Melatonine is beschikbaar in tabletten, capsules, crème en pilletjes die oplossen onder de tong.
Hoe melatonine in te nemen
Momenteel is er nog geen aanbevolen dosis voor melatonine-supplementen. Verschillende mensen zullen op een verschillende manier op melatonine reageren. Lagere dosissen lijken beter te werken bij mensen die bijzonder gevoelig zijn. Hogere dosissen kunnen leiden tot aanvallen van angst en irritatie.
De beste manier om een behandeling met melatonine te beginnen is te starten met kleine dosissen. Hou de dosis zeker dicht bij de hoeveelheid die ons eigen lichaam normaal zelf produceert, dus ongeveer 3 mg per dag. Je begint dus best met de kleinst mogelijke dosis om het gewenste effect te bereiken.
De dokter kan je helpen bij het determineren van welke dosis voor jouw specifieke situatie geschikt is, en ook op welke manier en hoe de dosis indien nodig moet verhoogdworden.
Pediatrie
Raadpleeg steeds eerst de kinderarts voor je begint met melatonine aan een kind te geven. Dosissen tussen 1 en 5 mg kunnen bij deze leeftijdsgroep zelfs tot nevenwerkingen leiden.
Volwassenen
- Slapeloosheid: 1 tot 3 mg een uur voor je gaat slapen is meestal effectief, al kunnen dosissen zo laag als 0,1 tot 0,3 mg per dag bij sommige mensen ook al de slaap bevorderen.Als 3 mg na een drietal dagen nog niet werkt, kan je 5 tot 6 mg per dag een uur voor het slapen gaan eens uitproberen. De juiste dosis zou je in staat moeten stellen om voldoende rustgevende slaap te hebben zonder overdag gevoelens van vermoeidheid of irritatie te krijgen.
- Jetlag: 0,5 tot 5 mg melatonine een uur voor bedtijd bij de finale bestemming is volgens verschillende studies efficiënt. Een andere aanpak die haar succes bewezen heeft is een dosis van 1 tot 5 mg een uur voor bedtijd gedurende twee dagen voor het vertrek en gedurende twee tot drie dagen na de aankomst.
Voorzorgen bij de inname van melatonine
Omdat er steeds ongewilde bijeffecten kunnen optreden bij de inname van melatonine met medicijnen moet je steeds bij de inname van supplementen met melatonine een gekwalificeerd gezondheidsspecialist raadplegen.
Sommige mensen krijgen van melatonine levendige dromen en nachtmerries. Te veel melatonine innemen kan leiden tot de onderbreking van de circadiaanse ritmes (de kolk van je lichaam).

Melatonine kan verwardheid veroorzaken als je het overdag inneemt. Als je duizelig wordt ’s morgens na de inname van melatonine ’s avonds moet je een lagere dosis nemen.
Andere mogelijke bijeffecten zijn krampen in de maag, duizeligheid, hoofdpijn, irritatie, een afname van het libido, borstvergroting bij mannen (ook bekend als gynecomastie) en minder spermacellen.
Zwangere of zogende vrouwen mogen ook geen melatonine nemen omdat dit de vruchtbaarheid kan beïnvloeden.
Sommige studies tonen aan dat supplementen met melatonine de symptomen van depressie kunnen verergeren. Mensen die leiden aan depressie moeten dus zeker vooraf de mening van hun dokter inwinnen alvorens te beginnen met een kuur met melatonine.
Ook al denken meerdere onderzoekers dat de melatonine-spiegel van het lichaam met de jaren daalt, toch is er intussen nieuw onderzoek dat deze theorie in vraag stelt. Mensen ouder dan 65 moeten vooraf hun dokter raadplegen alvorens supplementen met melatonine in te nemen zodat vooraf eerst de bloedspiegel van dit hormoon kan onderzocht worden.
