3 populaire kruiden om een hoge bloedsuikerspiegel te verlagen
Gepubliceerd op 21 december 2018 - Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
We hebben altijd de veelzijdigheid en de kracht van kruiden weten te bewonderen omdat ze de mogelijkheid bieden om de smaken van elementaire schotels te verbeteren, en dit zal misschien wel voor altijd de meest populaire eigenschap blijven.
Maar naast troef voor de kok in de keuken zijn er intussen meerdere studies uitgevoerd die weten te bewijzen dat kruiden ook nog een bijkomende en niet te onderschatten kracht hebben als ware nutritionele krachthuizen die ook een aantal niet te onderschatten effecten herbergen op medisch vlak.
Zo zijn er kruiden waarvan intussen duidelijk geworden is dat ze naast hun opmerkelijke smaak en aroma ook nog eens kunnen zorgen voor een duidelijke verlaging van de bloedsuikerspiegel.
Hieronder vind je een lijst van drie kruiden die een effect kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel, en alleen daarom zouden mensen die last hebben van diabetes of in de risicogroep zitten zeker op zijn minst moeten overwegen om deze drie krachtige kruiden meer in je dagelijks eetpatroon op te nemen.
1. Geelwortel of kurkuma
Geelwortel of kurkuma (turmeric in het Engels) is een merkwaardig kruid.
Uit een studie die in 2012 werd uitgevoerd in de Herbin medische universiteit in China is gebleken dat patiënten die als diagnose het type II diabetes kregen en gedurende een periode van 3 maanden per dag een dosis van 300 mg geelwortel kregen toegediend duidelijke grotere druppels in hun bloedglucosepeil hadden van insulineweerstand en het hemoglobine A1C dan andere mensen die een placebo hadden genomen.
De onderzoekers weten dit opmerkelijk resultaat aan de opvallend hoge waarden aan curcumine in de geelwortel. Dit is een natuurlijke antioxidant en een middel dat ontstekingen weert. Dit vermaarde kruid is duidelijk te herkennen aand de gele en oranje kleur.
Geelwortel wordt heel vaak toegevoegd aan curry’s en rijstschotels, maar de aangename en zelfs ietwat nootachtige smaak van het kruid kan ook een leuk accent geven aan schotels zoals een lekker slaatje, een roerei of omelet, geroosterde groenten, een soepje en nog zo veel meer.
Je kan geelwortel trouwens ook mengen met water, appelcider, azijn, of het sap van een kokosnoot.
Of je kan uiteraard ook een supplement met kurkuma nemen als je er zeker van wil zijn dat je een voldoende hoge dagelijkse dosis inneemt.
2. Cayenne
In de editie van 2006 van de American Journal of Clinical Nutrition verscheen een studie die aantoonde dat er een opmerkelijke daling in de bloedsuikerspiegel kan optreden zowat 20 tot 120 minuten nadat je een maaltijd met cayennepeper hebt genuttigd.
En er was nog meer nieuws: de meeste deelnemers aan de studie konden een opmerkelijke daling noteren in hun bloedinsulinepeil, vooral zij die voedsel dat rijk aan cayenne was had gegeten in een periode van 30 dagen voorafgaande aan de test.
Deze resultaten lieten de onderzoekers concluderen dat cayenne de gevoeligheid van de weefsels aan insuline kan verbeteren, wat op termijn zou moeten leiden tot een vermindering van de bloedsuikerspiegel.
Cayennepeper wordt doorgaans het meest genuttigd in zijn natuurlijke staat. Maar er is goed nieuws, want dit kruid behoudt zijn actieve bestanddelen ook in de vorm van poeder en in gemalen toestand.
Misschien wel de meest bekende vorm van deze bestanddelen is capsaicine, een stof die er om bekend staat dat ze hoge capaciteiten heeft op het vlak van het verminderen van pijn en het verbranden van vet.
Toch zijn er intussen ook een reeks van studies beschikbaar, waaronder onder meer die van de universiteit van Ulsan uit 2011 die aantonen dat deze stof ook verantwoordelijk is voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel in het menselijk lichaam.
Door zijn eerder uitgesproken smaak is cayenne wel minder versatiel dan geelwortel, en de meeste mensen brengen het eerder in verband met typische schotels zoals een hete curry.
Dit gezegd zijnde voegen we er graag aan toe dat cayenne ook een verrassend en dankbaar ingrediënt van een smoothie kan zijn, ook al omdat het bepaalde stoffen bevat die kunnen bijdragen tot het beter opnemen van de specifieke voedingsstoffen van de verschillende ingrediënten.
3. Oregano
Er is nog een derde kruid dat over een aantal opmerkelijke eigenschappen beschikt voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Zo verscheen in januari 2008 een studie in de Journal of Natural Medicine waaruit bleek dat de stof glucoside die we aantreffen in het kruid oregano kan bijdragen tot het helpen verlagen van de bloedsuikerspiegel.
Dit resultaat was in feite de bevestiging van een studie die eerder al in 2004 was verschenen in de Journal of Ethnopharmacology. Deze studie kwam tot de ontdekking dat ratten die gedurende een langere periode extracten met oregano kregen toegediend een opmerkelijke daling van hun bloedglucosepeil kenden.
Dat is goed nieuws, want met oregano kan je in de keuken alle kanten op. Het is aromatisch en zit vol smaak, en het is een ongelooflijk veelzijdig kruid dat even goed kan gedronken worden in de vorm van een thee, of worden toegevoegd aan een bijna oneindig aantal warme schotels, waaronder zeker ook tal van gerechten uit de Italiaanse keuken.
Wie dus op zoek is naar een gezonde en bovendien ook lekkere manier om zijn bloedsuikerspiegel onder controle te houden of te verlagen, zal er geen probleem mee hebben om oregano geregeld aan zijn menu toe te voegen.
Let er dan wel op dat je gaat voor biologische, niet bewerkte oregano om zo het maximum aan de meest gunstige effecten uit dit merkwaardige kruid te halen. Je gezondheid zal er alleen maar wel bij varen!
Lees ook: 5 Voedingsmiddelen die kunnen helpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel en Hoe je bloedsuikerspiegel te verlagen – natuurlijke behandeling van diabetes