Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Patiënten met het metabool syndroom hebben meer vitamine C nodig

Gepubliceerd op 09 januari 2019 - Laatst bijgewerkt op 29 november 2021

Laatst bijgewerkt op 29 november 2021

Een hogere dosis vitamine C is cruciaal voor de diagnose van het metabool syndroom, zegt een onderzoeker van de Universiteit van Oregon.

Janet Traber, professor aan het Linus Pauling Institue, zei: “Eet vijf tot tien porties groenten en fruit per dag, en dan krijg je voldoende vezels en vitamine C binnen om je darmen te beschermen.”

Metabool syndroom en dieet

Een patiënt wordt geacht aan het metabool syndroom te lijden als hij of zij minstens drie van de volgende aandoeningen heeft: abdominale obesitas, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, lage niveaus van ‘goede’ cholesterol en hoge niveaus van triglyceriden.

Een dieet met veel verzadigde vetten resulteert in chronische laaggradige ontstekingen in het lichaam die leiden tot de ontwikkeling van het metabool syndroom, een ernstige aandoening die samenhangt met onder meer cognitieve disfuncties, dementie, hart- en vaatziekten, leververvetting alsook type-2 diabetes.

Bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Redox Biology suggereren dat het type eten dat leidt tot het metabool syndroom onevenwichtigheden in het darmmicrobioom kan veroorzaken, met een verstoorde darmfunctie die bijdraagt aan toxines in de bloedbaan, resulterend in vitamine C-uitputting, die vervolgens het vervoer van vitamine E aantast.

Verstoorde niveaus van vitamine C en vitamine E

Het is een vicieuze cirkel van antioxidanten die keer op keer verstoord worden en de situatie zo nog slechter maken. Antioxidanten zoals vitamine C en E bieden de nodige verdediging tegen oxidatieve stress veroorzaakt door ontstekingen en de bijbehorende vrije radicalen.

“Vitamine C beschermt eigenlijk vitamine E, dus als je lijdt aan lipide peroxidatie, wordt de vitamine E opgebruikt en kan vitamine C dat regenereren,” zei Traber.” Als je geen vitamine C hebt, gaat ook de vitamine E verloren, en verlies je zo beide kostbare antioxidanten.”

Lipideperoxidatie is de oxidatieve afbraak van meervoudig onverzadigde vetzuren die een hoofdbestanddeel van levende cellen zijn. Het is het proces waarbij vrije radicalen zichzelf proberen te stabiliseren door elektronen uit celmembranen te stelen, waardoor de cel wordt beschadigd.

Vrije radicalen

“Te veel vet in je dieet veroorzaakt dit darmletsel,” zei Traber. “Bacteriële celwanden kunnen dan uit de darmen lekken en in het lichaam in de bloedsomloop terechtkomen, en ze worden door neutrofielen weggejaagd.”

Neutrofielen zijn het meest voorkomende type witte bloedcellen, een essentieel onderdeel van het immuunsysteem. Neutrofielen vallen bacteriën aan met hypochloorzuur, beter bekend als bleekmiddel.

“De witte bloedcellen maken de cellen schoon met bleekwater en dat vernietigt de vitamine C,” zei Traber. “Het lichaam vernietigt zijn eigen bescherming omdat het door de darmdysbiose werd misleid door te denken dat er een bacteriële invasie was.” Zonder interventie blijft dit proces zich herhalen.

Besluit

“Mensen met het metabool syndroom kunnen dezelfde hoeveelheid vitamine C eten als mensen zonder het metabool syndroom, maar hebben lagere plasmaconcentraties van vitamine C,” zei Traber. “Dit komt door het slippen van de bacteriële celwanden waardoor het hele lichaam die ontstekingsremmende respons krijgt.”

Vitamine C komt voor in verse groenten en fruit; vitamine E vind je in amandelen, tarwekiemen evenals verschillende zaden en oliën. Volgende de voedingsrichtlijnen is dagelijks 65 tot 90 milligram vitamine C en 15 milligram vitamine E nodig.[1]

Vitamine C & Quercetine (250 veg tabs)

Vitamine C & Quercetine (250 veg tabs)

Vitamine C en quercetine leveren de nodige vitamine C voor het lichaam. Deze verbindingen helpen om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress.

Bekijk dit product

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 2 januari 2019, Metabolic syndrome patients need more vitamin C to break cycle of antioxidant depletion

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Maagproblemen en slechte spijsvertering voorkomen dankzij digestieve enzymen

      In onze jeugd breken de digestieve enzymen het opgenomen voedsel af in vitale eiwitten, vetten en koolhydraten om zo het lichaam van een optimale voeding te voorzien.

      Maar bij het proces van het verouderen en door ziekte, kunnen de digestieve functies van het lichaam afnemen, wat leidt tot gas, oprispingen, slecht verteerd voedsel, nutritionele afwijkingen, en zelfs ontstekingen allerhande, zoals maagzweren.

      (meer…)

    • Maagproblemen en slechte spijsvertering voorkomen dankzij digestieve enzymen
    • Hoge bloeddruk behandelen en verlagen op natuurlijke wijze

      Hoge bloeddruk is een kwaal waaraan tal van mensen lijden. In deze bijdrage vertellen we wat u kunt doen. Het is nuttig om er tijdig bij te zijn aangezien een hoge bloeddruk op termijn tot andere, ernstige kwalen kan leiden. Een simpele verandering in levensstijl kan helpen om je bloeddruk onder controle te houden en schade aan je lichaam te vermijden.

      (meer…)

    • Hoge bloeddruk behandelen en verlagen op natuurlijke wijze
    • Verlaag je bloeddruk zonder medicatie door het schrappen van deze voedingsstoffen

      Een te hoge bloeddruk die niet verder gecontroleerd wordt vormt een ernstige medische zorg en kan leiden tot allerlei ziektes van het hart en een toenemend risico op een hartaanval of hartfalen. Je moet dit dus zeker in het oog houden en niet alleen helend maar ook preventief te werk gaan. Maar er is gelukkig ook goed nieuws.

      Door je eet- en levensgewoonten te veranderen, door voldoende te bewegen en op een efficiënte manier stress te bestrijden kan je pro-actief je bloeddruk onder controle houden.

      (meer…)

    • Verlaag je bloeddruk zonder medicatie door het schrappen van deze voedingsstoffen
    • Wei-proteïnen helpen bij diabetes

      Het wei-eiwit is naast caseïne het belangrijkste eiwit in melk- en zuivelproducten. Daar sommige mensen een lage tolerantie hebben voor caseïne, is wei een veiligere keuze wanneer je je consumptie wil opdrijven.

      (meer…)

    • Wei-proteïnen helpen bij diabetes
    • Voedsel hoog in cholesterol: wat eten en wat vermijden

      Decennia lang hebben mensen gezond eten dat rijk is aan cholesterol – bijvoorbeeld eieren – vermeden uit angst om meer hart- en vaatziekten te krijgen. Onderzoek toont nochtans dat voedsel rijk aan cholesterol je gezondheid niet zal schaden. Integendeel, die voedselbronnen die we met z’n allen vermijden bevatten essentiële voedingsstoffen.

      (meer…)

    • Voedsel hoog in cholesterol: wat eten en wat vermijden
Home
Kwalen & Aandoeningen
Maag, Lever & Darm
    • Alzheimer
    • Cholesterol

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023