Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Glucose of bloedsuiker: niet te veel, niet te weinig

Gepubliceerd op 09 april 2016 - Laatst bijgewerkt op 01 oktober 2025

Laatst bijgewerkt op 1 oktober 2025

Glucose is veruit het meest voorkomende koolhydraat dat we gebruiken om energie vrij te maken. We noemen deze glucose ook wel eens bloedsuiker omdat het via het bloed in het lichaam circuleert alvorens het in de cel gaat deelnemen aan het metabolisme.

We halen onze glucose uit de suikers en zetmeel in de koolhydraten die in de voeding aanwezig zijn.

Bronnen van glucose

Eerst en vooral gaan we het hebben over de suiker zelf. Deze gaat zeer snel opgenomen worden omdat deze als dusdanig kan gebruikt worden. We spreken hier ook wel eens van snelwerkende suikers.

Deze gaan de bloedsuiker direct verhogen en zijn zeer snel opgebruikt waardoor we weer behoefte hebben aan andere suikers.

Anderzijds hebben we glucose afkomstig van het verteringsproces van de koolhydraten uit de voeding. Voedsel zoals rijst, pasta, graan, aardappelen, fruit en groenten zijn hoofdzakelijk koolhydraten.

Deze koolhydraten moeten tijdens de spijsvertering eerst door amylase-enzymen worden afgebroken tot kleinere suikers. In de dunne darm zetten borstelzoom-enzymen (o.a. maltase, sucrase, lactase) die vervolgens om in o.a. glucose, dat via de darmwand in het bloed wordt opgenomen.

Dit verteringsproces verloopt trager en geleidelijker, waardoor we gedurende een langere tijd een constante toevoer krijgen van glucose in het bloed. Men spreekt hier dan ook over traag werkende suikers.

Glucosestoornissen

Wanneer de glucoseniveaus in het bloed niet meer constant blijven, kunnen er ernstige problemen optreden zoals het krijgen van diabetes. Om gezond te blijven moet zowel de spijsvertering als de alvleesklier optimaal blijven functioneren.

In normale omstandigheden kan ons lichaam het ideale niveau handhaven, door het teveel aan glucose op te stapelen als glycogeen in de lever en in de spieren. Op elk niveau kunnen problemen voorkomen en het evenwicht verstoren.

Er kan een tekort aan bloedglucose of hypoglycemie ontstaan alsook een teveel aan bloedglucose of hyperglycemie.

1. Hypoglycemie of te weinig glucose in het bloed

Van een klinisch relevante lage bloedsuiker wordt doorgaans gesproken bij waarden onder ~70 mg/dl (3,9 mmol/L); ernstig laag is vaak <54 mg/dl (3,0 mmol/L). De beoordeling gebeurt altijd in samenhang met klachten en metingen. Dus, wanneer het glucosegehalte in het bloed lager wordt dan 50 mg/dl spreken we van een Hypoglycemie of gewoonweg Hypo.

Deze kan plots optreden zonder enig voorteken. Toch zijn er een aantal symptomen die een hypoglycemie kunnen voorafgaan of ermee samengaan, zoals:

  • trillen
  • zweten
  • hartkloppingen
  • honger
  • prikkelbaarheid/angst

Bij verdere daling:

  • concentratie- en zichtstoornissen
  • verwardheid
  • hoofdpijn
  • extreme vermoeidheid
  • in ernstige gevallen: toevallen of bewustzijnsverlies

De oorzaken van een laag glucosegehalte in het bloed kunnen variëren van persoon tot persoon. Mogelijke oorzaken zijn o.a. te weinig of te laat eten (zeker na insuline of bepaalde glucoseverlagende medicatie), intensieve of ongeplande inspanning, alcohol op lege maag, braken/diarree, interacties met medicijnen en — zeldzamer — lever- of hormonale stoornissen.

Kinderen en volwassenen met een leverprobleem waarbij onvoldoende glycogeen wordt opgestapeld en mensen met eetstoornissen lopen extra risico.

2. Hyperglycemie of teveel glucose in het bloed

Van aanhoudend verhoogde bloedsuiker (hyperglycemie) is in het algemeen sprake bij nuchtere waarden ≥126 mg/dl (7,0 mmol/L); een random of postprandiale waarde ≥200 mg/dl (11,1 mmol/L) in combinatie met klachten is eveneens verdacht. Het teveel kan veroorzaakt worden door een te hoge inname van suikers/koolhydraten in combinatie met een relatieve of absolute tekortschietende insulinewerking.

