Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Dieet & Voeding / 3 gezondheidsvoordelen van een glas wijn drinken

3 gezondheidsvoordelen van een glas wijn drinken

2 september 2019

Mensen drinken al duizenden jaren wijn en de voordelen hiervan zijn goed gedocumenteerd. Opkomend onderzoek blijft suggereren dat het drinken van wijn met mate – ongeveer een glas per dag – verschillende voordelen biedt.

1. Wijn is rijk aan antioxidanten

Er zijn veel voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan antioxidanten, en wijn is er een van.

Antioxidanten zijn verbindingen die cellulaire schade door ontstekingen en oxidatieve stress voorkomen. Oxidatieve stress is een aandoening die wordt veroorzaakt door een onbalans tussen antioxidanten en onstabiele moleculen, vrije radicalen genaamd, die je cellen kunnen beschadigen.

Druiven bevatten veel polyfenolen, antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze oxidatieve stress en ontstekingen verminderen.

Omdat rode wijndruiven meer antioxidanten bevatten dan witte druivensoorten, kan het drinken van rode wijn je antioxidantenniveaus in het bloed sterker verhogen dan het drinken van witte wijn.

Uit een onderzoek van 2 weken bij 40 volwassenen bleek zelfs dat dagelijks 400 ml rode wijn consumeren de antioxidantstatus verhoogde.[1]

Hogere antioxidantstatus wordt geassocieerd met een verlaagd risico op ziekte. Het drinken van rode wijn is bijvoorbeeld in verband gebracht met een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, die worden geassocieerd met oxidatieve stress.

2. Wijn helpt om ontstekingen te bestrijden

Wijn bevat verbindingen met ontstekingsremmende eigenschappen.

Chronische ontstekingen zijn schadelijk en kunnen het risico op hartaandoeningen, auto-immuunziekten en bepaalde kankers verhogen. Daarom dient dit type ontsteking zoveel mogelijk vermeden te worden.

Chronische ontsteking kan worden verminderd door voeding, stressvermindering en lichaamsbeweging. Veel voedingsmiddelen hebben de kracht om ontstekingen te verminderen, en wijn wordt beschouwd als een van hen.

Studies suggereren dat een verbinding genaamd resveratrol in wijn ontstekingsremmende eigenschappen heeft en de gezondheid ten goede kan komen.[2]

Een studie bij 4.461 volwassenen toonde aan dat matige consumptie van wijn gekoppeld was aan een verminderde ontstekingsreactie.[3]

Deelnemers aan dit onderzoek rapporteerden zelf hun alcoholinname. Degenen die tot 40 gram alcohol per dag consumeerden, ondervonden minder ontstekingen dan degenen die niet dronken.

Bovendien hadden degenen die dagelijks een glas wijn consumeerden in een onderzoek onder 2900 vrouwen aanzienlijk minder ontstekingsmarkers vergeleken met vrouwen die zich van alcohol onthielden.

Anderzijds is uit ander onderzoek gebleken dat rode wijn een minder dramatisch effect heeft.[4]

Hoewel het onderzoek veelbelovend is, zijn meer studies nodig om de ontstekingsremmende voordelen van wijn beter te begrijpen.

3. Wijn helpt om je hart gezond te houden

Studies tonen aan dat mensen die gematigde hoeveelheden wijn consumeren, minder hartaandoeningen hebben [5]

Onderzoekers geloven dat de hoge concentratie polyfenolantioxidanten van rode wijn je risico op hoge bloeddruk, hoog cholesterol en stofwisselingsziekten kan helpen verminderen [6]

Sommige onderzoeken suggereren dat het drinken van rode wijn de bloeddruk kan verlagen bij mensen met een hoge bloeddruk, wat het risico op hartaandoeningen kan verminderen.[7]

Toch suggereren andere studies dat wijn negatieve effecten kan hebben op het cardiovasculaire systeem.[8] Of matige inname van wijn de gezondheid van het hart ten goede komt, staat ter discussie, aangezien onderzoek op dit gebied doorgaat.[9]

Andere voordelen van wijn drinken

Matig drinken van wijn kan ook andere voordelen hebben:

  • Het kan de geestelijke gezondheid ten goede komen. Af en toe een glas wijn kan het risico op depressie verminderen. Overmatig drinken kan echter het tegenovergestelde effect hebben, waardoor je een groter risico loopt op deze aandoening.
  • Wijn kan de levensduur bevorderen. Studies hebben aangetoond dat het drinken van matige hoeveelheden wijn als onderdeel van een gezond voedingspatroon de levensduur kan verlengen dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten.
  • Wijn drinken kan gezonde darmbacteriën bevorderen. Recente studies hebben zelfs gesuggereerd dat rode wijn de groei van nuttige darmbacteriën kan bevorderen, wat de metabool syndroommarkers bij mensen met obesitas kan verbeteren.

