Frambozen, één van de rijkste bronnen van antioxidanten in voedingsmiddelen
Gepubliceerd op 18 juni 2018 - Laatst bijgewerkt op 09 juli 2020
Laatst bijgewerkt op 9 juli 2020
Blauwe bessen en aardbeien krijgen doorgaans de nodige erkenning voor hun eigenschappen ter bevordering van de gezondheid, maar intussen hebben ook frambozen in alle stilte een indrukwekkende hoeveelheid van weldadige effecten voor de gezondheid ontwikkeld die de vergelijking met om het even welke andere bes kunnen doorstaan.
De sterke kracht van het fruit om ontstekingen tegen te gaan dragen bij in de strijd tegen obesitas, het verbeteren van de cardiovasculaire steun, het bevechten van kanker en het helpen genezen van diabetes.
De geschiedenis van frambozen
Ook al is de exacte oorsprong van frambozen onbekend, toch wordt algemeen aangenomen dat frambozen in Europa al meer dan 2000 jaar geleden werden gekweekt en dat ze via de handel later in Noord-Amerika werden geïntroduceerd via Oost Azië.
Dit eetbaar fruit behoort tot de meest populaire bessen van de wereld, met een grote productie in Rusland, de Verenigde Staten, Servië en Polen. Rode en zwarte frambozen behoren tot de meest voorkomende soorten die je bij je plaatselijke winkel zeker zult terugvinden.
Een krachtige bron van antioxidanten
Alle bessen worden intussen erkend als zijnde een goede bron van antioxidanten, maar frambozen springen er nog bovenuit omdat ze grote hoeveelheden van vaak moeilijk te vinden ellagitannines bevatten.
Deze stoffen bevatten heel wat eigenschappen die kunnen gebruikt worden in de strijd tegen kanker en het bestrijden van ontstekingen.
Deze krachtige bestanddelen met fenolen in combinatie met de overvloed aan vitaminen C en anthocyanines (die de diepe rijke rode kleur aan het fruit geven) hebben er toe bijgedragen dat frambozen op het vlak van antioxidanten 50% meer capaciteit weten te bieden dan aardbeien en 10 keer zoveel als appelen.
Het maakt van frambozen een van de rijkste bronnen van antioxidanten die we in voedingsmiddelen kunnen terugvinden.
Eigenschappen op het vlak van de bestrijding van ontstekingen
De capaciteit van frambozen om ontstekingen te onderdrukken heeft interesse weten te wekken en verband met zijn potentie om gevallen van artritis te bestrijden, een aandoening die naar schatting meer dan 46 miljoen van de volwassen Amerikanen treft.
De zogenaamde NSAID’s (non steroidal anti-inflammatory drugs) zijn een van de belangrijkste middelen om gevallen van artritis te behandelen, dit door een verhoging van de productie van COX-2 (cyclooxygenase-2).Dit is een belangrijk enzym bij de vorming van bestanddelen die ontstekingen kunnen tegengaan die pijn veroorzaken, maar ze worden vaak begeleid door ongewenste neveneffecten.
Onderzoekers aan de universiteit van Michigan State hebben de eigenschappen van dit middel onderzocht in tal van populaire fruitsoorten, waaronder frambozen, aardbeien, zwarte bessen, kersen en cranberries. Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat aardbeien de tweede belangrijkste soort waren na kersen wat betreft de capaciteit om COX-2 te verminderen, daar waar het fruit het enzyme met zijn 40% wist te verminderen.
Dit effect is te vergelijken met dat van de hierboven aangehaalde geneesmiddelen en het toont aan dat frambozen potentieel erg efficiënt kunnen zijn en bovendien een veilig alternatief bieden voor deze geneesmiddelen wanneer het gaat om het bestrijden van ontstekingen die in verband kunnen worden gebracht met diverse types van artritis.
Het sterke terugtredende effect vanCOX-2 van frambozen kan verantwoordelijk zijn voor de opmerkelijke resultaten die werden gepubliceerd in een studie in het vakblad The Journal of Agricultural and Food Chemistry. Wetenschappers wekten bij ratten artritis op en ze dienden hem een dosis met een extract van frambozen of water toe gedurende een periode van in totaal 30 dagen.