Het kan o.a. ontstaan door ziekte of infectie, onvoldoende medicatie-effect, gemiste dosissen, meer koolhydraten dan gepland, minder beweging, stress of bepaalde geneesmiddelen (zoals corticosteroïden). De symptomen van een hyperglycemie treden meestal geleidelijker op; dikwijls is het proces al een hele tijd bezig voor men het probleem waarneemt.

De symptomen die hierbij kunnen optreden zijn:

  • een overmatig dorst gevoel
  • hoofdpijn
  • zich moeilijkheid kunnen concentreren
  • dubbel zicht
  • veelvuldig urineren
  • vermoeidheid
  • gewichtsverlies

Blijft deze langdurig aanwezig, dan zien we dat wondjes moeilijker gaan genezen, vaginale en huidinfecties kunnen optreden en in het ergste geval een hyperglycemisch coma.

Bij hevige klachten of bij zeer hoge of juist zeer lage waardes wordt het altijd aangeraden om medische hulp in te lassen. Dit artikel is informatief en mag niet gezien worden als medisch advies.

Andere artikels over Diabetes & Suikerziekte

    • Hoe je bloedsuikerspiegel te verlagen – natuurlijke behandeling van diabetes

      Als je lijdt aan diabetes, pre-diabetes of insulineweerstand, dan weet je hoe moeilijk het is om je bloedsuikerspiegel te controleren. Je hebt wellicht vaak drang naar koolhydraten en suiker, je wordt depressief door je afhankelijkheid van insuline en andere medicatie, je moet constant vechten om je gewicht op peil te houden, en nog meer van dat soort problemen.

      Het goede nieuws is dat er een aantal natuurlijke manieren zijn om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. De meest kritieke zijn het aanhouden van een regelmatig bewegingspatroon en een gezond voedingspatroon. Anderzijds wijst onderzoek uit dat een brede waaier aan supplementen je kan helpen om je bloedsuikerspiegel en glucose te gaan ‘managen’.

      (meer…)

    • Hoe je bloedsuikerspiegel te verlagen – natuurlijke behandeling van diabetes
    • Glucose in urine en glucose in het bloed

      De glucose die we dagelijks opnemen in ons lichaam is hoofdzakelijk afkomstig van de suikers en koolhydraten uit onze voeding. Het is een heel eenvoudige suiker of monosaccharide die het lichaam haalt uit eiwitten, vetten en koolhydraten.

      (meer…)

    • Glucose in urine en glucose in het bloed
    • Natuurlijke hulp bij het metaboolsyndroom

      Door een gebrek aan fysieke activiteit in combinatie met de slechte westerse eetgewoonten, lijden tegenwoordig veel mensen aan een chronische stofwisselingsstoornissen: het metaboolsyndroom.

      Het metaboolsyndroom, dat samenhangt met overgewicht en verminderde gevoeligheid voor insuline, is een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid, want ze is een voorspellende factor voor diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sterfte door andere oorzaken.

      (meer…)

    • Natuurlijke hulp bij het metaboolsyndroom
    • 3 populaire kruiden voor je bloedsuikerspiegel

      We hebben altijd de veelzijdigheid en de kracht van kruiden weten te bewonderen omdat ze de mogelijkheid bieden om de smaken van elementaire schotels te verbeteren, en dit zal misschien wel voor altijd de meest populaire eigenschap blijven.

      Maar naast troef voor de kok in de keuken zijn er intussen meerdere onderzoeken uitgevoerd die erop wijzen dat sommige kruiden ook nog een bijkomende rol kunnen hebben als nutritionele krachthuizen die bijdragen aan het behoud van een normale bloedsuikerspiegel*.

      (meer…)

    • 3 populaire kruiden voor je bloedsuikerspiegel
    • Lekkere superfoods die je bloedsuiker stabiliseren

      Leven met diabetes type 2 kan leiden tot een ongezonde obsessie met voedsel. Wat moet je eigenlijk eten? Iedereen reageert anders op voedsel, dus de sleutel is om de juiste balans te vinden met voedsel dat jij lekker vindt.

      Sommige zogenaamde superfoods bevatten voordelige combinaties van micronutriënten en verbindingen die helpen bij de controle van de bloedsuiker. Hieronder lijsten wij enkele voedingsmiddelen op die helpen om je bloedsuiker in balans te houden. ((9 oktober 2019, 16 Tasty Superfoods That Control Blood Sugar))

      (meer…)

    • Lekkere superfoods die je bloedsuiker stabiliseren
Home
Kwalen & Aandoeningen
Diabetes & Suikerziekte
    • Hoofdpijn
    • Vermoeidheid

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2025