De gezondheidsvoordelen van zeewier
Gepubliceerd op 28 juni 2018 - Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2020
Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2020
Zeewier werd onlangs uitgeroepen tot een van de meest voedzame groenten in de wereld, wat de lange levensduur van Japanners eveneens verklaart.
Soorten zeewier
- Blauwgroen zeewier: spirulina en chlorella.
- Bruin zeewier: kombu, arame, kelp en wakame.
- Groen zeewier: zeesla en stranddruiven.
- Rood zeewier: dulse, laver en nori.
Gezondheidsvoordelen van zeewier
Zeewier is rijk aan voedingsstoffen, vooral B12, dat nodig is voor je bloed en je zenuwweefsel. Soorten als arame en wakame zitten vol calcium, foliumzuur en magnesium. Paarse make is dan weer een goede bron van vitamine B.
Zeewier zoals kombu bevat veel jodium wat helpt bij het regelen van het metabolisme en de schildklierfunctie. Heb je echter problemen met je schildklier, dan is het belangrijk je jodiuminname te beperken.
Zeewiersoorten zoals kelp helpen bij gewichtsverlies. Ze bevatten alginaten die de vertering van vet in de darm onderdrukken. Zwaarlijvigheid kan op die manier door alginaten voorkomen worden. De zeewiersoort kombu bevat bovendien een caretonoïde die helpt bij de productie van een proteïne die instaat voor het vetmetabolisme.
Zeewier ondersteunt het botweefsel. Zeewier, vooral de donkergroene variant, bevat een hoge hoeveelheid calcium. Bovendien bevat zeewier magnesium, een ander mineraal dat de gezondheid van de botten ondersteunt.
Zeewier bevordert de hartgezondheid. Zeewier bevat namelijk peptiden die de bloeddruk everlagen, wat helpt om hartkwalen te bestrijden.
Zeewier balanceert de bloedsuikerspiegel. Onderzoek wees uit dat de alginaten in bruine zeewierachtige schimmels het darmslijm versterken en de vertering van koolhydraten vertragen. Studies vonden ook dat alginaat de cholesterol- en glucoseopname bij mensen met overgewicht vermindert.
Bepaalde zeewiersoorten zoals arame en hijiki bevatten diverse oplosbare vezels, wat de ontgifting van het lichaam bevordert. De vezels reinigen onze darm van gifstoffen uit onder andere sigarettenrook.
Zeewier verbetert de conditie van de huid. Rood zeewier is bijvoorbeeld een goede bron van omega-3-vetzuren die ontstekingen helpen verminderen. Dit vermindert het risico op acne en andere huidproblemen, wat leidt tot een strakkere en jonger uitziende huid.
Zeewier in je dieet
Gebruik zeewier in je dieet door gedroogde of verse stukjes aan salades, soepen of wokgerechten toe te voegen. Er zijn ook zeewierchips op de markt die gezonder zijn dan de klassieke aardappelchips. Daarnaast kan je zeewiervlokken in plaats van zout gebruiken als smaakstof. Je kunt ook proberen je eigen sushi te maken door groenten en rijst te rollen in gedroogde noribladen.