Bij het einde van de studie werd vastgesteld dat de experimentele groep minder last had van ernstige artritis in vergelijking met de controlegroep, en het extract met frambozen zorgde voor een duidelijk aantoonbare vermindering van ontstekingen en schade aan het kraakbeen van respectievelijk 54 tot zowat 67%.
De weldadige effecten op het vlak van bestrijden van ontstekingen van dit fruit strekken zich eveneens uit tot mensen die lijden aan maagzweren en colitis, een chronische stoornis in de ingewanden die met ontsteking gepaard gaat. Mensen die aan deze aandoeningen leiden produceren excessieve hoeveelheden cytokines, wat zorgt voor schade aan de dunne darm en eveneens een hoger risico levert voor de vorming van kanker in deze regio in de buik.
Wetenschappers aan de universiteit van Ohio State hebben ontdekt dat muizen met deze aandoeningen na het toedienen van een poeder van zwarte frambozen gedurende een periode van zeven dagen een duidelijke vermindering lieten optekenen van de cytokines die tot ontstekingen leiden. Frambozen bieden dan ook een duidelijke bescherming in de dunne darm tegen ontstekingen en andere verwondingen.
De bescherming tegen kanker
Hoewel de diverse types van kankers in bepaalde karakteristieken van elkaar verschillen, delen zij vaak de belangrijkste sleutel initiator van schade aan het DNA. Wetenschappers hebben ontdekt dat muizen die een Rijkdieet aan frambozen gedurende drie weken kregen toegediend een duidelijke vermindering van de schade aan het DNA niet minder dan 59% lieten noteren.
Dit kan toegeschreven worden aan de hoge hoeveelheid aan specifieke zuren die mee instaan voor een herstel van het DNA, wat leidt tot het voorkomen van het optreden van mutaties die de vorming van kankercellen tot gevolg kunnen hebben.
Een recente studie die werd gepubliceerd in het vakblad naar het onderzoek van kankerpreventie toont veelbelovende resultaten wat betreft de werking van zwarte frambozen bij het bestrijden van kanker in de dunne darm.
Muizen die specifieke DNA cellen kregen toegediend die de neiging hebben om versnelde intestinale tumoren te ontwikkelen kregen dan ofwel typisch westers dieet met of zonder gevriesdroogde zwarte frambozen toegediend en dit gedurende een periode van in totaal 12 weken.
In vergelijking met de controlegroep viel bij de muizen die het supplement met zwarte frambozen kregen toegediend een vermindering van 25% van het voorkomen van tumoren en eveneens een vermindering van 60% in het aantal van de tumoren waar te nemen. Onderzoekers zijn dan ook van mening dat zwarte frambozen de productie van beta-catenine weten te onderdrukken, een eiwit waarvan intussen bekend is dat het bijdraagt tot de groei van tumoren.
Zwarte frambozen kunnen een krachtig instrument zijn bij het helpen van oxidatieve stress
Zwarte frambozen kunnen ook de oxidatieve stress die leidt tot de ontwikkeling van kanker verminderen bij mensen die lijden aan de aandoening ‘Barret’s slokdarm’, een complicatie van de zogenaamde GERD (gastroesophageal reflux desease) die leidt tot chronische verwondingen in de uitlijning van de slokdarm, die op hun beurt het risico voor een fatale slokdarmkanker doen vermeerderen.
In een studie uitgevoerd op mensen uitgevoerd door wetenschappers van Ohio State kregen mensen die leden aan deze specifieke ziekte van de slokdarm een hoeveelheid van 32 tot zowat 45 g poeder van zwarte frambozen, wat staat voor drie tot ongeveer 5 g, toegediend gedurende een periode van zes maanden. Het effect was dat de concentraties aan 8-isoprostaan en 8-OHdG, twee duidelijke markers van oxidatieve stress, merkelijk verminderden.
De effecten van frambozen op het beschermen van het hart
Er is intussen groeiend bewijs voorhanden dat aantoont dat frambozen een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid van het hart door het regelen van een hoge bloeddruk en door het verhinderen van LDL oxidatie.
Zowat één op de drie Amerikanen leiden aan hypertensie, en het consumeren van frambozen biedt een krachtige strategie op het vlak van voeding om deze stille doder te bestrijden. In een studie die werd gepubliceerd door het Pharmacognosy Magazine evalueerden Chinese onderzoekers de efficiëntie van een extract met frambozen om de bloeddruk te verlagen bij ratten met hypertensie.
