Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Probiotica kunnen cognitieve functie verbeteren (Studie)

Gepubliceerd op 26 april 2023 - Laatst bijgewerkt op 16 mei 2023

Laatst bijgewerkt op 16 mei 2023

In deze meta-analyse had suppletie met probiotica een gunstig effect op de cognitieve functie, maar alleen bij deelnemers met milde cognitieve stoornissen/Alzheimer.

De voordelen van probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die kunnen worden geconsumeerd via gefermenteerd voedsel of supplementen. Meer en meer studies tonen aan dat de balans of onbalans van bacteriën in je spijsverteringsstelsel verband houdt met algemene gezondheid en ziekte.

Probiotica bevorderen een gezond evenwicht van darmbacteriën en zijn in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen:

  • Probiotica kunnen helpen het hart gezond te houden door LDL (“slecht”) cholesterol en bloeddruk te verlagen.[1][2]
  • Probiotica kan het natuurlijke evenwicht van de darmbacteriën herstellen.[3]
  • Verschillende studies wijzen erop dat het gebruik van probiotica verband houdt met een verminderd risico op antibiotica-geassocieerde diarree.[4]
  • Uit een overzicht van 13 menselijke studies blijkt dat supplementatie met Bifidobacterium en Lactobacillus gedurende 1-2 maanden angst, depressie, autisme, obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) en geheugen kan verbeteren.[5]
  • Uit ouder onderzoek blijkt dat probiotica de kans op en de duur van luchtweginfecties verminderen. De kwaliteit van de resultaten was echter laag.[6]
Vitals Microbiol Platinum (30 caps)

Vitals Microbiol Platinum (30 caps)

Microbiol Platinum is een probioticasupplement met per capsule minimaal 10 miljard levensvatbare bacteriën. Dosering: 1-2 capsules per dag.

Bekijk dit product

 

Een recente studie[7] onderzocht of probiotica een effect kon hebben op de cognitieve functie. We bespreken hieronder de resultaten.

Wat werd onderzocht?

Het effect van suppletie met probiotica (vergeleken met placebo) op de cognitieve functie.

Wie werden onderzocht?

In totaal 715 volwassenen (leeftijd 50-100 jaar).

Opzet van de studie

Er werd een meta-analyse uitgevoerd van 10 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. De onderzoeken werden uitgevoerd in Azië (8 onderzoeken), de Verenigde Staten (1 onderzoek) en Europa (1 onderzoek). In 5 studies hadden de deelnemers milde cognitieve stoornissen (MCI) of de ziekte van Alzheimer (AD). De gebruikte probiotica waren van de geslachten Lactobacillus, Bifidobacterium of Enterococcus. De duur van de interventie varieerde van 3 tot 24 weken.

Florassist Balance (30 caps)

Florassist Balance (30 caps)

Florassist levert 6 verschillende levende stammen van melkzuurbacteriën. Gratis verstuurd naar België & Nederland. Grote voorraad & snel geleverd!

Bekijk dit product

 

Resultaten van de studie

In de algemene analyse had suppletie met probiotica een gunstig effect op de cognitieve functie (gemiddelde effectgrootte).

In subgroepanalyses was het positieve effect van probiotica op de cognitieve functie statistisch significant bij deelnemers met MCI/AD (maar niet bij deelnemers zonder MCI/AD), in trials waarin één enkele probiotische stam werd gebruikt (maar niet in trials waarin meerdere probiotische stammen werden gebruikt), in proeven met een interventieduur van 12 of meer weken (maar niet in proeven met een interventieduur van minder dan 12 weken), en in proeven met probiotische doses van meer dan 1 miljard kolonievormende eenheden (maar niet in proeven met probiotische doses van minder dan 1 miljard kolonievormende eenheden).

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 20 oktober 2022, Gut microbiota involved in desulfation of sulfated progesterone metabolites: A potential regulation pathway of maternal bile acid homeostasis during pregnancy
↑2 2018, Recent Advances in Probiotics as Live Biotherapeutics Against Gastrointestinal Diseases
↑3 15 september 2017, Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health
↑4 30 april 2019, Probiotics for the prevention of pediatric antibiotic-associated diarrhea
↑5 30 oktober 2016, Effect of Probiotics on Central Nervous System Functions in Animals and Humans: A Systematic Review
↑6 3 februari 2015, Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections
↑7 11 januari 2023, Probiotic supplements are effective in people with cognitive impairment: a meta-analysis of randomized controlled trials

Andere artikels over Hersenen & Gemoed

    • 4 gezondheidsvoordelen van GABA

      GABA (gamma-aminoboterzuur) is een aminozuur dat van nature voorkomt in de hersenen. GABA werkt als neurotransmitter en heeft een kalmerende werking op de hersenen.

      (meer…)

    • 4 gezondheidsvoordelen van GABA
    • Melatonine: voordelen, gebruik, interacties en bijwerkingen

      Melatonine is een van die stofjes in ons brein die een weldadige werking heeft op ons hele lichaam. In dit artikel bespreken we de gezondheidsvoordelen van melatonine.

      Je ontdekt onder meer:

      • Wat melatonine precies is;
      • Wat de link met je biologische klok is;
      • Welke de 10 belangrijkste voordelen van melatonine zijn;
      • Hoe je een verstoorde melatonineproductie herkent;
      • Welke dosis melatonine aanvaardbaar is;
      • Welke voorzorgen je moet nemen als je melatonine gaat nemen.
      (meer…)

    • Melatonine: voordelen, gebruik, interacties en bijwerkingen
    • Kent Ashwagandha meer gevaren dan voordelen? Een kijk op de mogelijke bijwerkingen

      Ashwagandha wordt al eeuwenlang gebruikt en is reeds grondig onderzocht: de vele voordelen van dit ayurvedisch kruid zijn duidelijk aanwezig. Toch zijn er uiteenlopende meningen en bronnen die proberen aan te tonen dat een supplement van ashwagandha allesbehalve veilig is. In dit artikel lees je waarom ashwagandha gevaarlijk is en, belangrijker nog, of deze uitspraken correct zijn.

      (meer…)

    • Kent Ashwagandha meer gevaren dan voordelen? Een kijk op de mogelijke bijwerkingen
    • GABA: wat is het, bronnen en gebruik

      GABA is een afkorting van gamma-aminoboterzuur, een aminozuur dat van nature voorkomt in de hersenen ((7 december 2018, The discovery of GABA in the brain)) en als neurotransmitter fungeert. Neurotransmitters zijn een groep van chemische stoffen die eigenlijk als chemische boodschappers werken in het lichaam, en GABA is daar één van. De stof werd in het jaar 1950 ontdekt door twee wetenschappers, Eugene Roberts en J. Awapara.

      (meer…)

    • GABA: wat is het, bronnen en gebruik
    • Magnesium houdt het brein gezond

      Het merendeel van de gezondheidsproblemen die we vandaag ervaren hebben te maken met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Iedereen weet dat noodzakelijk is om genoeg vitamine D en omega-3 op te nemen, maar andere voedingsstoffen krijgen nauwelijks aandacht. Wanneer we spreken over de gezondheid van het brein, is magnesium de belangrijkste voedingsstof.

      Amerikaanse wetenschappers zijn bezig met onderzoek naar de link tussen magnesiumtekort en problemen zoals Alzheimer. De meeste Alzheimerpatiënten vertonen een gebrek aan magnesium.

      (meer…)

    • Magnesium houdt het brein gezond
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hersenen & Gemoed
    • Probiotica

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023