiden tot een lager risico op diabetes

Harvard onderzoekers analyseerden gegevens uit drie verschillende studies en kwamen tot een aantal verrassende resultaten. Ze wilden bepalen of het eten van bepaalde groenten werd geassocieerd met Type II diabetes.

De gegevens werden opgenomen aan de hand van vragenlijsten met betrekking tot de fruit inname. Over het algemeen vonden ze dat het eten van 2 porties van hele vruchten per dag werd geassocieerd met een 13 % verminderd risico op diabetes type II in vergelijking met degenen die fruit maar een keer per maand aten.

Een duidelijk lager risico werd gevonden voor bepaalde vruchten zoals appels, bosbessen en druiven.

Ter vergelijking, mensen die 1 of meer porties van vruchtensap per dag dronken verhoogden hun risico op diabetes met niet minder 21 % of dus ruim één vijfde.

Kan deze paradox verklaard worden door de glycemische index?

Dus waarom is het eten van hele stukken fruit blijkbaar nuttig bij het proces van het beschermen tegen diabetes, terwijl het drinken van vruchtensap het risico dus net verhoogt? De glycemische index is de boosdoener.

De glycemische index is een maat voor hoe snel een voedsel de bloedsuikerspiegel verhoogt, dit volgens het principe hoe hoger de score, hoe sneller een voedsel de bloedsuikerspiegel verhoogt.

Vruchtensappen geven hogere glycemische scores dan hele vruchten. Hele vruchten bevatten vezels, wat de spijsvertering vertraagt, en leidt tot een afstomping van de effecten van de bloedsuikerspiegel ‘spikes’. Anderzijds kunnen vruchtensappen de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen.

Chronische bloedsuiker pieken kunnen uiteindelijk leiden tot insulineresistentie, een voorloper van diabetes type II.

Anthocyanen beschermen tegen diabetes

Hoewel vruchten een gedeelte natuurlijke suiker bevatten, bevatten ze ook waardevolle antioxidanten. Een groep van antioxidanten genaamd anthocyanen is gevonden in blauw, paars, en rood fruit. Blauwe bessen, appels, druiven werden geassocieerd met een verminderd risico op diabetes. Deze vruchten zijn rijk aan anthocyanen.

Diëten met veel anthocyanen zijn geassocieerd met een lager risico op type II diabetes.  Anthocyanen leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel,  en ze beschermen insuline-producerende beta-cellen tegen oxidatieve stress.

Dierproeven hebben aangetoond dat anthocyanen weefsels helpen bij het glucose gebruiken. Met name bessen behoren tot de rijkste bronnen van anthocyanen .

De conclusie is: eet volledige stukken fruit

De implicaties van deze studie zijn op zijn zachtst gezegd eerder rechttoe rechtaan: verkies hele vruchten over vruchtensap. Plus, laten we niet vergeten dat hele vruchten een aantal andere voordelen ten opzichte van vruchtensappen hebben.

Ze zorgen letterlijk voor meer vulling, ze zijn lager in calorieën en bevatten heilzame vezels, waarvan is aangetoond dat de bescherming tegen diabetes hier door opgedreven wordt.

Andere interessante artikels:

  1. Natuurlijke hulp bij het metaboolsyndroom
  2. Boswellia helpt bij diabetes type 2
  3. Wei-proteïnen helpen bij diabetes
  4. Schade door diabetes vermijden
  5. Streng dieet kan helpen bij terugdringen type-2 diabetes
  6. Kurkuma bij de preventie van diabetes
  7. De blauwe bes in de strijd tegen overgewicht en diabetes
  8. 3 populaire kruiden om een hoge bloedsuikerspiegel te verlagen
  9. 5 voedingsmiddelen die kunnen helpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel
  10. Hoe je bloedsuikerspiegel te verlagen – natuurlijke behandeling van diabetes
  11. Studenten: zeg nee tegen suiker!
  12. Type 1 Diabetes Wiki
  13. Suiker, en niet vet, is ontmaskerd als de dodelijke schurk in de obesitasepidemie
  14. Glucose in urine en glucose in het bloed
  15. De voordelen van mariadistel
  16. Glucose of bloedsuiker: niet te veel, niet te weinig
  17. Wat is diabetes? Symptomen aanpakken op natuurlijke wijze
  18. Suikerziekte: beperk de schade met Alfa R-Liponzuur
  19. Visolie helpt bij diabetes

Filed Under: Diabetes & Suikerziekte

Meest recente artikels

  • 10 voedingstips tegen winterblues
  • Vitamine D en visolie: nuttig of niet?
  • Het verschil tussen reuma en artrose
  • Frisdrank kan de botgezondheid beïnvloeden
  • 10 manieren om je metabolisme tijdens koude dagen te stimuleren
  • Cookiebeleid
  • Privacy
Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.