Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

De gezondheidsvoordelen van zeewier

Gepubliceerd op 28 juni 2018 - Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2020

Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2020

Zeewier werd onlangs uitgeroepen tot een van de meest voedzame groenten in de wereld, wat de lange levensduur van Japanners eveneens verklaart.

Soorten zeewier

  • Blauwgroen zeewier: spirulina en chlorella.
  • Bruin zeewier: kombu, arame, kelp en wakame.
  • Groen zeewier: zeesla en stranddruiven.
  • Rood zeewier: dulse, laver en nori.

Gezondheidsvoordelen van zeewier

Zeewier is rijk aan voedingsstoffen, vooral B12, dat nodig is voor je bloed en je zenuwweefsel. Soorten als arame en wakame zitten vol calcium, foliumzuur en magnesium. Paarse make is dan weer een goede bron van vitamine B.

Zeewier zoals kombu bevat veel jodium wat helpt bij het regelen van het metabolisme en de schildklierfunctie. Heb je echter problemen met je schildklier, dan is het belangrijk je jodiuminname te beperken.

Zeewiersoorten zoals kelp helpen bij gewichtsverlies. Ze bevatten alginaten die de vertering van vet in de darm onderdrukken. Zwaarlijvigheid kan op die manier door alginaten voorkomen worden. De zeewiersoort kombu bevat bovendien een caretonoïde die helpt bij de productie van een proteïne die instaat voor het vetmetabolisme.

Zeewier ondersteunt het botweefsel. Zeewier, vooral de donkergroene variant, bevat een hoge hoeveelheid calcium. Bovendien bevat zeewier magnesium, een ander mineraal dat de gezondheid van de botten ondersteunt.

Zeewier bevordert de hartgezondheid. Zeewier bevat namelijk peptiden die de bloeddruk everlagen, wat helpt om hartkwalen te bestrijden.

Zeewier balanceert de bloedsuikerspiegel. Onderzoek wees uit dat de alginaten in bruine zeewierachtige schimmels het darmslijm versterken en de vertering van koolhydraten vertragen. Studies vonden ook dat alginaat de cholesterol- en glucoseopname bij mensen met overgewicht vermindert.

Bepaalde zeewiersoorten zoals arame en hijiki bevatten diverse oplosbare vezels, wat de ontgifting van het lichaam bevordert. De vezels reinigen onze darm van gifstoffen uit onder andere sigarettenrook.

Zeewier verbetert de conditie van de huid. Rood zeewier is bijvoorbeeld een goede bron van omega-3-vetzuren die ontstekingen helpen verminderen. Dit vermindert het risico op acne en andere huidproblemen, wat leidt tot een strakkere en jonger uitziende huid.

Zeewier in je dieet

Gebruik zeewier in je dieet door gedroogde of verse stukjes aan salades, soepen of wokgerechten toe te voegen. Er zijn ook zeewierchips op de markt die gezonder zijn dan de klassieke aardappelchips. Daarnaast kan je zeewiervlokken in plaats van zout gebruiken als smaakstof. Je kunt ook proberen je eigen sushi te maken door groenten en rijst te rollen in gedroogde noribladen.

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Een vegetarisch dieet kan het risico op diabetes type 2 verlagen

      Volgens een nieuwe meta-analyse van Harvard T.H. Chan School of Public Health hebben mensen die voornamelijk plantaardige diëten volgen met een grotere therapietrouw een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan degenen die deze diëten volgen met een lagere therapietrouw. De onderzoekers ontdekten ook dat de associatie sterker was voor mensen wier voeding de nadruk legde op gezond plantaardig voedsel.

      (meer…)

    • Een vegetarisch dieet kan het risico op diabetes type 2 verlagen
    • Dierlijke eiwitten deels vervangen door plantaardige eiwitten beïnvloedt de botvorming

      Nieuw onderzoek van de Universiteit van Helsinki toont aan dat deels overschakelen op plantaardige eiwitten ongunstig kan zijn voor de botten.

      (meer…)

    • Dierlijke eiwitten deels vervangen door plantaardige eiwitten beïnvloedt de botvorming
    • 7 top medicinale voedingsstoffen die in geen enkel dieet mogen ontbreken

      Kan het zijn dat je je slecht voelt, of wil je je gewoon beter voelen in het algemeen? Voordat u overgaat tot het plunderen van het medicijnkastje, neem je best eerst een kijkje in wat er in je koelkast aanwezig is.

      (meer…)

    • 7 top medicinale voedingsstoffen die in geen enkel dieet mogen ontbreken
    • Gezondheidsvoordelen van aardappelen

      Gekookt, geroosterd, gebakken of in pureevorm – aardappelen kunnen op veel verschillende wijzen in een gerecht verwerkt worden. Aardappelen zijn zeer voedzaam en geven energie doordat ze rijk zijn aan koolhydraten. In dit artikel bespreken we de verschillende gezondheidsvoordelen vaan aardappelen.

      (meer…)

    • Gezondheidsvoordelen van aardappelen
    • Darmbacteriën beperken de schade van verwerkt voedsel

      Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat zwaar verwerkt voedsel, zoals granen, brood, pasta, chocolade en frisdrank, schade kan veroorzaken in het lichaam.

      Onderzoek heeft bewerkte voedingsmiddelen die gangbaar zijn in het westerse dieet in verband gebracht met gewichtstoename, obesitas, een verhoogde insulineresistentie en een hoger risico op diabetes type 2.

      (meer…)

    • Darmbacteriën beperken de schade van verwerkt voedsel
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Bloeddruk
  • Calcium
  • Magnesium
  • Vitamine B

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023