Een mediterraan dieet verbetert de cognitieve functies van senioren
Gepubliceerd op 26 september 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Het consumeren van een mediterraan dieet wordt geassocieerd met minder cognitieve achteruitgang gedurende vijf jaar bij oudere volwassenen in de Verenigde Staten, volgens een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Maine en de Universiteit van Zuid-Australië.
De studie onderzocht het verband tussen het vasthouden aan een mediterraan dieet en de cognitieve functies bij oudere volwassen. Dit gebeurde in het kader van de Maine-Syracuse Longitudinal Study (MSLS).[1]
MSLS, een onderzoek naar veroudering, hypertensie, hart- en vaatziekten en cognitieve functies, werd in 1974 gelanceerd. Het maakte gebruik van data van 1000 personen, dewelke werd bijgehouden vanaf hun jonge jaren, evenals extra gegevens van 2400 volwassenen uit New York.
Het mediterrane dieet wordt doorgaans in verband gebracht met een reeks gezondheidsvoordelen. Het merendeel van de mediterrane dieetstudies is echter uitgevoerd bij de mediterrane bevolking, en de bevindingen van niet-mediterrane bevolkingsgroepen zijn gemengd.
Deelnemers meldden dat een hogere inname van mediterraan voedsel (olijfolie, fruit, groenten, peulvruchten, vis, volle granen en rode wijn) een gematigd verminderde cognitieve achteruitgang teweegbracht, en dat gedurende een periode van 5 jaar.
Causale relaties kunnen echter niet worden afgeleid, omdat de studie observationeel was. Niettemin geven de bevindingen aan dat een mediterraan dieet leeftijd en ziekte-gerelateerde cognitieve achteruitgang, wat vaak wordt geassocieerd met dementie, kan vertragen.
Toekomstige studies moeten mogelijke verbanden onderzoeken tussen het mediterraan dieet, zoals biologische factoren of algemene gezondheid als een positieve invloed op de cognitieve functie.[2]
Bronnen