Hoofdpijn: soorten, oorzaken en behandeling
Gepubliceerd op 16 april 2020 - Laatst bijgewerkt op 29 juli 2024
Laatst bijgewerkt op 29 juli 2024
Voor diegenen onder jullie die nooit last hebben van hoofdpijn: beschouw jezelf gelukkig! Afhankelijk van over welk type van hoofdpijn het nu precies gaat zal de pijn wisselen van mild tot extreem pijnlijk, en het kan ook gepaard gaan met een brede waaier aan bijkomende symptomen, zoals gevoelens van walging, braken, duizeligheid, hoogtevrees en zelfs in de ergste gevallen delirium.
De oorsprong van hoofdpijn blijft een mysterie
Hoe hoofdpijn precies ontstaat, weten we nog steeds niet. Een bepaalde theorie zegt dat hoofdpijn kan worden toegeschreven aan een verstoring van de bloedvezels in het brein van de mens.
Deze theorie kunnen we afleiden uit een aantal scans van het menselijk brein. Dokters zijn er intussen in geslaagd om aan te tonen dat wanneer mensen last hebben van een migraineaanval, een duidelijke afname van de bloedstroom in de hersenen plaatsvindt.
Maar de meeste deskundigen zijn er intussen ook van overtuigd dat hoofdpijn en migraine net iets complexer ineen zitten dan alleen maar een afname van de bloedstroom. Er zou ook sprake zijn van een onevenwicht in de zogenaamde neurotransmitters.
Deze theorie wordt overigens gesteund door onderzoek dat een onregelmatig serotonine-metabolisme ook als een mogelijke oorzaak ziet. Een vermindering van het serotonine-peil in het brein werd intussen al vaak geobserveerd bij aanvallen van migraine.
In aanvulling hierop werd ontdekt dat triptanen – deze stimuleren de serotonine-receptoren – kunnen een bijdrage leveren tot het verminderen van de symptomen die met migraine gepaard gaan.
Hoofdpijn wordt veroorzaakt door bepaalde triggers
Een trigger is een mechanisme of aanleiding dat een vorm van hoofdpijn aankondigt en inluidt.
1. Voedselgevoeligheid
Traag werkende vormen van allergie kunnen hoofdpijn en migraine triggeren. Deze allergievormen zijn vertraagde reacties van het afweersysteem veroorzaakt door de opname van bepaalde voeding.
Fysieke symptomen tonen zich vaak maar verschillende dagen nadat je het voedsel in kwestie gegeten hebt en dat maakt het lastig om de oorzaak te bepalen. Wat wel werkt om de gevoeligheid voor een bepaald soort voedsel te bepalen is een bloedanalyse.
2. Tyramine
Tyramine zit in oude kaas, salami, sojasaus en rode wijn. Sommige mensen zijn gevoelig voor deze stoffen en kunnen hoofdpijn of migraine krijgen.
3. Onevenwicht in de hormonen
Een onevenwicht in de hormonen wordt vaak geassocieerd met hoofdpijn. Veel vrouwen geven aan dat ze meer last hebben van migraine in periodes dat ze lijden aan een moeilijke menstruatie.
Dit kan veroorzaakt worden door een onevenwicht tussen het peil van het oestrogeen en het progesteron. Een migraine veel erger kan zijn in de fase van de menstruele cyclus wanneer het oestrogeen overheersend is, en dat vrouwen met een hogere hoeveelheid progesteron beter af zijn.
4. Stress
Wanneer we lijden aan stress, hebben we de neiging om de spieren in onze nek en van ons hoofd op te spannen. Deze spierspanning kan op zijn beurt een vorm van hoofdpijn tot gevolg hebben. Niet zeldzaam is de samenhang tussen stress, nekpijn en hoofdpijn.
5. Veranderingen van gewoonten
Veranderingen in je slaappatroon of eetpatroon kunnen voor hoofdpijn zorgen. Teruggaan naar je normale patroon verhelpt de hoofdpijn.
Welke vorm van hoofdpijn heb jij?
Weten aan welke vorm van hoofdpijn je nu precies lijdt kan je zeker helpen bij het bepalen van de behandeling. Er zijn een viertal types van hoofdpijn te onderscheiden.
1. Spanningshoofdpijn
De meerderheid van de verschillende soorten hoofdpijn kan onder dit type gerangschikt worden. Deze vormen van hoofdpijn worden meestal in verband gebracht met stress. Ze zijn episodisch of chronisch.
