5 redenen om pompoen te eten dit najaar
Gepubliceerd op 05 oktober 2022 - Laatst bijgewerkt op 05 oktober 2022
Laatst bijgewerkt op 5 oktober 2022
Pompoenen zijn niet weg te denken uit de keuken, vooral in de herfstmaanden. Of het nou als decoratie is of in gerechten, deze vrucht is een klassieker. Pompoen bevat dan ook nog eens vitaminen en mineralen, en is laag aan calorieën. Wij zetten even alle gezondheidsvoordelen op een rijtje.
In dit artikel lees je:
- wat pompoenen precies zijn;
- welke voedingsstoffen pompoenen hebben;
- waarom pompoenpitten ook zo gezond zijn;
- 5 redenen waarom pompoen in je dieet moet zitten;
- de voordelen van pompoen in het kort.
Wat is een pompoen?
De pompoen, of Cucurbita pepo, is een soort squash die in dezelfde familie behoort als komkommers en meloenen. Omdat het zaden heeft, is de pompoen eigenlijk een vrucht, maar qua voedingswaarde is hij eerder een groente.
De pompoen wordt in verschillende keukens gebruikt, maar de vrucht kent ook een lange geschiedenis als medicinale plant. Verschillende studies op dieren hebben aangetoond dat pompoen bijvoorbeeld een gunstige invloed heeft op de behandeling van diabetes.[1][2] Uiteraard moeten deze resultaten getest en onderzocht worden bij mensen.
De voedingsstoffen van een pompoen
Pompoen is een ongelooflijk voedzaam product dat veel voedingsstoffen bevat. De vrucht is enorm rijk aan zowel vitaminen als mineralen en bevat relatief weinig calorieën.
Je krijgt de volgende voedingsstoffen binnen met 100 gram rauwe pompoen:
Energie (kcal) | 36 kcal | 1,80 % ADV* |
Eiwitten | 1,1 g | 1,96 % |
Vetten | 0,3 g | 0,43 % |
Koolhydraten | 7 g | 2,69 % |
Vezels | 1 g | 2,86 % |
Vitamine A | 0,02 mg | 2,22 % |
Vitamine B2 | 0,06 mg | 4,00 % |
Vitamine B6 | 0,11 mg | 7,33 % |
Vitamine C | 14 mg | 18,67 % |
Vitamine E | 1,1 mg | 11,00 % |
Vitamine K | 1,1 ug | 0,92 % |
Koper | 0,08 mg | 8,89 % |
IJzer | 0,06 mg | 0,75 % |
Magnesium | 10 mg | 3,33 % |
Kalium | 130 mg | 3,71 % |
De vitamine A in pompoen is eigenlijk een vorm van vitamine A-precursoren bètacaroteen en alfacaroteen. Je lichaam kan deze krachtige antioxidanten omzetten in vitamine A nadat je ze hebt geconsumeerd.
De voordelen van pompoenpitten
Niet enkel het vruchtvlees, maar ook de pitten van pompoenen zijn eetbaar. Pompoenpitten worden regelmatig gegeten als snack en zijn, dankzij de hoge voedingswaarden, een gezond alternatief voor als je eens zin hebt om te knabbelen.
De tabel hieronder duidt de voedingswaarden aan van 100 gram pompoenpitten:
Energie (kcal) | 574 kcal | 28,70 % ADV |
Eiwitten | 30,3 g | 54,11 % |
Vetten | 47,2 g | 67,43 % |
Koolhydraten | 2,7 g | 1,04 % |
Vezels | 8,5 g | 24,29 % |
Magnesium | 535 mg | 178,33 % |
IJzer | 8 mg | 100,00 % |
Fosfor | 1124 mg | 140,50 % |
5 Redenen waarom je pompoen moet eten
Het is duidelijk dat pompoenen en hun zaden boordevol vitaminen en mineralen zitten. Verder zit er weinig suiker in en is de vrucht zeer vezelrijk, een reden waarom mensen die een laagcalorisch dieet volgen de pompoen zo graag in gerechten zien.
Veel onderzoek is nog niet gedaan naar pompoenen in het bijzonder, maar de vrucht bevat veel voedingsstoffen waarvan vaststaat dat ze meer dan gunstig zijn voor de gezondheid.
#1 Voor je immuunsysteem
Zoals eerder vermeld voorziet een portie pompoen je van een goede dosis bètacaroteen, dat op zijn beurt weer omgezet wordt in vitamine A. Van deze vitamine is meermaals bewezen geweest dat het ontstekingen in het lichaam kan verminderen.
Bovendien kan vitamine C een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem van je lichaam door het versterken van cellen.
#2 Voor je ogen
In de eerste instantie zorgt bètacaroteen ervoor dat je scherper zicht krijgt door het netvlies te helpen om licht beter te absorberen. Zo blijven je ogen gezond, vooral bij weinig licht.
Verder kan de combinatie van vitaminen en mineralen de ogen beschermen tegen leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Dit laatste is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de gele vlek. Naarmate we ouder worden, verslechtert ons zicht meer en meer.
Een studie hieromtrent heeft aangetoond dat personen met leeftijdsgebonden maculadegeneratie de aandoening met bepaalde supplementen konden verbeteren. De supplementen in kwestie bevatten zink, vitamine C, vitamine E of bètacaroteen. In andere woorden, voedingswaarden die terug te vinden zijn in pompoenen.
#3 Voor je huid
De antioxidanten in pompoenen, namelijk bètacaroteen en vitamine C en E, kunnen van belang zijn voor de gezondheid van je huid. Vooral bètacaroteen kan de huid beschermen van schadelijke uv-stralen en de uitstraling van de huid verbeteren.
Vitamine C en E worden regelmatig voor de antioxiderende eigenschappen gebruikt in huidverzorgingsproducten. Deze vitamines zijn gunstig voor de huid als je ze opsmeert, maar je kunt ze ook zeker consumeren voor nog betere absorptie.
#4 Voor je hart
Het is meermaals bewezen geweest dat de inname van groenten en fruit gunstig werkt voor de gezondheid van het hart. Pompoen is hier geen uitzondering op de regel. De vrucht bevat specifieke voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid van het hart. Vooral kalium kan een hoge bloeddruk helpen verlagen.
Bovendien kunnen gezonde vezels helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen door zich te binden met het cholesterol in het voedsel dat je eet en de absorptie ervan te voorkomen.
#5 Voor je metabolisme
Het eten van voedsel dat rijk is aan bètacaroteen kan je metabolische gezondheid verbeteren. In dit geval betekent het dat je bloedsuiker beter onder controle is en de verdeling van vet op het lichaam gelijkmatiger en gezonder is.
Daarbovenop kunnen de vezels in pompoenen helpen om bloedsuikerpieken tegen te gaan nadat je een maaltijd met veel koolhydraten hebt geconsumeerd. Uiteraard spelen al je voedingsgewoonten een rol in je gezondheid en is dit niet volkomen afhankelijk van de occasionele portie pompoen.
Even samengevat
Pompoen is een ongelooflijk gezonde groente (of fruit als je helemaal correct wilt zijn) die rijk is aan vezels, vitaminen en mineralen. Het heeft verschillende gezondheidsvoordelen en kan als veelzijdige vrucht in allerlei gerechten verwerkt worden. De zaden, die een uitstekende bron van plantaardig vet zijn, zijn ook een heerlijk gezonde snack of salade topping.