Verkoudheid behandelen: 5 effectieve middelen
Gepubliceerd op 18 oktober 2021 - Laatst bijgewerkt op 27 oktober 2022
Laatst bijgewerkt op 27 oktober 2022
Het is weer die tijd van het jaar. Je zit te snotteren en te niezen, en mede door de donkere dagen voel je je soms ook een beetje ellendig. Aan dat donker weer kan je weinig doen. Aan die verkoudheid gelukkig wel!
Wat is een verkoudheid?
Onder verkoudheid begrijpen we een virale infectie van de bovenste luchtwegen, meer bepaald de neus en de keel.
Verkouden worden vooral veroorzaakt door rhinovirussen. Zo’n virus komt je lichaam binnen via de mond, de neus of de ogen. Het virus kan zich verspreiden via druppeltjes in de lucht wanneer iemand die ziek is hoest, niest of praat.
Verkoudheden worden ook verspreid door lichamelijk contact met iemand die verkouden is of via besmette voorwerpen (eetgerei, handdoeken, telefoons etc.).
Hoe lang duurt een verkoudheid?
Meestal is een verkoudheid onschuldig, hoewel je je echt ziek kan voelen. De meeste mensen herstellen binnen een week of tien dagen van een verkoudheid. De symptomen kunnen langer aanhouden bij mensen die roken. Als de symptomen langer aanhouden of erger worden, kan je beter een arts opzoeken.
Gezonde volwassenen kunnen twee of drie verkoudheden per jaar verwachten. Baby’s en peuters kunnen vaker verkouden zijn.
Symptomen van een verkoudheid
De symptomen van een gewone verkoudheid doen zich meestal één tot drie dagen na de blootstelling aan een virus voor. Symptomen kunnen individueel verschillen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
- Loopneus of verstopte neus
- Keelpijn
- Hoest
- Verstopping
- Lichte lichaamspijn of een lichte hoofdpijn
- Niezen
- Lichte koorts
- Algemeen onwel gevoel
Bekende risicofactoren
Deze factoren kunnen de kans op een verkoudheid vergroten:
- Leeftijd: baby’s en peuters lopen het grootste risico om verkouden te worden, vooral als ze in de kinderopvang verblijven.
- Verzwakt immuunsysteem: een chronische ziekte of een ander verzwakt immuunsysteem verhoogt je risico op een verkoudheid.
- De tijd van het jaar: zowel kinderen als volwassenen hebben meer kans op een verkoudheid in de herfst en winter, maar je kunt eigenlijk elk moment verkouden worden.
- Roken: je loopt meer kans op een zware verkoudheid als je rookt of samenleeft met iemand die rookt.
- Blootstelling: in grote mensenmassa’s, zoals op school of in het vliegtuig, is de kans groot dat je wordt blootgesteld aan virussen die een verkoudheid veroorzaken.
Complicaties
Deze aandoeningen kunnen samen met je verkoudheid optreden:
- Acute oorontsteking: komt voor wanneer bacteriën of virussen de ruimte achter het trommelvlies binnendringen. Symptomen zijn oorpijn of koorts na een gewone verkoudheid.
- Astma: een verkoudheid kan een piepende ademhaling veroorzaken, zelfs al je geen astma hebt. Als je wel astma hebt, kan een verkoudheid dit verergeren.
- Acute sinusitis: bij volwassenen of kinderen kan een gewone verkoudheid die niet overgaat zwellingen, pijn en infecties van de sinussen veroorzaken.
- Andere infecties: een gewone verkoudheid kan leiden tot andere infecties, zoals keelontstekingen, longontstekingen, en kroep of bronchiolitis bij kinderen.
Preventie van verkoudheden
Met de volgende voorzorgsmaatregelen kan je de kans dat je een verkoudheid krijgt verkleinen:
- Was je handen grondig en vaak met water en zeep gedurende ten minste 20 seconden. Als water en zeep niet beschikbaar zijn, gebruik dan een desinfectiemiddel dat ten minste 60% alcohol bevat. Raak je ogen, neus of mond niet aan met ongewassen handen.
- Reinig en desinfecteer dagelijks oppervlakken die vaak worden aangeraakt, zoals deurknoppen, lichtschakelaars, elektronica en aanrechten in keuken en badkamer.
- Nies en hoest in zakdoeken. Gooi gebruikte zakdoeken meteen weg en was daarna grondig je handen. Als je geen zakdoek hebt, nies of hoest dan in je elleboog en was daarna je handen.
- Deel geen drinkglazen of eetgerei met andere gezinsleden. Gebruik je eigen glas of wegwerpbekers als je ziek bent.
- Vermijd nauw contact met iemand die verkouden is. Blijf uit de buurt van mensenmassa’s, indien mogelijk. Hou je kind ook thuis als het ziek is.
Algemene tips
- Drink voldoende: water, sap, bouillon of citroenwater zijn goede keuzes. Vermijd cafeïne en alcohol want die kunnen je uitdrogen. Ook warme vloeistoffen, zoals kippensoep of thee, kunnen verzachtend werken en verstoppingen losmaken. Honing toevoegen is een goede optie.
- Rust: blijf thuis van het werk of van school als je koorts hebt, erg hoest of suf bent na het innemen van medicijnen. Dit geeft je de kans om uit te rusten en te genezen, en verkleint de kans dat je je verkoudheid overdraagt.
- Pas de temperatuur en vochtigheid van je kamer aan: hou je kamer matig warm. Als de lucht droog is, kan een luchtbevochtiger de lucht bevochtigen en helpen bij verstopping en hoesten. Maak je luchtbevochtiger op tijd schoon om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen.[1]
Natuurlijke behandeling van verkoudheden
Naast de klassieke pijnstillers, siropen en neussprays om symptomen te onderdrukken, kan je gebruik maken van supplementen om herstel te bespoedigen of simpelweg toekomstige verkoudheden te voorkomen:
#1. Echinacea
Of echinacea verkoudheden voorkomt of verkort, is niet helemaal duidelijk. Sommige studies tonen een vermindering van de ernst en de duur van symptomen aan wanneer echinacea in de vroege stadia van een verkoudheid wordt genomen. Echinacea lijkt het meest effectief te zijn als je het zeven tot tien dagen inneemt.
#2. Vitamine C
Ook al zijn bevindingen vaak tegenstrijdig, toch wordt een vitamine C-supplement vaak aangeraden bij verkoudheden. Zo kan het preventief en tijdens de verkoudheid innemen van vitamine C, de duur van verkoudheden inkorten. Dit werkt vooral goed in koude omgevingen of wanneer je zware inspanningen moet doen.[2]
#3. Zink
Verschillende studies hebben gesuggereerd zink de duur van een verkoudheid kan verkorten en de ernst ervan verminderen bij volwassenen. Bij kinderen lijkt zink geen effect te hebben. Vooral hoge dosissen zouden effectief zijn.[3]
#4. Probiotica
Uit een review van 13 proeven met probioticasupplementen bleken de supplementgebruikers minder vaak verkouden te worden. De verkoudheid duurde ook minder lang en was minder ernstig.[4]
#5. Lactofferine
Lactoferrine, een eiwit dat voorkomt in koemelk en menselijke melk, heeft antivirale eigenschappen. Verschillende studies hebben aangetoond dat lactoferrine virale infecties zoals verkoudheid en griep kan helpen bestrijden.[5]
Lees ook: Luchtweginfecties voorkomen en behandelen
Bronnen