Zijn alle vegetarische voedingspatronen gezond?
Gepubliceerd op 23 september 2020 - Laatst bijgewerkt op 28 september 2020
Laatst bijgewerkt op 28 september 2020
Volgens nieuw onderzoek, die in augustus op het ESC congres werd gepresenteerd, zijn niet alle vegetarische voedingsmiddelen evenwaardig.
“Onze studie benadrukt de variabele voedingskwaliteit van plantaardig voedsel,” zei auteur Dr. Matina Kouvari van de Harokopio Universiteit te Athene.[1]
“Deze bevinding was duidelijker bij vrouwen. Voorafgaand onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vrouwen meer plantaardig voedsel en minder dierlijke producten eten dan mannen. Maar onze studie suggereert dat dit geen garantie is voor gezondere voedingskeuzes en een betere gezondheidsstatus.”
De meeste voedingsstudies definiëren plantaardige diëten eenvoudigweg als “vegetarisch” of “vleesarm”, waardoor alle plantaardige voedingsmiddelen als gelijkwaardig worden behandeld. Het unieke aspect van deze studie was dat er werd gekeken naar het type plantaardig voedsel dat werd geconsumeerd, naast de totale hoeveelheid.
Gezonde plantaardige producten waren voornamelijk de minst bewerkte voedingsmiddelen, zoals volle granen, fruit, groenten, noten, olijfolie en thee/koffie. Ongezonde plantaardige producten bestonden uit sappen, gezoete dranken, geraffineerde granen, aardappelen en alle soorten snoep (bijvoorbeeld chocolade, desserts enzovoort).
De studie onderzocht het verband tussen de hoeveelheid en de kwaliteit van plantaardig voedsel en de gezondheid van het hart over een periode van 10 jaar. In 2001 en 2002 selecteerde de ATTICA-studie willekeurig een steekproef van in Athene wonende volwassenen die geen hart- en vaatziekten of andere chronische aandoeningen hadden.
De huidige analyse werd uitgevoerd bij 146 zwaarlijvige deelnemers met een normale bloeddruk, bloedlipiden en bloedsuikerspiegel. Het dieet werd beoordeeld aan de hand van een vragenlijst over de gebruikelijke gewoontes in het voorgaande jaar. Het vermeldde 156 voedingsmiddelen en dranken die gewoonlijk in Griekenland worden geconsumeerd, met foto’s om de grootte van de porties te helpen bepalen.
Binnen een decennium had bijna de helft van de zwaarlijvige deelnemers een hoge bloeddruk, hoge bloedvetten een hoge bloedsuikerspiegel ontwikkeld – een combinatie die bijzonder riskant is voor de gezondheid van het hart. Mannen die meer plantaardig voedsel consumeerden, hadden minder kans op deze achteruitgang in de gezondheidstoestand. Er werd ook een trend waargenomen bij vrouwen, maar deze bereikte geen statistische significantie.
Wat betreft de kwaliteit van plantaardig voedsel werden gezondere keuzes gekoppeld aan het handhaven van een normale bloeddruk, bloedlipiden en bloedsuikerspiegel. Omgekeerd werd het consumeren van ongezond plantaardig voedsel geassocieerd met het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, hoge bloedlipiden en een hoge bloedsuikerspiegel. Deze relaties waren sterker bij vrouwen dan bij mannen.
Dr. Kouvari zei: “Minder vlees eten is goed voor de gezondheid van het hart, vooral als het wordt vervangen door voedzaam plantaardig voedsel zoals volle granen, fruit, groenten, noten en olijfolie.” Ze merkte op dat de analyse werd uitgevoerd bij zwaarlijvige personen en dat de bevindingen niet moeten worden uitgebreid naar andere gewichtscategorieën.[2]
Bronnen
↑1 | 2020, Harokopio University |
---|---|
↑2 | 27 augustus 2020, Are all vegetarian diets healthy? |