Vroeger naar bed gaan is goed voor je hart
Gepubliceerd op 10 november 2021 - Laatst bijgewerkt op 16 december 2021
Laatst bijgewerkt op 16 december 2021
Ben jij iemand die vaak na middernacht gaat slapen? Dan kan je je bedtijd maar beter revalueren, stelt nieuw Brits onderzoek.[1]
Opzet van de studie
Deze studie onderzocht het verband tussen objectief gemeten slaapaanvang in een grote steekproef van 88.026 volwassenen. De proefpersonen werden tussen 2006 en 2010 via de UK Biobank gerekruteerd. De gemiddelde leeftijd van de proefpersonen bedroeg 61 jaar (tussen 43 en 79 jaar) en 58% was vrouw.
Gegevens over de aanvang van de slaap en de ontwaaktijd werden gedurende zeven dagen verzameld met behulp van een versnellingsmeter die om de pols werd gedragen. Daarnaast vulden de deelnemers vulden demografische, levensstijl-, gezondheids- en fysieke vragenlijsten in.
Vervolgens werden ze gevolgd voor een nieuwe diagnose van hart- en vaatziekten, die werd gedefinieerd als een hartaanval, hartfalen, chronische ischemische hartziekte, beroerte en een voorbijgaande ischemische aanval.
Resultaten van de studie
Tijdens een gemiddelde follow-up van 5,7 jaar ontwikkelden 3.172 deelnemers (3,6%) hart- en vaatziekten. De incidentie was het hoogst bij degenen die rond middernacht of later gingen slapen, en het laagst bij degenen met een slaaptijd die lag tussen 22:00 en 22:59 uur.
De onderzoekers analyseerden het verband tussen de aanvang van de slaap en cardiovasculaire voorvallen na correctie voor leeftijd, geslacht, slaapduur, slaaponregelmatigheid (gedefinieerd als verschillende tijdstippen van gaan slapen en wakker worden), zelfgerapporteerd chronotype (vroege vogel of nachtuil), rookstatus, body mass index, diabetes, bloeddruk, bloedcholesterol en sociaaleconomische status.
Ging men pas om middernacht of later slapen, dan had men een 25% hoger risico op hart- en vaatziekten. Bij een inslaaptijd tussen 23:00 en 23:59 uur, bedroeg het verhoogde risico 12%. Bij een inslaaptijd vóór 22.00 uur was het risico ook 24% hoger.
Bij een verdere analyse per geslacht was het verband met een verhoogd cardiovasculair risico sterker bij vrouwen, terwijl alleen het in slaap vallen vóór 22.00 uur significant bleef bij mannen.
Hoe laat moet ik gaan slapen?
Gaan slapen tussen 22.00 en 23.00 uur wordt dus geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van hartziekten in vergelijking met vroegere of latere bedtijden.
Dit kan te wijten zijn aan het feit dat het lichaam werkt met een interne 24-uurs interne klok, het zogenaamde circadiaans ritme, dat helpt bij het reguleren van ons lichaam en onze geest.
Het verschil tussen mannen en vrouwen kan te wijten zijn aan de reactie van het endocriene systeem op een verstoord circadiaans ritme, maar dat is niet zeker. Ook de leeftijd van de deelnemers kan aan de basis liggen van het verschil.
Hoewel deze studie geen oorzakelijk verband heeft kunnen vaststellen, suggereren de resultaten dat op tijd naar bed gaan (maar ook niet te vroeg) de lichaamsklok en de algehele gezondheid kan ondersteunen.[2]
Meer van dat? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief:
Bronnen
↑1 | 9 november 2021, Accelerometer-derived sleep onset timing and cardiovascular disease incidence: a UK Biobank cohort study |
---|---|
↑2 | 8 november 2021, Bedtime linked with heart health |