5 voedingsmiddelen die kunnen helpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel
Gepubliceerd op 15 april 2017 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Voor diabetici is van belang om een gebalanceerd dieet te volgen alsook voldoende te bewegen om de aandoening te bestrijden. Zekere voeding, zoals bijvoorbeeld wit brood, wordt bijna onmiddellijk in bloedsuiker omgezet en dat geeft een plotse boost. Ander voedsel, zoals bruine rijst, wordt trager verteerd, wat leidt tot een lagere en zachtere verandering in bloedsuiker wat veel beter voor het lichaam is. Als je een gezond diabetes dieet probeert te volgen, dan hebben we hier een groep van 5 die je kan helpen je bloedsuiker onder controle te houden.
1. Havermout
Havermout kan helpen bij de controle van bloedsuiker, maar verwacht er ook geen mirakels van.
“Ook al is het een koolhydraat, het is een heel goed koolhydraat”, luidt het bij Marisa Moore, de woordvoerster van de Amerikaanse vereniging voor mensen die een dieet volgen.
Havermout heeft namelijk heel wat vlot verteerbare en oplosbare vezels. “Het is trager om te verteren en het zal je bloedsuikerspiegel niet zoveel en niet zo snel doen stijgen. Het helpt je over de hele lijn om je bloedsuikerspiegel in balans te houden.”
Niet alleen geeft dit koolhydraat van erg hoge kwaliteit een meer vaste en betrouwbare bron van energie dan wit brood, het kan je ook helpen om gewicht te verliezen. “De oplosbare vezels in de haver helpen ons om langer een vol gevoel te hebben”, zegt Moore.
Dit is van het grootste belang voor mensen met het type II diabetes, die de neiging hebben te zwaar te wegen. “Als je erin slaagt om je gewicht te verminderen, kan je ook een veel betere controle over je glucosepeil hebben’”, klinkt het bij kenners.
Gerst is niet zo populair als haver. Maar toch is er al enige vorm van bewijs dat gerst, dat ook een hoog gehalte aan oplosbare vezels heeft, van nut kan zijn om te helpen bij de controle van bloedglucose.
Kay Behall, PhD, een onderzoeker naar voedingsstoffen in de USDA Beltsvill Human Nutrition Research Center heeft een studie naar gerst gedaan, en zij suggereert dat mensen moeten leren gekookte parelgerst te eten in plaats van rijst.
Naast gerst en haver moeten volgens Moore mensen met diabetes zeker kiezen uit de grote keuze die er is aan andere volle granen.
2. Broccoli, spinazie en groene bonen
Maar dat is lang nog niet alles. Je moet als je een diabetes dieet volgt voldoende groenten zonder zetmeel eten, en hiertoe behoren zeker spinazie en groene bonen.
Daar tegenover heb je groenten met veel zetmeel zoals erwten, aardappelen, mais, winterkolen en limabonen. Er is geen nood om ze van je dieet te schrappen, leren we bij Moore. Ze geven immers extra voedingsstoffen en we hebben nood aan het handhaven van de balans.
Maar omdat groenten met veel zetmeel meer koolhydraten bevatten en zo de bloedsuikerspiegel doen stijgen is het bij deze groenten van belang de juiste proporties te eten.
Er is intussen voldoende bewijs dat groenten gezond zijn voor mensen met diabetes.
Onderzoekers zijn tot de ontdekking gekomen dat een veganistisch dieet met weinig vet mensen die lijden aan diabetes van het type 2 kunnen helpen om hun ziekte beter onder controle te kunnen krijgen.
In een studie die werd gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Diabetes Care werd uiteen gezet hoe niet minder dan 43% van de mensen van het type diabetes type 2 die een dergelijk veganistisch dieet met aandacht voor weinig vetten gedurende een periode van tweeëntwintig weken volgden, nadien minder nood hadden om medicijnen tegen diabetes te nemen en dat is toch wel een opzienbarende ontdekking…
Dit zeker in vergelijking met slechts zesentwintig procent zoals wordt aangeraden door de American Diabetes Association.
Op gemiddelde basis gezien verloor de groep van de veganisten ook meer gewicht en werd hun spiegel van “slechte” cholesterol verlaagd. Omdat mensen die lijden aan diabetes meer vatbaar zijn voor ziekten aan het hart is het voor hen dubbel van belang voeding in te nemen die speciaal let op de gezondheid van het hart.
3. Zalm
Moore zegt ook dat met name zalm een erg goede keuze is omdat het heel wat omega 3 vetzuren bevat die die gezondheid van het hart stimuleren. “Je moet weten dat 65% van de mensen die lijden aan diabetes sterven aan een hartkwaal of een hartaanval”, weet ze er nog aan toe te voegen.
Vlees is ook een bron van chromium, een mineraal dat insuline toelaat om naar behoren te functioneren en om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Maar in overeenstemming met het National center for Complementary and Alternative medicine is er nog niet genoeg bewijs voorhanden om aan te tonen dat deze supplementen ook daadwerkelijk helpen.
4. Spuitwater
Probeer je te ontkomen aan de gewoonte om te veel suiker tot je te nemen? Of heb je er genoeg van te veel suikerrijke dranken dag na dag te drinken?
Ga voor suikervrij spuitwater, zegt alweer Moore die we intussen al goed kennen… De koolzuurrijke drankjes zijn verkrijgbaar in tal van smaken, gaande van mandarijn, pompelmoes en de combinatie appel-peer. “Ze nemen je verlangen naar iets met bubbels er in weg”, zegt ze.
Veel spuitwaterdrankjes bevatten geen koolhydraten of calorieën, wat niet alleen goed is voor je bloedsuikerspiegel maar ook voor het onder controle houden van je gewicht en dat is mooi meegenomen.
5. Kaneel
Kaneel was recent nog in het nieuws als zijnde een kruid en specerij met insulineachtige effecten, wat mensen die aan diabetes lijden helpt om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
In een recente Duitse studie verdeelden de wetenschappers op willekeurige wijze 79 patiënten die diabetes type 2 hebben in twee groepen in. Gedurende maanden nam de testgroep drie keer per dag een kaneelextract, terwijl de controlegroep een placebo kreeg voorgeschreven.
Aan het einde van het experiment werd vastgesteld dat de groep met het kaneelextract zijn bloedsuikerspiegel met 10,3% had verlaagd, terwijl dat voor de andere groep maar 3,4% was.
De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat het kaneelextract een middelmatig effect mag hebben op het verminderen van de bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten.
Maar voor dokters kunnen beginnen met kaneel aan diabetespatiënten aan te raden moeten er nog meerdere studies ter zake volgen. Maar Moore zegt dat het in ieder geval geen kwaad kan om deze aromatische specerij geregeld over je ochtendmaal met haver(mout) te besprenkelen.
Diabetes en verwondingen: kneuzingen goed verzorgen
Zowat om de dertig seconden is er ergens in de wereld iemand die een ledemaat of een deel ervan verliest als resultaat van diabetes. Dit komt omdat diabetes en wonden een gevaarlijke combinatie vormen.
Als je lijdt aan diabetes, dan bestaat er niet zoiets als een kleine verwonding aan de voet; zelfs een kleine kneuzing kan uitgroeien tot een chronische open wonde die, indien niet goed behandeld, kan leiden tot amputatie. De ratio aan amputaties bij mensen die diabetes hebben is tien keer hoger dan bij deze die geen diabetes hebben.
Tragisch is dat de meeste van deze amputaties hadden kunnen voorkomen worden.