Winterdip of winterdepressie: wat kan je doen?
Gepubliceerd op 22 oktober 2021 - Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2021
Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2021
De periode van november tot februari staat niet bepaald gekend voor zijn zonnig en vrolijk karakter. Deze donkere, koude en natte maanden kunnen ons al eens een dipje bezorgen. Heb jij last van winterblues? Lees dan zeker verder.
Wat is winterdepressie?
In het Engels wordt winterdepressie toepasselijk afgekort tot SAD (Seasonal Affective Disorder), een acroniem een deeltje van het begrip winterdepressie omschrijft.
Winterdepressie is een vorm van depressie die elk jaar begint in de herfst, een piek bereikt in de winter en eindigt met de komst van de lente. Je kan maar spreken van winterdepressie als je er (bijna) elke dag last van hebt.
Symptomen van winterdepressie
Niet iedereen ervaart winterdepressie op dezelfde manier, maar dit zijn enkele symptomen die bij de meeste mensen voorkomen:
- Je voelt je het grootste deel van de dag, maar vooral ’s ochtends, down;
- Je hebt weinig zin om iets (actief) te doen;
- Je slaapt (veel) meer dan anders;
- Je eet veel koolhydraten en komt enkele kilo’s aan;
- Je voelt je traag of onrustig, en kunt je maar moeilijk concentreren;
- Je zelfbeeld is erg laag.
De oorzaken van winterdepressie
1. Een verstoorde biologische klok: de verminderde hoeveelheid zonlicht in de herfst en de winter verstoort je biologische klok en leidt tot een depressieve stemming.
2. Gedaalde serotonineniveaus: minder zonlicht kan leiden tot een daling van de hoeveelheden serotonine (gelukshormoon) in je hersenen, wat op zijn beurt een depressie kan uitlokken.
3. Veranderde melatonineniveaus: zonlicht beïnvloedt de melatonineniveaus in je lichaam; een gebrek aan zonlicht kan een rol spelen bij je slaappatronen en humeur.[1]
Ver van de evenaar wonen en een achtergrond van psychische problemen (klinische depressie, angststoornissen, ADHD…) hebben, vergroten de kans op winterdepressies. Ook een familielid met winterdepressie hebben, vergroot jouw kans op SAD.
De behandeling van winterdepressie
Je hoeft niet te wachten totdat de winter voorbij is om je depressie te behandelen; er zijn gelukkig een aantal zaken die je zelf (thuis) kan doen.
1. Lichttherapie: dagelijks een kwartiertje buiten of bij een raam doorbrengen kan helpen om je beter te voelen. Helpt dat niet, dan kan je een daglichtlamp aanschaffen. Dit type lamp bootst zonlicht na en kan je humeur op een positieve manier beïnvloeden.
2. Gezonde levensstijl: gezond eten en dagelijks bewegen zijn essentieel voor de gezondheid. Tijdens de winter wordt je vaker verleid om comfort food te eten op de sofa onder een dekentje. Je zult je echter beter voelen na een gezonde maaltijd en een goede wandeling.
>> Lees ook: 10 voedingstips tegen winterblues
3. Sociaal contact: ook al voel je je niet lekker, spreek met iemand of bel iemand op. Je winterdepressie delen met een dierbare kan je helpen omgaan met negatieve gevoelens. Heb je geen vertrouwenspersoon, dan kan je altijd terecht bij een geregistreerd (psycho)therapeut.
4. Realistisch zijn: tijdens een winterdepressie is het geen goed idee om grootse plannen te maken. Stel grote beslissingen dan ook uit of bespreek ze eerst met anderen. Maak in de plaats daarvan een lijstje met gemakkelijke en leuke activiteiten, en kies er elke dag één uit om te doen. [2]
Een vitamine D-supplement nemen: tijdens de zomer krijgt ons lichaam de kans om de nodige vitamine D aan te maken. Als je echter maar weinig buiten gaat of verhullende kledij draagt, zijn je vitamine D-niveaus mogelijks aan de lage kant, des te meer tijdens de wintermaanden. Een goed supplement kan helpen om je vitamine D-spiegels terug op te krikken.[3][4]
Bronnen
↑1 | 25 oktober 2017, Seasonal affective disorder (SAD) |
---|---|
↑2 | 2021, Seasonal Affective Disorder |
↑3 | 9 augustus 2017, Vitamin D for depression with a seasonal pattern: an effective treatment strategy |
↑4 | 30 november 2016, Seasonal affective disorder, winter type: current insights and treatment options |