Deze vormen van hoofdpijn zijn doorgaans eerder mild te noemen en ze kunnen waargenomen worden aan beide kanten van het hoofd. Sommige mensen beschrijven ze als het hebben van een strakke band rond je hoofd. Niet zelden trekt de pijn door naar de nek.
2. Migraine
Migraine wordt meestal gevoeld als een kloppende vorm van pijn aan een kant van het hoofd. Hoofdpijn ten gevolge van een migraine gaat vaak gepaard met gevoeligheid voor het licht en geluid evenals misselijkheid.
>> Verder lezen: Migraine tijdens de zomer: hoe aanpakken?
3. Clusterhoofdpijn
Deze vorm van hoofdpijn komt in bepaalde patronen voor en zorgt voor een herhaalde aanval gedurende een bepaalde periode (wat kan gaan van weken tot maanden) en ze verdwijnen dan ook even plots weer.
De pijn is meestal intens en wordt doorgaans gevoeld aan één kant van het hoofd en/of rond de ogen. Van deze vorm van hoofdpijn kan je in het midden van de nacht letterlijk wakker schieten.
4. Sinushoofdpijn
Deze vorm van hoofdpijn wordt meestal omschreven als een stevig kloppende pijn rond de ogen, het voorhoofd of de kaken. Het kan pijnlijk zijn om aan je gezicht te voelen. Deze vorm van hoofdpijn is vaak de voorbode van een infectie van de sinussen.
5. Hoofdpijn met een andere oorzaak
Hoofdpijn kan ook optreden wanneer een andere aandoening de pijngevoelige zenuwen van het hoofd stimuleert. Met andere woorden, de hoofdpijnklachten zijn toe te schrijven aan een andere oorzaak.
Enkele factoren die hoofdpijn kunnen veroorzaken zijn:
- Dehydratatie
- Een door alcohol veroorzaakte kater
- Overmatig gebruik van pijnmedicatie
- Paniekaanvallen
- Tandenknarsen ‘s nachts
- Influenza
- Glaucoom
- Koolmonoxidevergiftiging
- Bloedklonters
- Bloedingen in of rond de hersenen
- Een beroerte
- Een hersenschudding
- Een hersentumor[1][2]
Hoe kan je hoofdpijn bestrijden?
Als je bereid bent om bepaalde veranderingen in je levens- en eetpatroon aan te brengen is de kans groot dat je een duidelijke daling zal zien in de frequentie en de ernst van je vorm van hoofdpijn.
Huisremedies
- Gebruik warmte of kou om het hoofd of de nek te verlichten.
- Vermijd stress-uitlokkende factoren en maak gebruik van strategieën om met dergelijke situaties om te gaan.
- Eet regelmatig en houdt je bloedsuikerspiegel stabiel.
- Drink voldoende water om toxines uit je lichaam te spoelen.
- Beweeg regelmatig om de bloedcirculatie optimaal te houden.
- Slaap om je hoofd te laten rusten en stress te verminderen.
- Neem een pijnstiller om de pijn tijdelijk te verminderen.
Voeding & supplementen
1. Chilipepers
Er is een bepaald bestanddeel aanwezig in deze pepers dat we kennen als capsaïcine. Deze stof belet de vorming van een neuropeptide die een trigger voor pijn is. Dit werkt goed voor clusterhoofdpijn.
2. Gember
Gember is een dankbaar kruid dat een aantal mechanismes die leiden tot het verminderen van ontstekingen en pijn kan activeren.
3. Magnesium
Volgens een wetenschappelijke schatting leidt tot 68% van de mensen aan een tekort aan magnesium. Deze stof is van erg groot belang voor het ontspannen van de bloedvaten en de circulatie van het bloed.
Orale supplementen op basis van magnesium, zo is intussen aangetoond, kunnen de frequentie en de duur van een aanval van migraine terugdringen. Overweeg een dosis van ten minste 450 mg per dag.
4. CoQ10
Deze stof wordt teruggevonden in de cellen van ons lichaam. Een bloedspiegel met een te laag gehalte aan CoQ10 wordt vaak teruggevonden bij mensen die lijden aan een vorm van migraine, en er zijn intussen klinische studies beschikbaar die hebben aangetoond dat de opname van 150 mg aan CoQ10 per dag kan leiden tot het verminderen van de aantallen van en de ernst van opkomende migraine.[3]
Bronnen
↑1 | 13 november 2017, What is causing this headache? |
---|---|
↑2 | 10 juli 2017, 10 Types of Headaches and How to Treat Them |
↑3 | 2 augustus 2018, Everything You Need to Know About Headaches |