Studenten: zeg nee tegen suiker!
Gepubliceerd op 20 mei, 2016
Laatst bijgewerkt op 30 juni 2022
Een artikel dat zich speciaal tot studenten richt: vergeet het gevaar van een overdosis aan drugs, het ware probleem van verslaving is de drang naar suiker! Maar weinig jongeren beseffen dat het verhangen geraken aan zoete voeding uiteindelijk leidt tot misbruik.
Meer zelfs, het gebruik van suiker heeft op het lichaam hetzelfde effect als heroïne… Een schokkende conclusie die hopelijk de ogen zal openen…
Het gevaar van verslaafd te raken aan suiker is groot
Wanneer mensen het hebben over het gevaar van verslaafd te raken aan substanties, hebben ze het vooral over drugs en misschien ook alcohol wat in feite eveneens een drug is.
Maar mocht je als student geen drugs nemen en denken dat je op die manier clean leeft, dat is er onderzoek dat aantoont dat je waarschijnlijk zonder het te merken toch zal verslaafd worden aan een verslavende drug die ogenschijnlijk onschuldig is en die door miljoenen mensen legaal ingenomen wordt. En dat is suiker…
We beschouwen suiker niet als een drug. Het is terug te vinden in de meeste dranken en voedingstoffen. We komen er gewoon elke dag mee in aanraking. Zeker aan de universiteit, waar het stressniveau hoog is en fast food goedkoop, is het gemakkelijk om aan producten met suiker te komen en zo een zeker gevoel van welbehagen te krijgen.
Suiker zit in ongezonde voeding
De dagelijkse voeding van heel wat studenten bestaat uit pizza’s, meeneemmaaltijden, chocoladerepen en snoep. Hoe je het ook draait of keert, studenten hebben heel wat aan hun hoofd en vaak is een gezonde voeding het laatste waar ze aan denken.
Studenten die op kot zitten hebben vaak maar een eenvoudige kookhoek, die hen niet toelaat goed gebalanceerde maaltijden klaar te maken, en het is ook niet vaak een onderdeel van hun levensstijl.
Er is een groeiende aandacht en begrip voor de verslavende natuur van suiker. Dit gaat gepaard met een groot risico voor diabetes type 2, wat er toe leidt dat universiteiten het gezondheidsprobleem ernstig beginnen te nemen.
Het hoeft niet te verbazen dat een groot deel van de studies over dit probleem in Amerika plaats vindt. Hieruit blijkt dat het risico op obesitas de laatste 30 jaar bij de groep 19-39 jaar verdubbeld is.
Hierbij gaat bijzondere zorg uit naar de studentenpopulatie. Zo consumeert 48% van de studenten in New York dagelijks meer dan één gesuikerd drankje.
Suiker beïnvloedt het brein en ons functioneren
Op Princeton hebben neurowetenschappers een grootscheepse studie uitgevoerd naar de effecten van suiker op de delicate chemische balans in het brein van ratten. Ze ontdekten dat suiker een invloed heeft op delen van het brein en de wervelkolom.
Hierbij komt een neurotransmitter met de naam dopamine vrij met effecten op het energiepeil, het geheugen en onze focus.
Normaal reageert ons lichaam op een toename van dopamine door een andere neurotransmitter met de naam GABA vrij te laten die de balans moet herstellen. Suiker belet echter het vrijkomen van GABA zodat de dopamine haar schadelijke werking kan uitvoeren.
Suiker is even verslavend als heroïne
Resultaat is een uitbarsting van energie en gevoelens van euforie, dingen die we associëren met het gevoel van high zijn.
Een andere substantie werkt op net dezelfde manier op ons lichaam in, namelijk heroïne. Dit met de kanttekening dat suiker alleen bij een inname in grote hoeveelheden datzelfde effect als heroïne heeft. Door de inname van suiker te verminderen, kan het lichaam gepast reageren en de dopamine beter tegenhouden.
Volledig stoppen met suiker heeft dan weer effecten in die zin dat het kan leiden tot fysieke en geestelijke afkickverschijnselen.
Omdat het vrijkomen van GABA een belangrijke rol speelt bij het regelen van het insulinepeil in ons lichaam lopen mensen die geregeld gesuikerde producten tot zich nemen een risico om diabetes te ontwikkelen.
Een hoge suikerinname wordt ook gelinkt aan vreetpartijen en de toename van het gewicht, omdat suiker een effect heeft op de delen van het brein die onze eetlust controleren.
Wetenschappelijk gesproken is een drug elke substantie die onze normale lichamelijke functies verandert en leidt tot dervingverschijnselen bij stoppen.
Nu de onderzoeken hebben aangewezen dat suiker een duidelijke rol speelt in de werking van ons brein, moeten we het zeker met de nodige aandacht en zorg behandelen.
Bij studenten kan dit starten door jezelf bewust te maken van wat je allemaal eet en drinkt.
Twee hulpmiddelen
- Stevia is een uitstekend alternatief voor suiker.
- Irvingia in capsulevorm is een prachtig kruid uit Gabon om suiker minder op te nemen en minder om te zetten in vet.