Kurkuma bij de preventie van diabetes
Gepubliceerd op 10 oktober 2017 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Geelwortel (kurkuma) wordt steeds meer erkend als een belangrijk preventief middel tegen allerlei ziekten en ook om bepaalde aandoeningen kunnen genezen. Soms werkt het al goed op zichzelf, en in andere gevallen is het de perfecte aanvulling van andere kruiden of van vitaminen.
Koken met kurkuma
Geelwortel is een van de essentiële bestanddelen van het Indische kruid kurkuma, dat gebruikt wordt bij exotische curryschotels. Currysauzen worden gemaakt met kurkuma, geklaarde boter, yoghurt of melk, en verder met om het even welke reeks van kruiden en specerijen die je zelf lekker vindt.
Kurkuma kan ook gebruikt worden in het kader van een op voeding gebaseerde kruidenremedie door simpelweg het poeder te vermengen met yoghurt en zo op te eten. De in de yoghurt aanwezige vetten helpen bij de vertering en de absorptie van de kurkuma uit de geelwortel.
Gezondheidsvoordelen van kurkuma
Kurkuma helpt bij het bestrijden van een ontsteking, wat de basis is van het overgrote deel van de ziekten. Je kan simpelweg kurkuma gebruiken als een ingrediënt bij je maaltijden, en ook capsules met kurkuma nemen.
Verschillende studies hebben intussen weten aan te tonen dat kurkuma in beide vormen een verrassend sterke hulp kan zijn bij de bestrijding van een brede waaier aan ziekten en aandoeningen.
De ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, kanker, bepaalde aandoeningen aan het hart, artritis en alle op ontstekingen gebaseerde ziekten kunnen succesvol bestreden worden met de niet eens zo dure capsules met kurkuma of voedsel waarin gebruik gemaakt wordt van geelwortel en curry.
Dr. Russell Blaylock, een waar expert ter zake, raadt aan om capsules met kurkuma te gebruiken samen met vitamine D3 en andere supplementen nadat de patiënt een vaccin heeft gekregen om de potentiële schade die kan oplopen bij een cytokine-aanval te helpen indijken.
Bij deze aanval kan het afweersysteem van het lichaam tilt slaan en zo niet langer in staat zijn om gezonde zenuwweefsels aan te maken.
Intussen worden ook verdere studies gedaan waarbij kan aangetoond worden dat kurkuma eveneens bescherming biedt bij volwassenen van het type twee diabetes.
Kurkuma bij diabetes
Deze studie werd uitgevoerd in enkele belangrijke universiteiten in Thailand en gepubliceerd in USA Today. Daar werd aan een van de belangrijkste universiteiten een onderzoek gedaan door een research team die niet minder dan 240 patiënten die de diagnose van prediabetes hadden gekregen onderzochten.
Prediabetes is een vroegtijdige waarschuwende fase waarbij een hoger dan normaal bloedglucosepeil wordt opgetekend. Tot het ‘pakket’ van prediabetes hoort doorgaans ook overgewicht, en bepaalde symptomen van diabetes kunnen ook in deze vroegtijdige fase al af en toe worden waargenomen.
De 240 patiënten met de diagnose van prediabetes werden verdeeld over twee groepen die gedurende een periode van negen maanden werden geobserveerd. De ene groep kreeg zes capsules met 250 mg kurkuma, dit gedurende een periode van negen maanden en dit op dagelijkse basis. De andere groep kreeg een placebo toegediend.
Het team stelde vast dat niemand van de personen die de supplementen met kurkuma kregen toegediend na afloop van de studie nog diabetes van het type twee hadden. Bij de 116 personen in de groep die een placebo hadden genomen, ontwikkelden 19 mensen wel diabetes van het type 2 en in de hoogste mate na die periode van negen maanden. Bij vijf personen was het niet helemaal duidelijk.
Uit de resultaten van deze studie leidde het team af dat kurkuma een bijzonder veilig en efficiënt middel is in de strijd tegen diabetes. Hierbij werd ontdekt dat kurkuma de betacellen van de pancreas beschermt tegen ontstekingen en oxidatie. De bètacellen van de pancreas laten het insulinehormoon vrij dat instaat voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel van het lichaam.