Bioflavonoïden in citrusfruit versterkt de bloedvezels
Gepubliceerd op 08 juli 2015 - Laatst bijgewerkt op 14 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 14 juli 2022
Citrusvruchten maken een duidelijk onderdeel uit van het westers eetpatroon. Zelfs bij mensen die vermijden om vaak fruit en groenten te eten, behoort sinaasappelsap toch vaak tot een van hun favoriete dranken.
Dit is maar goed ook, want uit studies blijkt dat citrusvruchten niet alleen erg lekker kunnen zijn, maar dat ze ook een overvloedige bron aan belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam vormen.
Het allereerste waar iedereen wellicht aan denkt is de grote hoeveelheid vitamine C die citrusvruchten zoals sinaasappelen, mandarijntjes, limoenen, citroenen, pompelmoes, en, sommigen misschien verrassend, ook tomaten bevatten. Verder zijn citrusvruchten ook een uitstekende bron aan bioflavonoïden.
Vitamine C zit vooral geconcentreerd in het binnenste deel van citrusvruchten, maar de beste bron van bioflavonoïden bevindt zich net in de schil en het witte deel dat de buitenkant van de verschillende deeltjes van het fruit omringt.
Bioflavonoïden maken citrusvruchten gezond
Het tweede deel van het woord bioflavonoïden is afgeleid van het Latijnse woord flavus, wat geel betekent. De talrijke bestanddelen van deze planten worden geclassificeerd volgens een specifieke chemische structuur.
Citrusfruit bevat een rijk assortiment aan bioflavonoïden dat tal van ziektes weet te bestrijden. Daaronder rekenen we onder meer diosmine, naringine, naringenine, diosmetine, tangeretine, quercetine, rutine, hesperidine, hesperetine, narirutine, neohesperidine en nobiletine.
De bioflavonoïden in citrusfruit zorgen voor een verbetering van de sterkte van de bloedvezels
De bioflavonoïden die we terugvinden in citrusfruit vergroten de integriteit van de bloedvezels. Het is zo dat bioflavonoïden ooit de stempel van vitamine P voor een zogenaamde grote permeabiliteit (lees duurzaamheid) meekregen. Intussen is deze naam wat in onbruik geraakt.
Omwille van de hierboven vermelde reden, wordt verondersteld dat bioflavonoïden een gunstige werking hebben op lichamelijke condities zoals vernauwde aders, verstoppingen in de bloedvaten, aambeien, kneuzingen, neusbloedingen, bloedend tandvlees en lymfe oedeem.
De bioflavonoïden en meer bepaald nobiletine kunnen helpen bij het bestrijden van artritis en de ziekte van Parkinson
Uit de resultaten van onderzoek kan worden afgeleid dat de bioflavonoïden in citrusfruit, en meer in het bijzonder nobiletine, een gunstig effect kunnen hebben op mensen die lijden aan artritis.
Bij een experiment waarbij gebruik gemaakt werd van de kraakbeencellen van konijnen, wist deze stof, net zoals vijf andere bioflavonoïden, de productie van ontstekingsbevorderende factoren af te remmen. Hieruit hebben wetenschappers afgeleid dat deze bioflavonoïden kunnen helpen bij bescherming van onze gewrichten.
De bioflavonoïden lijken ook erg veelbelovend te zijn bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Wanneer ze werden toegediend aan aangetaste muizen gemaakt werd de vrijgave van dopamine in het brein bevorderd en verbeterden ook de motorische vaardigheden van de muizen op duidelijk significante wijze.
Hesperidine en hesperitine ondersteunen de gezondheid van de hersenen
Research toont aan dat deze twee specifieke bioflavonoïden vrije radicalen weten te bestrijden en dat ze ontstekingen doen verminderen, symptomen die kunnen wijzen op een brede waaier aan lichamelijke aandoeningen.
Een van deze bioflavonoïden, hesperidine, toonde aan in studies dat het kon helpen bij het voorkomen van cognitieve problemen bij muizen wiens brein werd geïnjecteerd met het geneesmiddel streptozotocine.
Dieren die met deze bioflavonoïden werden behandeld hadden een duidelijk verbeterd geheugen en een vermindering van oxidatieve stress, effecten die uiteindelijk erg nuttig kunnen zijn bij de bestrijding van ziektes zoals dementie en de ziekte van Alzheimer.
Supplementen met bioflavonoïden
De bioflavonoïden uit citrusfruit zijn niet alleen in natuurlijke vorm, maar ook onder de vorm van supplementen verkrijgbaar. Omdat ze zo rijkelijk voorkomen in citrusfruit dat eveneens een belangrijke bron van vitamine C is, worden bioflavonoïden uit citrusfruit vaak toegevoegd aan vitamine C capsules, tabletten en poeder.