Voeding en supplementen die de ziekte van Alzheimer helpen bestrijden
Gepubliceerd op 02 juni 2020 - Laatst bijgewerkt op 08 augustus 2022
Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022
Voor de ziekte van Alzheimer is nog steeds geen remedie gevonden. Toch is er hoop. Het maken van de juiste keuzes op vlak van voeding, samen met een doordacht gebruik van voedingsstoffen, hormonen en geneesmiddelen kan leiden tot een dalend risico op het ontwikkelen van deze ziekte.
De gekende geneesmiddelen tegen Alzheimer bestrijden slechts een aantal symptomen. Geen enkel geneesmiddel kan de progressie van de ziekte afremmen of stoppen, laat staan de ziekte ongedaan maken.
De complexiteit van de ziekte van Alzheimer
De symptomen van de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, beginnen met een duidelijk geheugenverlies dat in een verdere fase alle aspecten van de cognitieve functies aantast, waaronder via verwarring en stemmingswisselingen.
Een complexe hoeveelheid van met elkaar in verbinding staande abnormaliteiten dragen bij tot de ziekte van Alzheimer. Zij ontwikkelen zich traag, en de meesten hebben al een plaats gevonden op het ogenblik dat de eerste symptomen optreden.
Uiteindelijk zal het verlies van hersencellen en de miljarden onderlinge verbindingen leiden tot atrofie, of het krimpen van het brein zelf, in het bijzonder in de hippocampus en de cortex, de gebieden van het brein die verantwoordelijk zijn voor het geheugen, de cognitie en de persoonlijkheid.
Preventiedieet tegen Alzheimer
Een van de beste manieren om je hersenen gezond te houden is door het vermijden van een dieet met veel transvetten en verzadigde vetten. Deze vetten, zoals die uit dierlijke producten (vooral rood vlees), kunnen zowel ontstekingen veroorzaken als vrije radicalen produceren.
Het eten van voedsel rijk aan antioxidanten zoals vitamine C en E is een natuurlijke manier om vrije radicalen uit het lichaam te verwijderen. Een inname van fruit en groenten, vis rijk aan omega-3-oliën en vegetarische eiwitvervangers (zoals soja) beschermen tegen geheugenverlies.
Het ideale preventiedieet ziet er als volgt uit:
- 20% goede vetten: tot deze groep behoren onder andere :extra vierge olijfolie, avocado en vlaszaadolie.
- 40% magere proteïnen: denk aan vis, kip, kalkoen en soja op een dagelijkse basis.
- 40% complexe koolhydraten: geniet met volle teugen van verse groenten, volle granen, peulvruchten en vers fruit.
- Onbeperkt: supervoeding voor de hersenen. Deze superfoods, waaronder bosbessen, spinazie en zeewier, hebben antioxiderende eigenschappen die de oorzaken van Alzheimer voorkomen.[1]
4 supplementen tegen Alzheimer
1. Acetyl-L-Carnitine
Acetyl L-Carnitine (ALCAR) is een molecule afgeleid uit een aminozuur uit rood vlees dat bijdraagt tot de beweging van vetzuren en andere vitale brandstoffen van de cel naar de mitochondria. Hierdoor draagt deze stof bij tot de gezondheid en de goede werking van de hersenen.
Bewijs uit meta-analyses van gerandomiseerde gecontroleerde studies suggereert dat ALCAR de cognitieve achteruitgang zou kunnen vertragen, vooral bij patiënten met milde geheugenproblemen of in de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer.[2][3]
2. Omega-3 vetzuren
Mensen die vaak visolie innemen hebben minder kans op alle soorten van dementie, waaronder ook de ziekte van Alzheimer behoort. Omega-3 vetzuren, en in het bijzonder DHA en EPA, verminderen het risico op ontstekingen en ze vormen belangrijke bestanddelen van de membranen van de hersencellen. Vooral van DHA zijn positieve effecten gevonden.
DHA-supplementen kunnen voordelig zijn in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer, of bij milde cognitieve fouten, het stadium dat de ziekte van Alzheimer zelf voorafgaat. Eens de ziekte naar het gemiddelde stadium is gevorderd, zijn geen weldadige effecten meer op te tekenen.[4][5]
3. Vitamine D
Naast de gekende rol inzake de metabolisering van calcium en de gezondheid van de beenderen, functioneert vitamine D eveneens als neurohormoon en heeft het gunstige effecten op het menselijke brein. Oudere volwassenen, en zeker mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer, hebben een abnormaal laag peil aan vitamine D.
Vitamine D kan helpen om Alzheimer te voorkomen door de calciumkanalen van de hersencellen, de groeifactor van de zenuwen en de synthese van nitraatoxide, net als de antioxidante en de ontstekingswerende mechanismen te regelen. Vitamine D stimuleert ook het bestrijden van amyloide beta, een effect dat door Curcumine versterkt kan worden.[6][7]
4. Ginkgo Biloba
Ginkgo vermindert het afsterven van hersencellen en kan bijdragen bestrijden van amyloide beta proteïnen. Verschillende studies hebben de vergelijking gemaakt tussen de werking van ginkgo en donepezil, een van de klassieke geneesmiddelen die worden ingezet bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer.[8]
40-120 mg, drie keer per dag bij een maaltijd, kan helpen om de cognitieve achteruitgang bij oudere volwassenen te vertragen. Ginkgo biloba samen innemen met PS kan de weldadige effecten vergroten.[9]
Bronnen
↑1 | 2020, Prevent Alzheimer’s Disease – Pillar 1: Diet and Supplements |
---|---|
↑2 | 4 augustus 2016, Acetyl L-Carnetine |
↑3 | 2003, Acetyl-L-carnitine for Dementia |
↑4 | 17 juni 2016, DHA & Your Brain |
↑5 | 30 december 2015, Intakes of Fish and Polyunsaturated Fatty Acids and Mild-To-Severe Cognitive Impairment Risks: A Dose-Response Meta-Analysis of 21 Cohort Studies |
↑6 | 17 juli 2016, Vitamin D |
↑7 | november 2012, Higher Vitamin D Dietary Intake Is Associated With Lower Risk of Alzheimer’s Disease: A 7-year Follow-Up |
↑8 | maart 2009, Ginkgo Biloba Extract EGb 761(R), Donepezil or Both Combined in the Treatment of Alzheimer’s Disease With Neuropsychiatric Features: A Randomised, Double-Blind, Exploratory Trial |
↑9 | 30 mei 2019, Ginkgo biloba |