Verkalking als waarschuwingssignaal voor hartziekten
Gepubliceerd op 22 januari, 2021
Laatst bijgewerkt op 22 januari 2021
De studie bouwt voort op het recente onderzoek van professor Lewis naar het gebruik van scans van de botdichtheid en kunstmatige intelligentie om verkalking van de abdominale aorta te identificeren en te kwantificeren.
De link tussen verkalking en hartaandoeningen
Deze nieuwe studie bouwt voort op het recente onderzoek van professor Lewis naar het gebruik van scans van de botdichtheid en kunstmatige intelligentie om verkalking van de abdominale aorta te identificeren en te kwantificeren.
Dit onderzoek zou artsen kunnen helpen om mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten te identificeren, jaren voordat de symptomen zich voordoen.
Op basis van een analyse van 52 eerdere studies kwamen de onderzoekers tot de bevinding dat mensen met verkalking van de buikslagader een twee- tot viermaal hoger risico lopen op een toekomstige cardiovasculaire aandoening.
Hoe groter de calciumophoping in de bloedvatwand, hoe groter het risico op toekomstige cardiovasculaire gebeurtenissen. Daarnaast blijkt dat mensen met buikslagaderverkalking en chronische nieraandoeningen een nog groter risico lopen dan mensen uit de algemene bevolking met buikslagaderverkalking.
Calcium kan zich ophopen in de bloedvatwand en de slagaders doen verharden, waardoor de bloedtoevoer wordt geblokkeerd of de plaque scheurt, wat een belangrijke oorzaak is van hartaanvallen en beroertes.
Ongezonde voeding, een zittende levensstijl, roken en erfelijke factoren dragen allemaal bij aan slagaderverkalking.
Een stille moordenaar voorspellen
Hartziekten zijn vaak een stille moordenaar omdat veel mensen niet weten dat ze risico lopen of omdat ze de vroege waarschuwingssignalen, zoals verkalking van de buik- of kransslagaderen, niet opmerken.
De buikslagader (abdominale aorta) is een van de eerste plaatsen waar calciumopbouw optreedt. Als artsen dit vroegtijdig opmerken, kunnen ze ingrijpen in de levensstijl en medicatie doorvoeren om de voortgang van de aandoening te helpen stoppen.
Professor Lewis hoopt dat deze ontdekking ertoe zal leiden dat meer mensen inzicht krijgen in hun eigen risico op een hartaanval of beroerte. “Abdominale aortaverkalking wordt vaak toevallig opgepikt in routinetests, zoals laterale wervelkolomscans van botdichtheidsmachines of röntgenfoto’s, en nu hebben we een veel beter idee van de prognose bij deze mensen wanneer de verkalking wordt gezien,” zei hij.
Een veelbelovende toekomst
Bewijs van abdominale aortaverkalking bij patiënten zonder bekende cardiovasculaire ziekte erop kan wijzen dat een uitgebreidere cardiovasculaire risicobeoordeling nodig is, met inbegrip van bloeddruk- en cholesteroltesten of een hartgezondheidscheck.[1]
Bronnen
↑1 | 14 januari 2021, New research reveals early warning sign for heart disease |
---|