Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Kwalen & Aandoeningen / Hersenen & Gemoed / Voeding en supplementen die de ziekte van Alzheimer helpen bestrijden

Voeding en supplementen die de ziekte van Alzheimer helpen bestrijden

2 juni 2020

Voor de ziekte van Alzheimer is nog steeds geen remedie gevonden. Toch is er hoop. Het maken van de juiste keuzes op vlak van voeding, samen met een doordacht gebruik van voedingsstoffen, hormonen en geneesmiddelen kan leiden tot een dalend risico op het ontwikkelen van deze ziekte.

De gekende geneesmiddelen tegen Alzheimer bestrijden slechts een aantal symptomen. Geen enkel geneesmiddel kan de progressie van de ziekte afremmen of stoppen, laat staan de ziekte ongedaan maken.

4904-1

De complexiteit van de ziekte van Alzheimer

De symptomen van de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, beginnen met een duidelijk geheugenverlies dat in een verdere fase alle aspecten van de cognitieve functies aantast, waaronder via verwarring en stemmingswisselingen.

Een complexe hoeveelheid van met elkaar in verbinding staande abnormaliteiten dragen bij tot de ziekte van Alzheimer. Zij ontwikkelen zich traag, en de meesten hebben al een plaats gevonden op het ogenblik dat de eerste symptomen optreden.

Uiteindelijk zal het verlies van hersencellen en de miljarden onderlinge verbindingen leiden tot atrofie, of het krimpen van het brein zelf, in het bijzonder in de hippocampus en de cortex, de gebieden van het brein die verantwoordelijk zijn voor het geheugen, de cognitie en de persoonlijkheid.

Preventiedieet tegen Alzheimer

Een van de beste manieren om je hersenen gezond te houden is door het vermijden van een dieet met veel transvetten en verzadigde vetten. Deze vetten, zoals die uit dierlijke producten (vooral rood vlees), kunnen zowel ontstekingen veroorzaken als vrije radicalen produceren.

Het eten van voedsel rijk aan antioxidanten zoals vitamine C en E is een natuurlijke manier om vrije radicalen uit het lichaam te verwijderen. Een inname van fruit en groenten, vis rijk aan omega-3-oliën en vegetarische eiwitvervangers (zoals soja) beschermen tegen geheugenverlies.

Het ideale preventiedieet ziet er als volgt uit:

  • 20% goede vetten: tot deze groep behoren onder andere :extra vierge olijfolie, avocado en vlaszaadolie.
  • 40% magere proteïnen: denk aan vis, kip, kalkoen en soja op een dagelijkse basis.
  • 40% complexe koolhydraten: geniet met volle teugen van verse groenten, volle granen, peulvruchten en vers fruit.
  • Onbeperkt: supervoeding voor de hersenen. Deze superfoods, waaronder bosbessen, spinazie en zeewier, hebben antioxiderende eigenschappen die de oorzaken van Alzheimer voorkomen.[1]

4 supplementen tegen Alzheimer

1. Acetyl-L-Carnitine

Acetyl L-Carnitine (ALCAR) is een molecule afgeleid uit een aminozuur uit rood vlees dat bijdraagt tot de beweging van vetzuren en andere vitale brandstoffen van de cel naar de mitochondria. Hierdoor draagt deze stof bij tot de gezondheid en de goede werking van de hersenen.

Bewijs uit meta-analyses van gerandomiseerde gecontroleerde studies suggereert dat ALCAR de cognitieve achteruitgang zou kunnen vertragen, vooral bij patiënten met milde geheugenproblemen of in de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer.[2][3]

2. Omega-3 vetzuren

Mensen die vaak visolie innemen hebben minder kans op alle soorten van dementie, waaronder ook de ziekte van Alzheimer behoort. Omega-3 vetzuren, en in het bijzonder DHA en EPA, verminderen het risico op ontstekingen en ze vormen belangrijke bestanddelen van de membranen van de hersencellen. Vooral van DHA zijn positieve effecten gevonden.