Welk type wijn is het best?

Veel mensen vragen zich af over de verschillen tussen rode en witte wijn.

Helaas is meer onderzoek naar witte wijn nodig, omdat de meeste onderzoeken die de voordelen van het drinken van wijn analyseren, zich hebben gericht op de gunstige eigenschappen van rode wijn.

Rode wijn wordt algemeen erkend voor zijn hoge concentratie resveratrol, een krachtige antioxidant die voorkomt in druivenschillen. Rode wijn heeft zelfs tot 10 keer meer resveratrol dan witte wijn. [10]

Bronnen[+]

↑1 24 september 2007, Red wine consumption increases antioxidant status and decreases oxidative stress in the circulation of both young and old humans
↑2 1 december 2018, Study of Potential Anti-Inflammatory Effects of Red Wine Extract and Resveratrol through a Modulation of Interleukin-1-Beta in Macrophages
↑3 3 juni 2004, Overall alcohol intake, beer, wine, and systemic markers of inflammation in western Europe: results from three MONICA samples (Augsburg, Glasgow, Lille)
↑4 november 2007, Effects of a daily intake of one glass of red wine on biomarkers of antioxidant status, oxidative stress and inflammation in healthy adults
↑5 11 mei 2015, Relationships between Diet, Alcohol Preference, and Heart Disease and Type 2 Diabetes among Americans
↑6 5 maart 2017, Impact of Red Wine Consumption on Cardiovascular Health
↑7 mei 2006, Short-Term Red Wine Consumption Promotes Differential Effects on Plasma Levels of High-Density Lipoprotein Cholesterol, Sympathetic Activity, and Endothelial Function in Hypercholesterolemic, Hypertensive, and Healthy Subjects
↑8 2017, Alcohol’s Effects on the Cardiovascular System
↑9 10 oktober 2017, Wine and Cardiovascular Health
↑10 27 augustus 2019, Can a Glass of Wine Benefit Your Health?

Andere interessante artikels:

  1. Goochelen met etherische oliën in de keuken
  2. Verzadigingsgevoel: beperk de calorieën
  3. Hoe whey gewichtsverlies bevordert
  4. De Mayrkuur: een wonderlijk medicijn om klachten en overtollige kilo’s te doen verdwijnen
  5. Suiker is enkel brandstof
  6. 9 slimme manieren om meer groenten en fruit aan je dieet toe te voegen
  7. Studie toont aan dat het eten van meer fruit en groenten het risico op sterven verlaagt
  8. Het eten van Zwitserse kaas verlengt de levensduur
  9. Fruit en groenten verbeteren de longfunctie
  10. Is chronische pijn teken van een gebrek aan voedingsstoffen?
  11. Knoflook verbetert je gezondheid
  12. Een biologisch dieet zorgt dat je 90% minder pesticiden binnenkrijgt
  13. Obesitas vaststellen met behulp van het metaboloom
  14. De gezondheidsvoordelen van appels
  15. Kaliumtekort: symptomen, oorzaken en remedie
  16. Kan je je metabolisme of stofwisseling versnellen?
  17. Een vegetarisch dieet kan het risico op diabetes type 2 verlagen
  18. 10 voedingstips tegen winterblues
  19. 10 gemakkelijk te verteren voedingsmiddelen
  20. Het mediterraan dieet correleert met betere cognitieve functies

Categorie: Dieet & Voeding

Meest recente artikels

  • Bruin vet beschermt tegen chronische ziekten
  • Studie onthult nieuw verband tussen overgewicht en artrose
  • 8 tips om gezond ouder te worden
  • Positief zijn over ouder worden verlengt de levensduur met 7,5 jaar
  • Effecten van caloriebeperking op cognitieve achteruitgang
  • Cookiebeleid
  • Privacy

Copyright De Gezondheidswinkel© 2021

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.