Vruchtensappen verhogen risico op diabetes
Gepubliceerd op 27 januari 2017 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Fruit kan een uitstekende snack zijn die bovendien nog lekker is ook, maar doe je het eten van je stuk fruit wel op de juiste manier? Ja, eigenlijk is er een “juiste manier” om fruit te eten.
Vruchtensap is niet de juiste manier
Waarom? Omdat volgens een recente studie, het drinken van vruchtensap waarschijnlijk zelf kan bijdragen tot uw risico op diabetes te verhogen, terwijl het eten van
Wanneer we deze wetenschap gaan analyseren komen we tot verrassende resultaten en is het niet zeker welke dingen echt nog correct zijn en welke niet. Laten we proberen deze “vruchten paradox” ontrafelen.
Het eten van fruit kan leiden tot een lager risico op diabetes
Harvard onderzoekers analyseerden gegevens uit drie verschillende studies en kwamen tot een aantal verrassende resultaten. Ze wilden bepalen of het eten van bepaalde groenten werd geassocieerd met Type II diabetes.
De gegevens werden opgenomen aan de hand van vragenlijsten met betrekking tot de fruit inname. Over het algemeen vonden ze dat het eten van 2 porties van hele vruchten per dag werd geassocieerd met een 13 % verminderd risico op diabetes type II in vergelijking met degenen die fruit maar een keer per maand aten.
Een duidelijk lager risico werd gevonden voor bepaalde vruchten zoals appels, bosbessen en druiven.
Ter vergelijking, mensen die 1 of meer porties van vruchtensap per dag dronken verhoogden hun risico op diabetes met niet minder 21 % of dus ruim één vijfde.
Kan deze paradox verklaard worden door de glycemische index?
Dus waarom is het eten van hele stukken fruit blijkbaar nuttig bij het proces van het beschermen tegen diabetes, terwijl het drinken van vruchtensap het risico dus net verhoogt? De glycemische index is de boosdoener.
De glycemische index is een maat voor hoe snel een voedsel de bloedsuikerspiegel verhoogt, dit volgens het principe hoe hoger de score, hoe sneller een voedsel de bloedsuikerspiegel verhoogt.
Vruchtensappen geven hogere glycemische scores dan hele vruchten. Hele vruchten bevatten vezels, wat de spijsvertering vertraagt, en leidt tot een afstomping van de effecten van de bloedsuikerspiegel ‘spikes’. Anderzijds kunnen vruchtensappen de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen.
Chronische bloedsuiker pieken kunnen uiteindelijk leiden tot insulineresistentie, een voorloper van diabetes type II.
Anthocyanen beschermen tegen diabetes
Hoewel vruchten een gedeelte natuurlijke suiker bevatten, bevatten ze ook waardevolle antioxidanten. Een groep van antioxidanten genaamd anthocyanen is gevonden in blauw, paars, en rood fruit. Blauwe bessen, appels, druiven werden geassocieerd met een verminderd risico op diabetes. Deze vruchten zijn rijk aan anthocyanen.
Diëten met veel anthocyanen zijn geassocieerd met een lager risico op type II diabetes. Anthocyanen leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel, en ze beschermen insuline-producerende beta-cellen tegen oxidatieve stress.
Dierproeven hebben aangetoond dat anthocyanen weefsels helpen bij het glucose gebruiken. Met name bessen behoren tot de rijkste bronnen van anthocyanen .
De conclusie is: eet volledige stukken fruit
De implicaties van deze studie zijn op zijn zachtst gezegd eerder rechttoe rechtaan: verkies hele vruchten over vruchtensap. Plus, laten we niet vergeten dat hele vruchten een aantal andere voordelen ten opzichte van vruchtensappen hebben.
Ze zorgen letterlijk voor meer vulling, ze zijn lager in calorieën en bevatten heilzame vezels, waarvan is aangetoond dat de bescherming tegen diabetes hier door opgedreven wordt.