DHA-supplementen kunnen voordelig zijn in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer, of bij milde cognitieve fouten, het stadium dat de ziekte van Alzheimer zelf voorafgaat. Eens de ziekte naar het gemiddelde stadium is gevorderd, zijn geen weldadige effecten meer op te tekenen.[4][5]

3. Vitamine D

Naast de gekende rol inzake de metabolisering van calcium en de gezondheid van de beenderen, functioneert vitamine D eveneens als neurohormoon en heeft het gunstige effecten op het menselijke brein. Oudere volwassenen, en zeker mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer, hebben een abnormaal laag peil aan vitamine D.

Vitamine D kan helpen om Alzheimer te voorkomen door de calciumkanalen van de hersencellen, de groeifactor van de zenuwen en de synthese van nitraatoxide, net als de antioxidante en de ontstekingswerende mechanismen te regelen. Vitamine D stimuleert ook het bestrijden van amyloide beta, een effect dat door Curcumine versterkt kan worden.[6][7]

4. Ginkgo Biloba

Ginkgo vermindert het afsterven van hersencellen en kan bijdragen bestrijden van amyloide beta proteïnen. Verschillende studies hebben de vergelijking gemaakt tussen de werking van ginkgo en donepezil, een van de klassieke geneesmiddelen die worden ingezet bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer.[8]

40-120 mg, drie keer per dag bij een maaltijd, kan helpen om de cognitieve achteruitgang bij oudere volwassenen te vertragen. Ginkgo biloba samen innemen met PS kan de weldadige effecten vergroten.[9]

Bronnen[+]

↑1 2020, Prevent Alzheimer’s Disease – Pillar 1: Diet and Supplements
↑2 4 augustus 2016, Acetyl L-Carnetine
↑3 2003, Acetyl-L-carnitine for Dementia
↑4 17 juni 2016, DHA & Your Brain
↑5 30 december 2015, Intakes of Fish and Polyunsaturated Fatty Acids and Mild-To-Severe Cognitive Impairment Risks: A Dose-Response Meta-Analysis of 21 Cohort Studies
↑6 17 juli 2016, Vitamin D
↑7 november 2012, Higher Vitamin D Dietary Intake Is Associated With Lower Risk of Alzheimer’s Disease: A 7-year Follow-Up
↑8 maart 2009, Ginkgo Biloba Extract EGb 761(R), Donepezil or Both Combined in the Treatment of Alzheimer’s Disease With Neuropsychiatric Features: A Randomised, Double-Blind, Exploratory Trial
↑9 30 mei 2019, Ginkgo biloba

Andere interessante artikels:

  1. Ginkgo Biloba voor geheugen en concentratie
  2. Dementie en natuurlijke maatregelen ter preventie
  3. Geschiedenis en geneeskrachtige werking van granaatappels
  4. CoQ10: de factor die het leven verlengt
  5. Vitamine B en Omega-3 verminderen risico op Alzheimer
  6. Blauwe bosbessen bieden tal van gezondheidsvoordelen
  7. Ashwagandha: een veelzijdig hulpmiddel
  8. Omega-3 vetzuren: in welke voeding kan je die vinden?
  9. 65% groter risico op een tekort aan vitamine B12 bij nemen van maagzuurremmers
  10. Mariadistel beschermt tegen vette leverziekte en verouderen van hersenen
  11. Bescherm jezelf tegen destructieve migraines
  12. Vitamine A, B, C om vermoeidheid te bestrijden
  13. Een kop blauwe bessen per dag verlaagt bloeddruk en verstevigt aders
  14. Geelwortel is een boost voor de hersenen
  15. Het medicinaal gebruik van planten
  16. Waarom goji-bessen zo gezond zijn
  17. Walnoten doen de goede bacteriën in je darm toenemen
  18. Heb jij ooit mangosteen geproefd?
  19. Olijfolie is de sleutel tot een lang leven
  20. Repetitief negatief denken vergroot het risico op dementie

Categorie: Hersenen & Gemoed Tags: Alzheimer, Dementie, Vitamine D

Meest recente artikels

  • Verkalking als waarschuwingssignaal voor hartziekten
  • Cholesterol en triglyceriden voorspellen grote cardiovasculaire gebeurtenissen
  • Studie koppelt glucosamine en chondroïtine aan verminderde sterftecijfers
  • Verhoogt veganisme het risico op breuken?
  • Kan een daglichtlamp je stemming verbeteren?
  • Cookiebeleid
  • Privacy

Copyright De Gezondheidswinkel© 2021

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.