Meer magnesium = 34% minder risico op cardiovasculaire problemen
Gepubliceerd op 24 augustus 2016 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Een verhoging van de inname van magnesium wordt gelinkt aan een lager sterftecijfer over een gemiddelde periode van 4,8 jaar bij mannen en vrouwen die een risico op een cardiovasculaire aandoening lopen
De Journal of Nutrition publiceerde een artikel dat een verband aantoonde tussen een grote inname van magnesium en een lager risico om gedurende een gemiddelde periode van 4,8 jaar als volwassene te sterven aan het risico op een cardiovasculaire aandoening.
Studie naar effect van magnesium
De studie werd uitgevoerd op een doelgroep van 7.216 mannen en vrouwen, dit in de leeftijd tussen de 55 en 88 jaar.
De studie onderzocht de effecten op cardiovasculair vlak van twee mediterrane diëten (een met een supplement met noten en een met een supplement met olijfolie) met de nodige adviezen betreffende een vetarm dieet.
De deelnemers werden beperkt tot zij met het type 2 diabetes of tot 3 of meer risicofactoren op een cardiovasculaire aandoening bij het onderzoek. Vragenlijsten over de eetgewoonten werden bij het begin van de studie gegeven met de nodige informatie betreffende de inname van magnesium.
Over een gemiddelde periode van 4,8 jaar kwamen 277 cardiovasculaire gebeurtenissen waaronder hartaanvallen en hartstilstand) voor en gingen 323 van de onderzochte mensen dood.
Deelnemers die tot de top drie van innemers van magnesium hoorden hadden een vermindering van zowat 34 % (of een derde) van het risico op sterven in vergelijking met zij die qua inname van magnesium tot het onderste derde behoorden.
Conclusie
Conclusie was dat het risico om te sterven aan een cardiovasculaire aandoening 59 % lager was, en ook te sterven aan kanker was dat 37 % lager voor zij die tot de top drie van de innemers van magnesium behoorden.
Bij het onderzoek werd een duidelijke vermindering vast gesteld van het risico om te sterven aan gelijk welke oorzaak bij zij in de controlegroep die een vetarm dieet was voorgeschreven en die de hoogste inname van magnesium hadden.
“Hypertensie is een sterke risicofactor voor een cardiocasculaire ziekte, en het is bekend dat magnesium kan bijdragen tot een verlaging van de bloeddruk”, noteren auteurs Marta Guasch-Ferré en haar collega’s in hun discussie in verband met de bevindingen van de studie. “Ook kan de inname van magnesium helpen om ontstekingen onder controle houden en de endotheliale functies helpen verbeteren. Al deze diverse mechanismes kunnen een weldadig effect hebben bij het verlagen van het risico op een cardiovasculaire ziekte en zelfs de dood.”
“De bevindingen van deze prospectieve studie suggereren een omgekeerde associatie tussen de inname van magnesium en sterfte ten gevolge van een cardiovasculaire aandoening, kanker en nog tal van andere oorzaken.”