Houd je smartphone je ’s nachts wakker?
Gepubliceerd op 02 februari 2018 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Als je problemen hebt om in slaap te raken, of om tijdens de nacht te blijven slapen dan moet je misschien stoppen om het aan stress, cafeïne of je specifieke persoonlijkheid te wijten. Het zou wel eens kunnen dat je smartphone de schuldige is, omdat dit toestel je kan beroven van het natuurlijke slaapbevorderende hormoon genaamd melatonine.
We weten al sinds lang dat het blootstellen aan een lichtbron slecht is om de slaap te kunnen vatten. De mensen die in de prehistorie in grotten woonden wisten het al, baby’s weten het al en zelfs planten hebben nood aan dat het licht tijdelijk wordt uitgeschakeld om te kunnen groeien en te kunnen rusten.
Het schitteren van een helder scherm dat direct op je ogen inwerkt zoals bij mobiele telefoon, een laptop of een tablet net voor je gaat slapen zend naar je hersenen de boodschap blijf wakker en alert!
De weldadige effecten van slaap zijn overweldigend en vaak ook onderschat.
Een regelmatige, rustige slaap is een van de beste manieren om stress te bestrijden, om je afweersysteem te versterken en je geheugen aan te scherpen, en dan hebben we het nog niet gehad over tal van andere gezonde voordelen voor je lichaam en je gevoel van welbehagen.
Het is zelfs zo dat een regime met drie belangrijke vertakkingen zoals een gezond dieet, beweging op regelmatige basis en een slaap patroon van hoge kwaliteit de meest directe route biedt tot een gezonde geest en een gezond lichaam. Binnen deze heilige drievuldigheid is goede, evenwichtige slaap de allerbelangrijkste component van allemaal.
Tekort aan slaap
Een tekort aan of een onregelmatige slaap kan zowat alle gunstige effecten van een gezond eetpatroon en een regime met regelmatige beweging gewoon van de kaart vegen. Je zou er versteld van staan wanneer je te weten komt dat een tekort aan slaap al kan optreden wanneer je in een periode van 24 uur minder dan 7 uur slaapt.
Onvoldoende of een slechte slaap kan in verband worden gebracht met een toenemend risico op fysieke problemen, zoals daar zijn hartziekten en diabetes, en zelfs omdat je onvoldoende uitgerust bent gevaarlijke auto-ongevallen en ongelukken op de werkplaats.
Een tekort of een slechte slaap kan ook leiden tot problemen in verband met aanleren van nieuwe dingen, geheugenstoornissen en zelfs depressies.
Volgens een studie hebben niet minder dan twee op de drie mensen hebben te kampen met slaapproblemen of stoornissen en dit zowat elke nacht. Tot deze problemen behoorden onder meer het wakker worden in de vroege uurtjes en het zich helemaal nog niet uitgerust voelen bij het ontwaken in de ochtend.
De gemiddelde slaap gedurende nacht van de personen die aan deze studie deelnamen was een schamele slaap van zes uur en 55 minuten.
Kunstlicht
Het hoeft wellicht niet te verwonderen dat tijdens deze studie tot uiting kwam dat niet minder dan 95% van de onderzochte personen in het uur voor ze gingen slapen nog een elektronisch apparaat zoals een smartphone, een laptop of een console om spelletjes mee te spelen hadden gebruikt.
Om het even welke blootstelling aan kunstlicht tussen zonsopgang en zonsondergang kan een invloed hebben op onze interne klok.
Heel wat mensen brengen nu de oorsprong van dit probleem terug tot een bepaald evenement, namelijk de uitvinding van de gloeilamp, die bijdroeg tot de moderne tijd maar helaas ook het probleem van een tekort aan of een slechte slaap.
Maar hierbij dient gezegd te worden dat het licht dat door de ouderwetse lamp van destijds werd verspreid, eigenlijk net zoals gewoonlijk vuur, voornamelijk bestond uit geel licht, en dit heeft een heel mild effect op de productie van melatonine.
Het licht dat uitgestraald wordt door elektronische apparaten zoals tablets, smartphones en andere moderne apparaten is voornamelijk blauw en rood uitgestraald op een niveau van 400 tot zowat 480 nanometers.
Dit type van licht onderdrukt net melatonine en het houdt je alert en wakker. Je kan stellen dat hoe hoger peil aan blootstelling aan blauw licht voor bedtijd, hoe langer het zal duren voor je in slaap valt en van een welverdiende nachtrust kunt genieten.
Je kan je afvragen waarom intussen al twee generaties de gewoonte hebben ontwikkeld om in slaap te vallen bij de flikkerende programma’s van de avond- en zelfs nachttelevisie?
Het is er zeker niet op verbeterd. Blauw licht dat een televisiescherm uitstraalt en dat melatoninepeil in je lichaam naar beneden haalt bevindt zich nog op verschillende meters afstand van je.
Maar het blauwe licht afkomstig van je persoonlijke apparaat zoals een smartphone, een tablet of een apparaat spel op te spelen bevindt zich letterlijk en figuurlijk in je gezicht.
En nog meer belangrijker, de televisie is bij uitstek een passief medium zoals de radio; het kan je verstrooiing bieden en rust brengen. Je smartphone, je tablet of je spelconsole daarentegen zijn duidelijk apparaten met een meer interactieve aard en ze kunnen je voor uren aan de gang houden.
Denk er eens over na wanneer je rekening houdt met deze conclusies, is het dan verwonderlijk dat je geen goede nachtrust hebt wanneer je deze favoriete gadgets in de loop van de avond niet kunt afsluiten en opzij leggen ogen en je hersenen de nodige rust te kunnen bieden in aanloop naar goede nachtrust?
In een andere studie (december 2014) gepubliceerd door Pediatrics werd aangetoond dat kinderen die een smartphone , tablet of ander apparaat in hun kamer hebben, minder slapen dan kinderen die geen apparaten in hun kamer hebben liggen.
Tips voor een betere nachtrust
Wanneer je je bewust bent van de connectie die er bestaat tussen blauw licht, melatonine en de kwaliteit van je slaap dan zit je al een eind op de goede weg. Overweeg zeker volgende tips om tot een goede nachtrust van 8 uur te komen.
- Stop met het gebruik van al je persoonlijke elektronische apparaten zoals smartphones, een tablet en andere minstens één uur voor je verwacht kunnen slaap te vallen en schakelde ze ook uit tijdens je slaap.
- Dit kan je misschien niet elke avond doen, maar wanneer je echt in een toestand van rust aan je nachtrust beginnen kan je misschien voor het slapengaan een warm bad nemen of luisteren naar rustige muziek.
- Vermijd alcohol en cafeïne drinken net voor je gaat slapen want dit zal je pas wakker houden.
- Slaap in een donkere rustige en voldoende afgekoelde omgeving.
Om alles even kort samen te vatten, wanneer je je bewust bent van het belang van melatonine, en goed management van je elektronische apparaten net voor je gaat slapen, dan kan dit een groot verschil maken tussen al dan niet goede, lange en rustgevende nachtrust.