3 gezondheidsvoordelen van een glas wijn drinken
Gepubliceerd op 02 september 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Mensen drinken al duizenden jaren wijn en de voordelen hiervan zijn goed gedocumenteerd. Opkomend onderzoek blijft suggereren dat het drinken van wijn met mate – ongeveer een glas per dag – verschillende voordelen biedt.
1. Wijn is rijk aan antioxidanten
Er zijn veel voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan antioxidanten, en wijn is er een van.
Antioxidanten zijn verbindingen die cellulaire schade door ontstekingen en oxidatieve stress voorkomen. Oxidatieve stress is een aandoening die wordt veroorzaakt door een onbalans tussen antioxidanten en onstabiele moleculen, vrije radicalen genaamd, die je cellen kunnen beschadigen.
Druiven bevatten veel polyfenolen, antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze oxidatieve stress en ontstekingen verminderen.
Omdat rode wijndruiven meer antioxidanten bevatten dan witte druivensoorten, kan het drinken van rode wijn je antioxidantenniveaus in het bloed sterker verhogen dan het drinken van witte wijn.
Uit een onderzoek van 2 weken bij 40 volwassenen bleek zelfs dat dagelijks 400 ml rode wijn consumeren de antioxidantstatus verhoogde.[1]
Hogere antioxidantstatus wordt geassocieerd met een verlaagd risico op ziekte. Het drinken van rode wijn is bijvoorbeeld in verband gebracht met een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, die worden geassocieerd met oxidatieve stress.
2. Wijn helpt om ontstekingen te bestrijden
Wijn bevat verbindingen met ontstekingsremmende eigenschappen.
Chronische ontstekingen zijn schadelijk en kunnen het risico op hartaandoeningen, auto-immuunziekten en bepaalde kankers verhogen. Daarom dient dit type ontsteking zoveel mogelijk vermeden te worden.
Chronische ontsteking kan worden verminderd door voeding, stressvermindering en lichaamsbeweging. Veel voedingsmiddelen hebben de kracht om ontstekingen te verminderen, en wijn wordt beschouwd als een van hen.
Studies suggereren dat een verbinding genaamd resveratrol in wijn ontstekingsremmende eigenschappen heeft en de gezondheid ten goede kan komen.[2]
Een studie bij 4.461 volwassenen toonde aan dat matige consumptie van wijn gekoppeld was aan een verminderde ontstekingsreactie.[3]
Deelnemers aan dit onderzoek rapporteerden zelf hun alcoholinname. Degenen die tot 40 gram alcohol per dag consumeerden, ondervonden minder ontstekingen dan degenen die niet dronken.
Bovendien hadden degenen die dagelijks een glas wijn consumeerden in een onderzoek onder 2900 vrouwen aanzienlijk minder ontstekingsmarkers vergeleken met vrouwen die zich van alcohol onthielden.
Anderzijds is uit ander onderzoek gebleken dat rode wijn een minder dramatisch effect heeft.[4]
Hoewel het onderzoek veelbelovend is, zijn meer studies nodig om de ontstekingsremmende voordelen van wijn beter te begrijpen.
3. Wijn helpt om je hart gezond te houden
Studies tonen aan dat mensen die gematigde hoeveelheden wijn consumeren, minder hartaandoeningen hebben [5]
Onderzoekers geloven dat de hoge concentratie polyfenolantioxidanten van rode wijn je risico op hoge bloeddruk, hoog cholesterol en stofwisselingsziekten kan helpen verminderen [6]
Sommige onderzoeken suggereren dat het drinken van rode wijn de bloeddruk kan verlagen bij mensen met een hoge bloeddruk, wat het risico op hartaandoeningen kan verminderen.[7]
Toch suggereren andere studies dat wijn negatieve effecten kan hebben op het cardiovasculaire systeem.[8] Of matige inname van wijn de gezondheid van het hart ten goede komt, staat ter discussie, aangezien onderzoek op dit gebied doorgaat.[9]
Andere voordelen van wijn drinken
Matig drinken van wijn kan ook andere voordelen hebben:
- Het kan de geestelijke gezondheid ten goede komen. Af en toe een glas wijn kan het risico op depressie verminderen. Overmatig drinken kan echter het tegenovergestelde effect hebben, waardoor je een groter risico loopt op deze aandoening.
- Wijn kan de levensduur bevorderen. Studies hebben aangetoond dat het drinken van matige hoeveelheden wijn als onderdeel van een gezond voedingspatroon de levensduur kan verlengen dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten.
- Wijn drinken kan gezonde darmbacteriën bevorderen. Recente studies hebben zelfs gesuggereerd dat rode wijn de groei van nuttige darmbacteriën kan bevorderen, wat de metabool syndroommarkers bij mensen met obesitas kan verbeteren.
Welk type wijn is het best?
Veel mensen vragen zich af over de verschillen tussen rode en witte wijn.
Helaas is meer onderzoek naar witte wijn nodig, omdat de meeste onderzoeken die de voordelen van het drinken van wijn analyseren, zich hebben gericht op de gunstige eigenschappen van rode wijn.
Rode wijn wordt algemeen erkend voor zijn hoge concentratie resveratrol, een krachtige antioxidant die voorkomt in druivenschillen. Rode wijn heeft zelfs tot 10 keer meer resveratrol dan witte wijn. [10]
Bronnen