Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
kk
Zoek je iets?

De gezondheidsvoordelen van zeewier

4 jaren ago

Zeewier werd onlangs uitgeroepen tot een van de meest voedzame groenten in de wereld, wat de lange levensduur van Japanners eveneens verklaart.

Soorten zeewier

  • Blauwgroen zeewier: spirulina en chlorella.
  • Bruin zeewier: kombu, arame, kelp en wakame.
  • Groen zeewier: zeesla en stranddruiven.
  • Rood zeewier: dulse, laver en nori.

Gezondheidsvoordelen van zeewier

Zeewier is rijk aan voedingsstoffen, vooral B12, dat nodig is voor je bloed en je zenuwweefsel. Soorten als arame en wakame zitten vol calcium, foliumzuur en magnesium. Paarse make is dan weer een goede bron van vitamine B.

Zeewier zoals kombu bevat veel jodium wat helpt bij het regelen van het metabolisme en de schildklierfunctie. Heb je echter problemen met je schildklier, dan is het belangrijk je jodiuminname te beperken.

Zeewiersoorten zoals kelp helpen bij gewichtsverlies. Ze bevatten alginaten die de vertering van vet in de darm onderdrukken. Zwaarlijvigheid kan op die manier door alginaten voorkomen worden. De zeewiersoort kombu bevat bovendien een caretonoïde die helpt bij de productie van een proteïne die instaat voor het vetmetabolisme.

Zeewier ondersteunt het botweefsel. Zeewier, vooral de donkergroene variant, bevat een hoge hoeveelheid calcium. Bovendien bevat zeewier magnesium, een ander mineraal dat de gezondheid van de botten ondersteunt.

Zeewier bevordert de hartgezondheid. Zeewier bevat namelijk peptiden die de bloeddruk everlagen, wat helpt om hartkwalen te bestrijden.

Zeewier balanceert de bloedsuikerspiegel. Onderzoek wees uit dat de alginaten in bruine zeewierachtige schimmels het darmslijm versterken en de vertering van koolhydraten vertragen. Studies vonden ook dat alginaat de cholesterol- en glucoseopname bij mensen met overgewicht vermindert.

Bepaalde zeewiersoorten zoals arame en hijiki bevatten diverse oplosbare vezels, wat de ontgifting van het lichaam bevordert. De vezels reinigen onze darm van gifstoffen uit onder andere sigarettenrook.

Zeewier verbetert de conditie van de huid. Rood zeewier is bijvoorbeeld een goede bron van omega-3-vetzuren die ontstekingen helpen verminderen. Dit vermindert het risico op acne en andere huidproblemen, wat leidt tot een strakkere en jonger uitziende huid.

Zeewier in je dieet

Gebruik zeewier in je dieet door gedroogde of verse stukjes aan salades, soepen of wokgerechten toe te voegen. Er zijn ook zeewierchips op de markt die gezonder zijn dan de klassieke aardappelchips. Daarnaast kan je zeewiervlokken in plaats van zout gebruiken als smaakstof. Je kunt ook proberen je eigen sushi te maken door groenten en rijst te rollen in gedroogde noribladen.

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Gezondheidsvoordelen van aardappelen

      Gekookt, geroosterd, gebakken of in pureevorm – aardappelen kunnen op veel verschillende wijzen in een gerecht verwerkt worden. Aardappelen zijn zeer voedzaam en geven energie doordat ze rijk zijn aan koolhydraten. In dit artikel bespreken we de verschillende gezondheidsvoordelen vaan aardappelen.

      (meer…)

    • Gezondheidsvoordelen van aardappelen
    • Jodium: 5 belangrijke gezondheidsvoordelen

      Je hoort wel eens dat zeelucht inademen goed is om jodiumtekorten aan te vullen.

      (meer…)

    • Jodium: 5 belangrijke gezondheidsvoordelen
    • Een biologisch dieet zorgt dat je 90% minder pesticiden binnenkrijgt

      Biologisch eten is duurder dan standaard eten in de supermarkt, maar het is zijn geld wel waard. Een onderzoek gevoerd in Australië toont aan dat je met een biologisch dieet de pesticideniveaus in je lichaam met wel 90% kan verminderen.

      (meer…)

    • Een biologisch dieet zorgt dat je 90% minder pesticiden binnenkrijgt
    • Snak je naar suiker? Suiker beïnvloedt je humeur op een negatieve manier

      Gesuikerde producten eten verbetert je humeur niet en kunnen er zelfs voor zorgen dat je je vermoeider voelt nadien.

      (meer…)

    • Snak je naar suiker? Suiker beïnvloedt je humeur op een negatieve manier
    • Het mediterraan dieet correleert met betere cognitieve functies

      Volgens een analyse van twee studies rond oogziekten hangt het volgen van een mediterraan dieet - met een hoog gehalte aan groenten, volle granen, vis en olijfolie - samen met betere cognitieve functies. Voedingsfactoren lijken ook een rol te spelen bij het remmen van de cognitieve achteruitgang.

      Onder cognitieve functies verstaan we het vermogen om informatie op te nemen en te werken. Voorbeelden van cognitieve functies zijn intelligentie, geheugen, aandacht, taal, probleemoplossend vermogen... ((2020, Cognitieve Functies))

      (meer…)

    • Het mediterraan dieet correleert met betere cognitieve functies
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Bloeddruk
  • Calcium
  • Magnesium
  • Vitamine B

Copyright De Gezondheidswinkel© 2022