Warmte aanvallen en moe? 4 mogelijke oorzaken & wat je eraan kan doen
Gepubliceerd op 30 augustus 2023 - Laatst bijgewerkt op 30 augustus 2023
Laatst bijgewerkt op 30 augustus 2023
Warmte aanvallen en moe zijn, dit zijn geen symptomen waar we graag naar uitkijken in ons dagelijks leven. Vaak denken we aan de menopauze, maar er zijn ook andere aandoeningen of factoren.
In dit artikel vertellen we wat warmte aanvallen zijn, welke oorzaken ze hebben en hoe je warmte aanvallen kan behelpen.
Wat is een opvlieger?
Een warmte aanval, ook wel gekend als opvlieger, is het plotse gevoel van hitte dat niet door externe factoren wordt veroorzaakt. Je lichaam kan hier dus elk gegeven moment last van hebben, niet enkel tijdens een bezoekje aan de sauna of in extreem warm weer.
Wat een warmte aanval nou precies veroorzaakt, is niet geheel duidelijk. Wel zijn er een aantal mogelijke oorzaken die deze opvliegers en vermoeidheid kunnen teweegbrengen.
Wat is de oorzaak van warmte aanvallen?
Het kan zijn dat veranderende oestrogeenspiegels de thermoregulatie (het vermogen om op te warmen of af te koelen) van je lichaam verstoren. Als gevolg daarvan gaan de bloedvaten in de buurt van je huid openstaan en stijgt je huidtemperatuur plotseling (hoewel je kerntemperatuur dat niet doet).
Hieronder geven we 4 mogelijke oorzaken van warmte aanvallen en een moe gevoel. Let op, dit zijn niet de enige oorzaken en de symptomen lopen breder uit dan enkel opvliegers of vermoeidheid. Raadpleeg altijd je arts indien je ernstige klachten ervaart.
#1 Menopauze
Oorzaak
De oorzaak waar velen aan denken als ze warmte aanvallen en vermoeidheid ervaren.
Nachtelijk zweten en vaginale droogte zijn gekende symptomen van de menopauze, en ook warmte aanvallen (ook wel gekend als opvliegers) en vermoeidheid steken de kop op.
De overgang van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid en geen menstruatie kan nogal eens zijn tol eisen op het vrouwelijk lichaam.
Wanneer warmte aanvallen en een moe gevoel zich zodanig frequent voordoen, kan het een impact hebben op je dagelijks leven.
Oplossing
- Zorg voor voldoende beweging. Dit is niet altijd eenvoudig, maar studies[1] hebben bewezen dat vrouwen in de postmenopauze meer energie kregen dankzij oefeningen van matige tot hoge intensiteit. En meer energie betekent minder vermoeidheid!
- Zet de thermostaat lager. Deze lijkt misschien voor de hand liggend. Als je echter de mogelijkheid hebt om de temperatuur te regelen in je slaapkamer, zet deze dan op 18°C. Dit zou volgens experts de perfecte temperatuur zijn voor een goede nachtrust.
- Eet kleinere porties. Het eten van een grote avondmaaltijd voor het slapengaan kan je een overmatig vol gevoel geven, wat niet bevorderend is voor slaap. Het geeft ook meer kans op maagzuur.
Meer lezen over de menopauze? -> Menopauze: symptomen & kenmerken
#2 Angststoornis
Oorzaak
Last van warmte aanvallen, maar geen overgang? Angststoornissen en warmte aanvallen zijn erg nauw met elkaar verbonden, en soms is het niet duidelijk wat eerst komt. Wel is er een duidelijke link tussen de twee.
Langdurige stress en angst kunnen zich op verschillende manieren uiten in het lichaam, waaronder warmte aanvallen en vermoeidheid.
Onderzoekers denken dat dit symptoom kan komen doordat het lichaam stresshormonen afgeeft tijdens een waargenomen “vecht-of-vlucht”-situatie, waardoor de bloedsomloop en de bloedtoevoer naar de spieren toeneemt en een ongemakkelijk, warm gevoel ontstaat.
Symptomen van angststoornissen zijn onder andere slaap- en concentratieproblemen, rusteloosheid, hartkloppingen en nerveuze spanning. Het resultaat van deze symptomen kan serieuze vermoeidheid zijn.
