Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Sportvoeding is niet alleen voor topsporters

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022

Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022

Sportvoeding is een uitgebalanceerde voeding die noodzakelijk is om optimale sportprestaties te kunnen bereiken. Met een gewone gezonde voeding kan je dit niet omdat er te weinig calorieën in de vorm van koolhydraten en eiwitten in zitten. Intensief sporten met een gewone gezonde voeding zou het lichaam uitputten.

Wie heeft er baat bij een goede sportvoeding?

Alle sporters die meerdere dagen in de week trainen om hun lichaam in topconditie te brengen hebben een uitgebalanceerd voedingspatroon nodig. Hun lichaam gaat beter presteren en krijgt een mooiere, gespierde vorm. Hieronder vallen niet alleen topsporters, maar ook recreatie sporters en mensen die hun lichaam gewoon in topvorm willen houden.

Hoe ziet een uitgebalanceerde sportvoeding eruit?

De basis principe van een sportvoeding is hetzelfde als die van een gezonde voeding. Alle gezonde voedingsmiddelen die je mag gebruiken zijn te vinden in de gezonde voeding driehoek. Tijdens de training en in de herstelperiode heeft het lichaam van een sporter extra behoefte aan koolhydraten en eiwitten. In deze perioden dien je dit extra aan je voeding toe te voegen.

Eiwitrijke voeding
Om aan je eiwit behoefte te voldoen dien je gezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten in je menu op te nemen. Eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten ook veel ijzer. IJzer zorgt ervoor dat de rode bloedcellen optimaal kunnen werken en een goede zuurstof toevoer naar de spieren verzekeren. Voedingsmiddelen rijk aan eiwitten zijn melkproducten, rood vlees, kip, vis, peulvruchten zoals erwten en bonen.

Wei-proteïne voor spieren

Koolhydraatrijke voeding
Voor de koolhydraatrijke voedingsmiddelen dien je deze te gebruiken die traag werkend zijn. Suiker is ook een koolhydraat maar wel snelwerkende en dus niet geschikt om te gebruiken in een sportvoeding. Goede koolhydraatrijke leveranciers zijn brood, aardappelen, pasta, peulvruchten, cornflakes, rijst, rozijnen, koek, ontbijtkoek en zoet beleg.

Vetten in een sportvoeding
Zowel in een gezonde als in een sportvoeding dien je de vet toediening te beperken en vooral onverzadigde vetzuren te gebruiken. Vetten zijn voor sporters geen energie leveranciers en dus ook geen nuttige toevoegingen.

Percentage eiwitten en koolhydraten in sportvoeding
Het percentage aan eiwitten en koolhydraten die je in jou sportvoeding dient aan te brengen is afhankelijk van de intensiteit waarmee je sport. Deze percentages zijn voor ieder individu individueel te bepalen afhankelijk van de soort sport die er beoefend wordt.

In een normale gezonde voeding gebruik je voor gewone activiteiten ongeveer 4 – 6 g / Kg/ dag aan koolhydraten.Voor matige inspanningen heb je 6-8 g / Kg /dag en voor zware inspanningen mag je deze verhogen van 8 –10 g / Kg /dag. Wat betreft de eiwitten mag je voor gewone inspanning rekenen op 0.8 g / Kg. Voor topsporters mag je deze opdrijven tot 1,2-1,6 g per kg per dag.

Meer eiwitten toevoegen is normaal niet nodig maar soms gaat men deze opdrijven tot, 2- 3 g / Kg om meer spieren op te bouwen.

Eiwitsupplementen en koolhydraatrijke drankjes
Wanneer men tijdens het sporten te weinig tijd heeft om voldoende te eten is het gebruik van eiwit supplementen en koolhydraat rijke dranken een goed alternatief. Tijdens een wedstrijden is er soms te weinig pauze om op krachten te komen en met deze supplementen kan je deze voedingstoffen in een zeer geconcentreerde vorm opnemen.

Vitals Wei Proteïne Biologisch (300 gram)

Vitals Wei Proteïne Biologisch (300 gram)

Vitals Wei Proteïne Biologisch (300 gram)

Bekijk dit product

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Zweten is gezond

      Zweten is een mechanisme waarbij water met zuren van ons metabolisme naar buiten wordt gedreven, daarbij droogt het zweet op en heeft zo ook een verkoelend effect.

      (meer…)

    • Zweten is gezond
    • 4 tips om langer te leven van mensen die het langst leefden

      In 2008 was er een Amerikaanse schrijver en onderzoeker met de naam Dan Buettner die een boek publiceerde met de titel The Blue Zones: Lessons for Living Longer From the People Who’ve Lived the Longest.

      Met andere woorden: De Blauwe Zone: lessen om langer te leven van de mensen die het langst leefden. Intrigerende titel die onze nieuwsgierigheid prikkelt.

      Dit boek deed het nodige stof opwaaien. Het was een uitgebreide versie van een rapport dat de schrijver eerder schreef voor National Geographic in het kader van een studie naar langer leven.

      (meer…)

    • 4 tips om langer te leven van mensen die het langst leefden
    • ‘s Ochtends en ‘s avonds sporten heeft andere effecten

      We weten waarschijnlijk allemaal hoe belangrijk een gezond circadiaans ritme is. Te weinig slaap kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Onderzoekers doen nog steeds nieuwe ontdekkingen die bevestigen dat de circadiane klok van het lichaam onze gezondheid beïnvloedt.

      (meer…)

    • ‘s Ochtends en ‘s avonds sporten heeft andere effecten
    • Japanse duizendknoop kan het risico op kanker door verwerkt vlees verminderen

      Spek en salami zijn niet echt voedingsmiddelen die je linkt aan een gezond dieet - integendeel. Ze bevatten namelijk nitriet, een bewaarmiddel dat darmkanker kan verwekken.

      (meer…)

    • Japanse duizendknoop kan het risico op kanker door verwerkt vlees verminderen
    • Cravings of hunkeren naar ongezond voedsel: wat betekent dit?

      Hunker jij van tijd tot tijd naar bepaalde voedingsmiddelen? Dan zit daar waarschijnlijk een reden achter. We bespreken hier enkele vaak voorkomende oorzaken van jouw 'cravings' (het eten waarin je trek hebt).

      (meer…)

    • Cravings of hunkeren naar ongezond voedsel: wat betekent dit?
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023