Het mediterraan dieet correleert met betere cognitieve functies
Gepubliceerd op 29 april 2020 - Laatst bijgewerkt op 11 augustus 2020
Laatst bijgewerkt op 11 augustus 2020
Volgens een analyse van twee studies rond oogziekten hangt het volgen van een mediterraan dieet – met een hoog gehalte aan groenten, volle granen, vis en olijfolie – samen met betere cognitieve functies. Voedingsfactoren lijken ook een rol te spelen bij het remmen van de cognitieve achteruitgang.
Onder cognitieve functies verstaan we het vermogen om informatie op te nemen en te werken. Voorbeelden van cognitieve functies zijn intelligentie, geheugen, aandacht, taal, probleemoplossend vermogen… [1]
Studie naar maculadegeneratie
Onderzoekers van het National Eye Institute hebben de analyse van gegevens van de Age-Related Eye Disease Study geleid[2]. AREDS en AREDS2 beoordeelden in de loop der jaren het effect van vitaminen op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD). AREDS omvatte ongeveer 4.000 deelnemers met en zonder AMD, en AREDS2 omvatte ongeveer 4.000 deelnemers met AMD.
De onderzoekers beoordeelden de AREDS- en AREDS2-deelnemers aan het begin van de studies op hun dieet. Ze deden dit met een vragenlijst die peilde naar de gemiddelde consumptie van elke component van het mediterrane dieet in het voorgaande jaar. Zo toetsten de onderzoekers de effecten van het mediterraan dieet op de cognitie.[3] Een mediterraan dieet legt de nadruk op de consumptie van fruit, groenten, volle granen, noten, peulvruchten, vis en olijfolie, evenals op een verminderde consumptie van rood vlees en alcohol.
De AREDS-studie testte de cognitieve functie van de deelnemers na vijf jaar, terwijl AREDS2 de cognitieve functie op de basislijn testte alsook nog eens twee, vier en tien jaar later. Hiervoor gebruikten ze gestandaardiseerde tests op basis van de Modified Mini-Mental State Examination.
De link tussen een mediterraan dieet en de cognitie
Deelnemers die het best scoorden wat betreft hun dieet hadden het laagste risico op cognitieve stoornissen. Een hoge consumptie van vis en groenten bleek het grootste beschermende effect te hebben. De AREDS2-deelnemers met de hoogste visconsumptie hadden de minste kans op cognitieve achteruitgang.
De numerieke verschillen in cognitieve functiescores tussen de deelnemers met de hoogste versus de laagste aanhankelijkheid aan een mediterraan dieet waren relatief klein, wat betekent dat individuen waarschijnlijk geen verschil in dagelijkse functies zullen zien. Op populatieniveau laten de effecten echter duidelijk zien dat de cognitieve gezondheid afhankelijk is van het dieet.
De onderzoekers vonden ook dat deelnemers met het ApoE-gen, dat een groot risico op de ziekte van Alzheimer geeft, gemiddeld lagere cognitieve functiescores en een grotere afname hadden dan deelnemers zonder het gen. De voordelen van nauwe aansluiting bij een mediterraan dieet waren vergelijkbaar voor mensen met en zonder het ApoE-gen, wat betekent dat de effecten van het dieet op de cognitie onafhankelijk zijn van het genetische risico voor de ziekte van Alzheimer.[4]
Verder lezen:
Een mediterraan dieet verbetert de cognitieve functies van senioren
Achteruitgang van de ogen en maculadegeneratie tegengaan
Bronnen