Fibromyalgie, een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door pijn
Gepubliceerd op 27 december 2016 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
In dit artikel lees je wat fibromyalgie precies is, wat de symptomen zijn, waardoor deze ziekte veroorzaakt wordt alsook hoe deze behandeld kan worden.
Wat is fibromyalgie?
Fibromyalgie is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door pijn van de spieren, de pezen en de gewrichten evenals het verstijven ervan.
Hiernaast zijn er nog tal van algemene ongemakken zoals: vermoeidheid, chronische hoofdpijn, rusteloosheid, slecht slapen, ochtend stijfheid, een slechte darmwerking, angst, chronische stress en overgevoeligheid voor omgevingstemperaturen.
Symptomen van fibromyalgie
1. Pijn
Zoals reeds eerder vermeld is pijn het hoofdsymptoom bij fibromyalgie. Deze pijn wordt echter niet veroorzaakt door weefselontstekingen. Patiënten met fibromyalgie zijn meestal overgevoelig en hebben een lage pijngrens. De intensiteit ervan wordt wel beïnvloed door omgevingswarmte, stress, lawaai en emotionele spanningen.
De pijn van fibromyalgie is verspreid over beide kanten van het lichaam en meestal gelokaliseerd in de nek, de billen, de schouders, de armen, de bovenrug en de borst. Drukgevoelige punten bevinden zich rond de ellebogen, de schouders, de knieën, de heupen, de achterkant van het hoofd en de zijkanten van het borstbeen, en zijn typische voor fibromyalgie.
2. Vermoeidheid
Bij het grootste deel van de patiënten (90%), komt deze vermoeidheid voor. Deze zijn te wijten aan abnormale slaappatronen. Normaal verloopt het slapen aan de hand van verschillende diepteniveaus, waarbij de diepe slaap zorgt voor het herstel. Het zijn niet het aantal uren slaap die nodig is om te recupereren, maar de diepte ervan is belangrijk. Bij fibromyalgie is er een tekort aan diepe slaap.
Daarom hebben patiënten met fibromyalgie vaak het gevoel nog moe te zijn bij het ontwaken. Sommige patiënten ontwaken dan ook met spierpijn, spierstijfheid naast het gevoel van vermoeidheid.
3. Mentale en emotionele storingen
Deze komen bij meer dan de helft van de mensen met fibromyalgie voor. Deze symptomen omvatten een slechte concentratie, vergeetachtigheid, geheugenproblemen, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, depressies en angstgevoelens. Meestal liggen depressies dan ook aan de basis van het ontdekken van fibromyalgie.
4. Niet-specifieke symptomen
Andere symptomen van fibromyalgie zijn opstoten van migraine en spanningshoofdpijn, gevoelloosheid of tintelingen van verschillende delen van het lichaam, buikpijn gerelateerd aan het prikkelbare darmsyndroom of spastisch colon en een prikkelbare blaas waardoor men pijn heeft bij het wateren en zeer frequent gaat urineren. Deze geeft pijn in de onderbuik zonder dat er ontstekingen aanwezig zijn.
De oorzaak van fibromyalgie
De oorzaak van fibromyalgie is tot nu toe nog vrij onbekend. Wetenschappers ontdekten een soort overgevoeligheid van het centrale zenuwstelsel die een abnormale gewaarwording bij pijn geeft. In de hersenen van zulke patiënten vond men abnormaal lage serotonineniveaus. Slaapstudies toonden aan dat de herstelfase bij fibromyalgiepatiënten ontbrak in het slaappatroon alsook een verminderd voorkomen van oogbol bewegingen.
Behandeling van fibromyalgie
1.Patiënteneducatie: is een belangrijke eerste stap in het helpen begrijpen en leren omgaan met de uiteenlopende symptomen. Het is immers belangrijk naar je lichaam te luisteren en zo symptomen te voorkomen en een verantwoord medicatie gebruik aan te leren.
Behandelingsprogramma’s zijn het meest effectief wanneer ze patiënteneducatie, stressreductie, regelmatige lichaamsbeweging en medicijnen combineren. Deze schema’s dienen aan elk individu aangepast te worden.
2. Verandering van levenswijze: hier hebben we het over een planning van de activiteiten, een gezonde en gevarieerde voeding en vooral ook het bevorderen van stress vermindering. Vermijd alcohol en cafeïne voor men slapen gaat, om een betere nachtrust te verkrijgen. Vezelrijke voeding voorkomt pijn bij spastisch colon.
3. Bewegingsoefeningen: Hierbij spreken we over zwemmen, fietsen, wandelen, joggen en aquagym. Ze bevorderen de beweeglijkheid van spieren en gewrichten, maar zorgen ook voor een verbetering van het slaappatroon.
4. Medicatie: Men gaat de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol omdat er geen sprake is van ontstekingen. Ook spierontspanners worden wel eens voorgeschreven. Is er sprake van depressies en angstgevoelens, dan kunnen laaggedoseerde antidepressiva soms helpen. Toch dienen patiënten te leren deze medicatie op een verantwoorde manier te gebruiken, want de controverse rond het gebruik van deze medicaties is met de jaren steeds meer toegenomen.
5. Andere niet-specifieke behandelingen: nuttig hierbij zijn relaxatie technieken en een ontspannende massage.
6. Bij de vele voedingssupplementen is het nuttig om te wijzen op het duurzaam pijnminderend effect van MSM, liefst in hoge dosis.
7. Zware metalen uit ons gepollueerd uitwendig milieu kunnen opstapelen in de weefsels en op die manier ook sterk bijdragen tot het ontstaan en onderhouden van fibromyalgie.