In vergelijking met een controlegroep verminderde bij dieren die een extract met frambozen kregen toegediend hun systolische bloeddruk gevoelig door een dosis van 12,2 tot zowat 16,1 mmHg na een periode van vijf weken.
Het effect van het verminderen van hypertensie met een dosis frambozen wordt tot stand gebracht door het stimuleren van de beschikbaarheid van nitraat oxide in de endotheliale cellen, wat leidt tot een verwijding van de aders waardoor de bloeddruk kan verlaagd worden.
Frambozen zijn van nut bij het bestrijden van LDL citatie
LDL oxidatie is een betere voorspeller van een cardiovasculaire aandoening dan LDL cholesterolniveaus. Geoxideerde LDL cholesterol accumuleert binnen de macrofagen, en dit leidt er toe dat deze stoffen omgevormd worden in schuimcellen die leiden tot de vorming van de vette plaques die in verband worden gebracht met atherosclerose.
Een team van wetenschappers van de universiteit van Californië heeft ontdekt dat frambozen de tweede plaats innemen tussen vijf geteste fruitsoorten bij het verhinderen van LDL oxidatie, en dit is een krachtiger effect dan blauwe bessen en aardbeien.
Frambozen kunnen ingezet worden in de strijd tegen obesitas
Meer dan een derde van alle volwassenen in de Verenigde Staten lijden aan obesitas. Een aantal van de meest voorkomende oorzaken van een te voorkomen dood zijn onder meer hartziekten, hartaanvallen, diabetes van het type twee, en bepaalde types van kanker die aan obesitas kunnen gerelateerd worden.
Erger is dat deze epidemie nu ook steeds meer kinderen begint te treffen. Zo is de kans op het ontwikkelen van obesitas sinds 1980 bij zowel kinderen als volwassenen verdrievoudigd.
Zowat 15% van de kinderen in de leeftijd onder 19 jaar in de Verenigde Staten lijdt aan obesitas, en kinderen met obesitas lopen ook meer kans om als volwassenen aan deze aandoening te leiden. Het is zelfs zo dat obesitas in de kindertijd waarschijnlijk tot meer ernstige vormen van obesitas als volwassene zal leiden.
Frambozenketoon is een van de belangrijke aromatische bestanddelen van de rode framboos. Studies die gebruik maakten van experimentele modellen van obesitas hebben aangetoond dat deze ketonen kunnen helpen bij het voorkomen van obesitas een bij het activeren van het lipidenmetabolisme.
Meer in het bijzonder kon bij muizen die vet dieet kregen toegediend worden vastgesteld dat frambozen een belangrijk wapen kunnen zijn om gevolgen van het vetrijke dieet wat betreft lichaamsgewicht terug te dringen.
Het toedienen van frambozen draagt bij tot het verminderen van de accumulatie van vet in de lever, en het stimuleert het afbreken van vet dat al in de vetcellen van het lichaam is opgeslagen.
Samenvatting
Onderzoekers besteden doorgaans niet zoveel aandacht aan de research naar frambozen in vergelijking met andere populaire bessen, en dat is jammer. Intussen is vastgesteld dat frambozen heel wat gunstiger effecten voor de gezondheid kunnen hebben die moeiteloos de weldadige effecten van andere bessen evenaren.
Frambozen bevatten krachtige antioxidanten, waaronder ellagitannines en anthocyanines, die een weldaad voor het lichaam kunnen zijn. Ook heeft deze specifieke fruitsoort een krachtige potentie om ontstekingen te helpen onderdrukken.
Dit maakt van het nuttigen van frambozen op geregelde basis een efficiënte strategie om de pijnlijke symptomen van ontstekingen de gevolgen van artritis te helpen verzachten. Maar er is nog meer goed nieuws te noteren voor wie geregeld frambozen eet.
Deze fruitsoorten kan een krachtige helper zijn in de strijd tegen kanker, bij het voorkomen van diabetes, en bij het verbeteren steun van ons cardiovasculair systeem.[1][2][3]
Bronnen
↑1 | 17 oktober 2019, Health benefits of raspberries |
---|---|
↑2 | 20 maart 2019, 7 Reasons Raspberries Are So Good for You |
↑3 | 2013, What’s New and Beneficial About Raspberries |