Oplossing
- Pak het probleem aan. Dit is geen eenvoudige taak, maar om langdurige stress te behelpen, kun je proberen om het onderliggende probleem aan te pakken. Dit doe je eerst en vooral door het probleem te herkennen. Werk, relaties of financiën kunnen een beginpunt zijn.
- Ademhalingsoefeningen. Een vorm van meditatie kan helpen om je angststoornis onder de knie te krijgen. Begin klein, enkele minuten per dag zullen volstaan en kun je makkelijk opbouwen. Ademhalingsoefeningen zijn bewezen te helpen met stress en angst, maar het duurt even voor je het gewenste resultaat behaalt.
- Zoek professionele hulp. Als de angst je dagelijks leven begint te beïnvloeden, is het aangeraden om een gekwalificeerde therapeut te zoeken die je kan helpen. Deze kan helpen om het onderliggende probleem te achterhalen en de angst aan te pakken.
Meer lezen over angst? -> Hoe kom je van stress en angst af? 6x natuurlijke middeltjes tegen stress
#3 Cafeïne
Oorzaak
Zoals we reeds aanhaalden, kunnen warmte aanvallen (en de resulterende vermoeidheid) gelinkt worden aan veranderende oestrogeenlevels in het lichaam.
Cafeïne kan een zekere invloed hebben op het oestrogeengehalte. Bij sommige mensen zorgt cafeïne voor een ‘boost’ van oestrogeen, waardoor oestrogeendominantie en dus een hogere lichaamstemperatuur ontstaat.[2]
Verder kan cafeïne de hartslag doen toenemen, wat kan resulteren in meer opvliegers. Wel belangrijk, De meeste mensen hebben een normale gevoeligheid voor cafeïne en kunnen tot 400 mg per dag consumeren zonder ongewenste bijwerkingen.
Oplossing
- Probeer thee te drinken. Wissel je kopje koffie eens af met een kop thee. Deze warme drank bevat minder cafeïne en kan meer voordelen hebben. Groene thee bijvoorbeeld is erg rijk aan antioxidanten die je lichaam maar al te graag binnenkrijgt.
- Drink voldoende water. Als je graag koffie drinkt en deze gewoonte liever niet stop, zorg je er best voor dat je doorheen de dag voldoende water drinkt. Zo blijft je lichaam zeker gehydrateerd en kun je ongewenste bijwerkingen vermijden.
Meer lezen over groene thee? -> Groene thee: oorsprong en gezondheidsvoordelen
#4 Hyperthyreoïdie
Oorzaak
Bij een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) produceert je lichaam te veel schildklierhormoon. De toename zorgt ervoor dat je stofwisseling versnelt, wat symptomen kan veroorzaken zoals opvliegers, meer zweten, een oververhit gevoel en nachtelijk zweten.[3]
Oplossing
- Zoek professionele hulp. Als je denkt last te hebben van een overactieve schildklier, dan is de eerste stap om langs te gaan bij de dokter. Dit voornamelijk om te bevestigen dat je schildklier het probleem is. Hyperthyreoïdie vereist vaak ook medicatie, en die krijg je bij diagnose.
- Selenium. Als je liever een natuurlijk middel probeert, dan kan selenium misschien helpen. Onderzoek toont aan dat het spoorelement selenium kan helpen bij een overactieve schildklier.[4] Paranoten zijn een goede natuurlijke bron van selenium, met maar liefst 68–91 mcg per noot. Twee paranoten per dag volstaan voor gezonde levels van selenium.
Meer lezen over selenium? -> Het belang van selenium in de voeding
Even samengevat
Warmte aanvallen en vermoeidheid zijn bekende symptomen van de menopauze, maar dit is niet altijd de enige oorzaak. Te veel cafeïne, een overactieve schildklier of angststoornissen kunnen allemaal leiden tot warmte aanvallen. Ook onrustige slaap kan een gevolg zijn, wat dan weer leidt tot vermoeidheid. Denk je overmatig last te hebben van een van deze problemen, dan kan je best langs bij de dokter.
Bronnen