Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Kaas beschermt je bloedvaten tegen zoutschade

Gepubliceerd op 09 oktober 2019 - Laatst bijgewerkt op 14 oktober 2019

Laatst bijgewerkt op 14 oktober 2019

Antioxidanten die van nature in kaas voorkomen, kunnen bloedvaten helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door een te zout dieet, volgens een nieuwe studie van Penn State.[1]

Link tussen zout en bloeddruk

Een nieuw onderzoek ontdekte dat wanneer volwassenen een natriumarm (zoutarm) dieet consumeerden, ze ook bloedvatdisfunctie ervoeren. Toen dezelfde volwassenen naast hetzelfde natriumarm dieet, ook dagelijks vier porties kaas consumeerden, ervoeren ze dit effect niet.

Billie Alba, die de studie leidde terwijl ze haar doctoraat in Penn State afrondde, zei dat de bevindingen mensen kunnen helpen om voedsel dat goed smaakt in balans te brengen met het minimaliseren van de risico’s die gepaard gaan met het eten van teveel zout.

“Hoewel er een grote druk is om zout in de voeding te verminderen, is het voor veel mensen moeilijk,” zei Alba. “Meer zuivelproducten, zoals kaas, mogen eten, zou een alternatieve strategie kunnen zijn om het cardiovasculaire risico te verminderen en de gezondheid van de bloedvaten te verbeteren zonder het totale natriumgehalte te verlagen.”

Hoewel natrium een mineraal is dat in kleine doses van vitaal belang is voor het menselijk lichaam, zeiden de onderzoekers dat te veel natrium in de voeding wordt geassocieerd met cardiovasculaire risicofactoren zoals hoge bloeddruk. De American Heart Association beveelt niet meer dan 2.300 milligram (mg) natrium per dag aan. De ideale hoeveelheid voor de meeste volwassenen bedraagt zelfs niet meer dan 1500 mg.

Volgens Lacy Alexander, professor in de kinesiologie aan Penn State, heeft eerder onderzoek een verband aangetoond tussen zuivelproducten – zelfs kazen met een hoog natriumgehalte – en verbeterde maatregelen voor de gezondheid van het hart.

Opzet van de studie

De onderzoekers rekruteerden 11 volwassenen zonder zoutgevoelige bloeddruk. Ze volgden elk acht dagen achtereenvolgens vier afzonderlijke diëten: een natriumarm dieet zonder zuivel; een natriumarm dieet met veel zuivel; een natriumarm, niet-zuiveldieet; en een dieet met veel natrium en veel kaas.

Waar natriumrijke dieet 5500 mg zout per dag bevatten, bevatten de natriumarme diëten slechts 1500 mg zout. De kaasdiëten bevatten 170 gram, of ongeveer vier porties, van verschillende soorten kaas per dag.

Aan het einde van elk wekelijks dieet keerden de deelnemers terug naar het laboratorium. De onderzoekers brachten kleine vezels onder de huid van de deelnemers aan evenals een kleine hoeveelheid van het medicijn acetylcholine, een verbinding die aangeeft dat de bloedvaten ontspannen. Door te onderzoeken hoe de bloedvaten van elke deelnemer op het medicijn reageerden, konden de onderzoekers de bloedvatfunctie meten.

De deelnemers ondergingen ook bloeddrukmonitoring en verstrekten een urinemonster om ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheid zout gedurende de week hadden geconsumeerd.

Na een week op een zuivelarm dieet met een hoog natriumgehalte, reageerden de bloedvaten van de deelnemers niet zo goed op de acetylcholine. De bloedvaten hadden het namelijk moeilijk om te ontspannen. Dit fenomeen werd niet gezien na het dieet met veel natrium en veel kaas.

“Terwijl de deelnemers een dieet nuttigden met veel zout en weinig kaas, zagen we hun bloedvatfunctie terugvallen in wat je normaal zou zien bij iemand met behoorlijk geavanceerde cardiovasculaire risicofactoren,” zei Alexander. “Maar toen ze dezelfde hoeveelheid zout consumeerden en kaas aten als bron van dat zout, werden die effecten volledig vermeden.”

Hoewel de onderzoekers niet zeker kunnen zijn dat de effecten worden veroorzaakt door een specifieke voedingsstof in kaas, suggereren de gegevens dat antioxidanten in kaas een bijdragende factor kunnen zijn.

“Het consumeren van grote hoeveelheden natrium veroorzaakt een toename van moleculen die schadelijk zijn voor de gezondheid van bloedvaten en de algehele gezondheid van het hart,” zei Alba. “Er is wetenschappelijk bewijs dat op zuivel gebaseerde voedingsstoffen, met name peptiden die worden gegenereerd tijdens de vertering van zuivelproteïnen, gunstige antioxiderende eigenschappen hebben. Deze hebben het vermogen om oxidantmoleculen op te vangen en daardoor te beschermen tegen schadelijke fysiologische effecten.”

Alba zei dat het in de toekomst belangrijk zal zijn om deze effecten in grotere studies te bestuderen, evenals verder onderzoek te doen naar mogelijke mechanismen waardoor zuivelproducten de vasculaire gezondheid kunnen behouden.[2]

>> Lees verder: Het eten van Zwitserse kaas verlengt de levensduur

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 28 augustus 2019, Controlled Feeding of an 8-d, High-Dairy Cheese Diet Prevents Sodium-Induced Endothelial Dysfunction in the Cutaneous Microcirculation of Healthy, Older Adults through Reductions in Superoxide.
↑2 16 september 2019, Eating cheese may help protect blood vessels from damage caused by salt

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Gezondheidstips voor op vakantie

      Er zijn genoeg redenen waarom op vakantie gaan eens extra deugd kan doen. Vakantie werkt ontspannend voor je lichaam, dat is een feit. 

      (meer…)

    • Gezondheidstips voor op vakantie
    • Waarom goji-bessen zo gezond zijn

      Goji-bessen zijn afkomstig uit China en hebben verscheidene bewezen gezondheidsvoordelen. Dit gedroogde fruit is een ideaal tussendoortje dat rijk is aan eiwitten en vezels, en arm aan calorieën. Goji-bessen bevatten bovendien meer vitamine C dan sinaasappels. Daarnaast zijn de bessen eveneens een goede bron van aminozuren, ijzer, zink en selenium.

      (meer…)

    • Waarom goji-bessen zo gezond zijn
    • Alles over chiazaden

      De chia, ook wel bekend als de Salvia hispanica, is een bloeiende plant afkomstig uit Mexico en Guatemala. De zaden van de plant zijn zwart, bruin en wit, en zijn ongeveer even groot als sesamzaad.

      (meer…)

    • Alles over chiazaden
    • De begrippen zuren en basen

      Het zuur-basenevenwicht is een van de basisprincipes van de fysiologie. De geneeskunde stelt meestal dat dit evenwicht zich altijd automatisch instelt in het lichaam en dat er enkel in ernstige, levensbedreigende crisissituaties moet ingegrepen worden.

      (meer…)

    • De begrippen zuren en basen
    • Pompoen is een superfood

      Er zijn veel redenen om van pompoenen te houden. Ze zien er geweldig uit als Halloween-decor en als je ooit een kom warme pompoensoep hebt gegeten, weet je hoe lekker dat is. Meer nog, pompoenen zijn ook erg gezond.

      (meer…)

    • Pompoen is een superfood
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2025