Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
kk
Zoek je iets?

Nieuwe therapie richt zich op darmbacteriën om voedselallergieën te voorkomen en om te keren

3 jaren ago

Momenteel is de enige manier om allergische reacties op voedsel te voorkomen, de allergiebron volledig vermijden. Onderzoekers zijn actief op zoek naar nieuwe behandelingen om voedselallergieën te voorkomen of ongedaan te maken.

Recente inzichten over het microbioom hebben gesuggereerd dat een plotse verandering hierin een ​​cruciale rol kan spelen in de ontwikkeling van voedselallergieën.

Een nieuwe studie[1], geleid door onderzoekers van Brigham en het Women’s Hospital en het Boston Children’s Hospital, identificeerde de soorten darmbacteriën die beschermen tegen voedselallergieën.

Opzet van de studie

Het onderzoeksteam voerde studies bij zowel mensen als in preklinische modellen om de belangrijkste bacteriesoorten die betrokken zijn bij voedselallergieën te begrijpen.

Het team verzamelde om de vier tot zes maanden fecale monsters bij 56 baby’s die voedselallergieën ontwikkelden. Ze vonden veel verschillen bij het vergelijken van de microbiota van die baby’s met deze van 98 niet-allergische baby’s.

Die fecale microbiota-monsters werden getransplanteerd in muizen die gevoelig waren voor eieren. Muizen die microbiota ontvingen van gezonde baby’s waren meer beschermd tegen ei-allergie dan diegenen die microbiota ontvingen van de baby’s met voedselallergieën.

Onderzoekers analyseerden vervolgens de verschillen in de microben om voedselallergieën te identificeren. Het team testte om te zien of het oraal toedienen van beschermende microben aan muizen de ontwikkeling van voedselallergieën kon voorkomen. Ze ontwikkelden twee consortia van bacteriën die beschermend waren.

Twee afzonderlijke consortia van vijf of zes soorten bacteriën afgeleid van de menselijke darm die behoren tot soorten binnen de Clostridiales of de Bacteroidetes kunnen voedselallergieën in het muismodel onderdrukken, de muizen volledig beschermen en ze resistent houden tegen ei-allergie. Het geven van andere soorten bacteriën bood geen bescherming.

Om te begrijpen hoe de bacteriesoort de vatbaarheid voor voedselallergieën kan beïnvloeden, heeft het team ook gekeken naar immunologische veranderingen, zowel bij de menselijke baby’s als bij muizen.

Ze ontdekten dat de consortia van Clostridiales en Bacteroidetes zich op twee belangrijke immunologische routes richtten en specifieke regulerende T-cellen stimuleerden, een klasse cellen die het immuunsysteem moduleren en hun profiel wijzigen om tolerante reacties te bevorderen in plaats van allergische reacties.

“We hebben de microben geïdentificeerd die worden geassocieerd met bescherming en degenen die geassocieerd worden met voedselallergieën. Als we microben therapeutisch toedienen, kunnen we niet alleen voedselallergieën voorkomen, maar kunnen we ook bestaande voedselallergieën terugdraaien. Met deze microben stellen we het immuunsysteem opnieuw in, ” zei co-senior auteur Lynn Bry.

Conclusie

De nieuwe benadering staat in schril contrast met orale immunotherapie, een strategie die beoogt de drempel voor het veroorzaken van een allergische reactie te verhogen door een kleine maar toenemende hoeveelheid van een voedselallergeen toe te dienen.

In tegenstelling tot deze benadering, verandert de bacteriotherapie de bedrading van het immuunsysteem op een allergeenonafhankelijke manier, met potentieel om voedselallergieën in grote lijnen te behandelen in plaats van een individu te desensibiliseren voor een specifiek allergeen.[2]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 24 juni 2019, Microbiota therapy acts via a regulatory T cell MyD88/RORγt pathway to suppress food allergy
↑2 24 juni 2019, New therapy targets gut bacteria to prevent and reverse food allergies

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • De gezondheidsvoordelen van zeewier

      Zeewier werd onlangs uitgeroepen tot een van de meest voedzame groenten in de wereld, wat de lange levensduur van Japanners eveneens verklaart.

      (meer…)

    • De gezondheidsvoordelen van zeewier
    • Een vet dieet verzwakt je immuunsysteem

      Wetenschappers van APC Microbiome Ireland, gevestigd aan de University College Cork, hebben voor het eerst aangetoond dat een vetrijk "westers" dieet de efficiëntie van het immuunsysteem vermindert om infectieuze ziekten te bestrijden, vooral in de darmen, en vooral door voedsel geïnduceerde infecties (Listeria monocytogenes).

      (meer…)

    • Een vet dieet verzwakt je immuunsysteem
    • Zwaar verwerkt voedsel doet meer eten

      Industrieel verwerkt voedsel doet overeten. Tijdens een nieuwe studie van verwerkt voedsel, aten vrijwilligers veel meer en kwamen ze ook aanzienlijk bij. Dit was ook zo wanneer het zwaar verwerkte voedsel dezelfde beschikbare calorieën en voedingsstoffen had als onverwerkt voedsel.

      (meer…)

    • Zwaar verwerkt voedsel doet meer eten
    • Snak je naar suiker? Suiker beïnvloedt je humeur op een negatieve manier

      Gesuikerde producten eten verbetert je humeur niet en kunnen er zelfs voor zorgen dat je je vermoeider voelt nadien.

      (meer…)

    • Snak je naar suiker? Suiker beïnvloedt je humeur op een negatieve manier
    • De 3 fases van een proteïnedieet

      Meer en meer echter slaan talloze sites ons met het proteïnedieet om de oren. En zoals steeds: snel resultaat, moeiteloos, gezond en onschadelijk… Maar is dat ook zo?

      (meer…)

    • De 3 fases van een proteïnedieet
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2022