Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Dieet & Voeding / Het mediterraan dieet correleert met betere cognitieve functies

Het mediterraan dieet correleert met betere cognitieve functies

29 april 2020

Volgens een analyse van twee studies rond oogziekten hangt het volgen van een mediterraan dieet – met een hoog gehalte aan groenten, volle granen, vis en olijfolie – samen met betere cognitieve functies. Voedingsfactoren lijken ook een rol te spelen bij het remmen van de cognitieve achteruitgang.

Onder cognitieve functies verstaan we het vermogen om informatie op te nemen en te werken. Voorbeelden van cognitieve functies zijn intelligentie, geheugen, aandacht, taal, probleemoplossend vermogen… [1]

Studie naar maculadegeneratie

Onderzoekers van het National Eye Institute hebben de analyse van gegevens van de Age-Related Eye Disease Study geleid[2]. AREDS en AREDS2 beoordeelden in de loop der jaren het effect van vitaminen op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD). AREDS omvatte ongeveer 4.000 deelnemers met en zonder AMD, en AREDS2 omvatte ongeveer 4.000 deelnemers met AMD.

De onderzoekers beoordeelden de AREDS- en AREDS2-deelnemers aan het begin van de studies op hun dieet. Ze deden dit met een vragenlijst die peilde naar de gemiddelde consumptie van elke component van het mediterrane dieet in het voorgaande jaar. Zo toetsten de onderzoekers de effecten van het mediterraan dieet op de cognitie.[3] Een mediterraan dieet legt de nadruk op de consumptie van fruit, groenten, volle granen, noten, peulvruchten, vis en olijfolie, evenals op een verminderde consumptie van rood vlees en alcohol.

De AREDS-studie testte de cognitieve functie van de deelnemers na vijf jaar, terwijl AREDS2 de cognitieve functie op de basislijn testte alsook nog eens twee, vier en tien jaar later. Hiervoor gebruikten ze gestandaardiseerde tests op basis van de Modified Mini-Mental State Examination.

De link tussen een mediterraan dieet en de cognitie

Deelnemers die het best scoorden wat betreft hun dieet hadden het laagste risico op cognitieve stoornissen. Een hoge consumptie van vis en groenten bleek het grootste beschermende effect te hebben. De AREDS2-deelnemers met de hoogste visconsumptie hadden de minste kans op cognitieve achteruitgang.

De numerieke verschillen in cognitieve functiescores tussen de deelnemers met de hoogste versus de laagste aanhankelijkheid aan een mediterraan dieet waren relatief klein, wat betekent dat individuen waarschijnlijk geen verschil in dagelijkse functies zullen zien. Op populatieniveau laten de effecten echter duidelijk zien dat de cognitieve gezondheid afhankelijk is van het dieet.

De onderzoekers vonden ook dat deelnemers met het ApoE-gen, dat een groot risico op de ziekte van Alzheimer geeft, gemiddeld lagere cognitieve functiescores en een grotere afname hadden dan deelnemers zonder het gen. De voordelen van nauwe aansluiting bij een mediterraan dieet waren vergelijkbaar voor mensen met en zonder het ApoE-gen, wat betekent dat de effecten van het dieet op de cognitie onafhankelijk zijn van het genetische risico voor de ziekte van Alzheimer.[4]

Verder lezen:
Een mediterraan dieet verbetert de cognitieve functies van senioren
Achteruitgang van de ogen en maculadegeneratie tegengaan

Ontvang elke dinsdag onze nieuwsbrief met 2 nieuwe artikels in je inbox 👇

 


Bronnen[+]

↑1 2020, Cognitieve Functies
↑2 2020, Age-Related Eye Disease Studies (AREDS/AREDS2)
↑3 13 april 2020, Adherence to a Mediterranean diet and cognitive function in the Age-Related Eye Disease Studies 1 & 2
↑4 14 april 2020, Mediterranean diet correlates with higher cognitive function

Andere interessante artikels:

  1. L-Theanine versterkt de mentale gezondheid
  2. Het hongerhormoon verbetert je geheugen
  3. Frequent thee drinken verbetert de hersengezondheid
  4. Een mediterraan dieet verbetert de cognitieve functies van senioren
  5. Olijfolie kan dementie voorkomen
  6. 9 voedingsmiddelen die je humeur verbeteren
  7. Sportvoeding is niet alleen voor topsporters
  8. Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking
  9. Opvliegers door stress: wat, waarom en hoe voorkomen?
  10. Burn out: verschijnsel van de moderne tijd?
  11. Volle granen kunnen het leven verlengen
  12. Frambozen, één van de rijkste bronnen van antioxidanten in voedingsmiddelen
  13. Natuurlijke hulpmiddelen en voedingssupplementen tegen ADHD
  14. Granaatappel heeft meer dan 100 gezondheidsvoordelen
  15. Obesitas vaststellen met behulp van het metaboloom
  16. Kan omega-3 angststoornissen verminderen?
  17. Cacao kan helpen vermoeidheid bij MS te verminderen
  18. Waarom heeft suiker een invloed op jicht?
  19. Darmbacteriën beperken de schade van verwerkt voedsel
  20. De link tussen de hersenen en de darm verklaart de drang naar suiker

Categorie: Dieet & Voeding, Hersenen & Gemoed

Meest recente artikels

  • Bruin vet beschermt tegen chronische ziekten
  • Studie onthult nieuw verband tussen overgewicht en artrose
  • 8 tips om gezond ouder te worden
  • Positief zijn over ouder worden verlengt de levensduur met 7,5 jaar
  • Effecten van caloriebeperking op cognitieve achteruitgang
  • Cookiebeleid
  • Privacy

Copyright De Gezondheidswinkel© 2021

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.