Symptomen bij een leverziekte en risicofactoren
Gepubliceerd op 04 september 2016 - Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022
In dit artikel bekijken we de symptomen van leverziekte alsook de risicofactoren waardoor je meer kans maakt op leverziekte.
Symptomen van leverziekte
Een aantal van de klassieke symptomen van leverziekte zijn:
- Misselijkheid
- Braken
- Pijn in de rechterbovenbuik
- Geelzucht (gele verkleuring van de huid en de ogen als gevolg van verhoogde bilirubine concentraties in het bloed)
Vermoeidheid, zwakte en gewichtsverlies kan worden voorkomen.
Aangezien er verschillende soorten van leverziekten zijn, zijn de symptomen vaak specifiek voor die ziekte tot een laat stadium van de leverziekte optreedt.
Voorbeelden van leverziektesymptomen als gevolg van bepaalde aandoeningen omvatten:
- Een persoon met galstenen kan na het eten van een vette (vette) maaltijd rechter boven buikpijn voelen en moeten braken. Als de galblaas wordt besmet, kan ook koorts optreden
- De ziekte van Gilbert heeft geen symptomen, en ze wordt vastgesteld in een incidentele bevinding op een bloedonderzoek waarbij de bilirubine niveau licht is verhoogd
- Personen met cirrose zullen progressieve symptomen ontwikkelen als de lever niet meer naar behoren werkt. Sommige symptomen zijn direct gerelateerd met het onvermogen van de lever afvalproducten van het lichaam te metaboliseren.Anderen weerspiegelen het falen van de lever om eiwitten die nodig zijn voor de lichaamsfunctie te produceren en ze kunnen o.a. de bloedstollingfuncties, secundaire geslachtskenmerken en de hersenfuncties beïnvloeden.
Symptomen van levercirrose omvatten:
- Gemakkelijk blauwe plekken kunnen optreden als gevolg van de verminderde productie van stollingsfactoren
- Galzouten kunnen doordringen in de huid wat jeuk kan veroorzaken
- Gynaecomastie of vergrote borsten bij mannen kan optreden als gevolg van een gebrek aan evenwicht in de geslachtshormonen, met name een toename van estradiol
- Impotentie (erectiele dysfunctie, ED), slechte seks en het krimpen van de testikels zijn een direct gevolg van de daling in functie van geslachtshormonen
- Verwarring en lethargie kunnen optreden als de hoeveelheid ammoniak stijgt in de bloedstroom (ammoniak is een afvalproduct gevormd uit het eiwitmetabolisme), ascites (vochtophoping in de buikholte) treedt op vanwege verminderde eiwitproductie, en ook spieratrofie kan optreden als gevolg van verminderde eiwitproductie
Daarnaast neemt de druk binnen de bloedstroom door de lever toe door de levercirrose (littekenvorming). Verhoogde druk in de poortader leidt er toe dat bloedtoevoer naar de lever zal vertragen en de bloedvaten zullen zwellen. Gezwollen aderen (varices) vormen zich rond de maag en de slokdarm en doen het risico op bloeden toenemen.
Wat zijn de risicofactoren voor leverziekte?
Sommige leverziekten zijn potentieel te voorkomen en worden geassocieerd met keuzes in de levensstijl. Alcohol-gerelateerde leverziekte wordt veroorzaakt door overmatige (individueel zeer verschillend) consumptie en is de meest voorkomende oorzaak van een vermijdbare leverziekte.
- Hepatitis B en C zijn virale infecties die het vaakst worden verspreid via de uitwisseling van lichaamssappen (bijvoorbeeld onbeschermde geslachtsgemeenschap, het delen van niet-gesteriliseerd materiaal om drugs te injecteren, het gebruik van niet-gesteriliseerde apparatuur voor tatoeages of piercings).
- Erfelijke leverziekte kunnen genetisch worden doorgegeven van generatie op generatie. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Wilson (kopermetabolisme verstoord) en hemochromatose (ijzerstapeling).
- Blootstelling aan chemische stoffen kan de lever beschadigen door irritatie van de levercellen en dit resulteert in een ontsteking (hepatitis), het verminderen van gal stroom door de lever (cholestase) en accumulatie van triglyceriden (steatose). Chemicaliën zoals anabole steroïden, vinylchloride en koolstoftetrachloride veroorzaken leverkanker.
- Acetaminophen (Tylenol) is van de markt gehaald omdat overdosering een veel voorkomende oorzaak was van leverfalen. Het is belangrijk om bij de dosering de richtlijnen voor alle ‘over the counter’ medicatie strikt te volgen en te vragen om begeleiding van uw zorgverlener of apotheker over hoe veel veilig kan worden genomen.
- Medicijnen zoals de anticonceptiepil kunnen de bloedvaten irriteren waardoor vernauwing of vorming van bloedstolsels (trombose) kan optreden met als gevolg een hepatische veneuze trombose, vooral veroorzaakt bij rokers.